megismétlődhet

2019.01.27. 18:57

Újabb gátszakadástól tartanak Brazíliában

Újabb gát átszakadásától tartanak Brazíliában ugyanott, ahol egy bánya zagytározójából pénteken óriási mennyiségű iszap ömlött ki, s aminek következtében legalább 37 ember meghalt és még mintegy 250 eltűntet keresnek.

Az új veszély miatt a hatóságok több környező településről mintegy 24 ezer ember ideiglenes kitelepítését rendelték el vasárnap.

A Vale SA bányavállalat egy zagytározójának gátja omlott le pénteken, és iszap öntötte el a környező területet a Minas Gerais állambeli Brumadinho település közelében. A katasztrófa oka egyelőre nem ismert. A bányavállalat közlése szerint mintegy 12 millió köbméter iszap ömlött ki a tározóból.

A brazil igazságügyi minisztérium máris összesen 11 milliárd reált (2,6 milliárd eurót) zárolt a Vale SA bányavállalat vagyonából a gátszakadás okozta károk megtérítésére. Minas Gerais állam ügyészsége közölte, hogy 1 milliárd reált még péntek este, majd további 10 milliárdot szombaton zároltak a hatóságok. A pénzt az áldozatok kártalanítására és a környezeti károk enyhítésére tervezik felhasználni.

Az ügyészség arra is felszólította a vállalatot, hogy gondoskodjon azoknak az embereknek az elszállásolásáról, akik elvesztették az otthonukat az iszapömlés következtében.

A brazil kormány két nagy összegű pénzbírság megfizetésére is kötelezi a Vale SA bányavállalatot, amelynek 250 millió reált (58 millió eurót) a környezetvédelmi hivatalnak, 99 millió reált (23 millió eurót) pedig a bányaipari és energetikai minisztériumnak kell megfizetni.

A mentést helyi idő szerint a vasárnap reggeli órákban folytatják. A tűzoltók abban reménykednek, hogy egy elöntött autóbuszban és vonatban még lehetnek túlélők.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában