autonómiát követelnek

2019.01.04. 16:12

Rendőrörsöket támadtak meg buddhista gerillák Mianmarban

Megtámadtak négy rendőrörsöt a buddhista Arakáni Hadsereg (AH) gerillái a nyugat-mianmari Arakán államban péntek reggel, és az AH szóvivője szerint hét embert megöltek, további tizennégyet pedig foglyul ejtettek.

Zau Min Tun tábornok, a mianmari hadsereg szóvivője megerősítette az észak-arakáni Butidaung városában történt támadások tényét, és hozzátette, a hadseregnek nincs információja áldozatokról, az erősítés pedig már megérkezett a területre.

Az AH a szóvivője azzal vádolta a hadsereget, hogy a rendőrörsökön nehéz fegyverzetet halmozott föl. A gerillák saját állításuk szerint két embert vesztettek az összecsapások során.

A harcok néhány hete erősödtek fel a térségben a hadsereg és az AH között, az utóbbi ugyanis szélesebb körű autonómiát követel a térségben élő buddhisták számára.

A mianmari hadsereg tavaly december végén tűzszünetet kötött az ország északi és keleti részén harcoló gerillákkal, ez azonban nem vonatkozik Arakán fegyvereseire. Az államból a 2017 augusztusa óta tartó összecsapások miatt már több mint 700 ezer muszlim vallású, rohingja nemzetiségű ember menekült a szomszédos Bangladesbe. Az ENSZ az itt zajló gyilkosságokat népirtásnak minősítette.

Az utóbbi időben Arakánban több kisebb atrocitás is történt, amelyekért senki nem jelentkezett: ismeretlenek meggyilkoltak egy rendőrt, és a héten egy magas rangú tisztviselő gépkocsikonvoja ellen kíséreltek meg merényletet, amelyben nem sérült meg senki.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában