Katolikus Karitász

2019.06.18. 15:19

Gyógyászati segédeszközöket adományoztak a kárpátaljai Visken

Az orvosmissziós tevékenység során szerzett tapasztalatok azt mutatják, hogy nagy szükség van a mostanihoz hasonló egészségügyi támogatásra.

Több mint 10 millió forint értékben adományozott EKG-készülékeket, vérnyomás- és vércukormérőket, gyógyszereket, kerekesszékeket, rollátorokat és más eszközöket a Katolikus Karitász kedden Kárpátalján, a Huszthoz közeli Visken a helyi körzeti kórháznak.

A segélyszállítmány ünnepélyes átadását követően Écsy Gábor, a Katolikus Karitász országos igazgatója elmondta, hogy

közel két éve működik Kárpátalján a segélyszervezet orvosmissziója, amelynek az orvosai a betegek vizsgálata, szűrése során igen nagy hiányt tapasztaltak az állami egészségügyi ellátásban egyebek mellett orvosdiagnosztikai és gyógyászati segédeszközökből.

„Ezért határoztunk úgy, hogy saját lehetőségeinken belül, és külföldi kapcsolatainkat felhasználva igyekszünk enyhíteni az égető hiányon, hogy hatékonyabb legyen az általunk kiszűrt betegek és az orvosi ellátásban részesülő lakosok gyógyítása.”

Hozzátette:

az orvosmissziós tevékenység során szerzett tapasztalatok azt mutatják, hogy nemcsak Visken, hanem egész Kárpátalján nagy szükség lenne a mostanihoz hasonló egészségügyi támogatásra, ezért a Katolikus Karitász a jövőben is folytatni akarja a kárpátaljai egészségügyi szolgálat segítését.

Écsy Gábor azt is elmondta, hogy igen nagy nehézségekkel jár a segélyszervezet szállítmányainak átjuttatása a határon a rendkívül hosszú várakozás, az adományok visszafordítása, vámudvarba helyezése, a korrupció, az adományokra vonatkozó folyamatosan változó és kiszámíthatatlan szabályok miatt.

Ezért – mint jelezte –

a Katolikus Karitász petícióban kérte Ukrajna új elnökének, Volodimir Zelenszkijnek a segítségét, hogy a magyarországi és más külföldi karitatív szervezetek segélyszállítmányai bürokratikus akadályok nélkül, egyszerűen, gyorsan, korlátozások nélkül juthassanak el a kárpátaljai és ukrajnai rászoruló családokhoz és karitatív szervezetekhez.

Az országos igazgató azt kérte, minél többen támogassák aláírásukkal a határon túli humanitárius adományok célba érését az interneten.

Vojcek László professzor, a Katolikus Karitász Orvosmissziójának vezetője kifejtette: a két éve indult misszió orvosai Visken első alkalommal mintegy 450 gyermeket szűrtek, akiknek köre a következő évben végzett kontroll során újabb páciensekkel bővült.

Egy éve kezdődött – folytatta – a felnőttszűrés a nagyközségben, valamint a környező településeken, kibővítve nőgyógyászati rákszűréssel és a gyermekek konduktor által végzett gyógytornászati szűrésével és rehabilitációs kezelésével. „A vizsgálatok során azt kellett tapasztalnunk – mutatott rá -, hogy

nincs EKG és vércukormérés, aminek következtében megdöbbentő leleteket kaptunk, például a szűrt betegek 1-2 százalékának rendkívül magas volt a vércukorszintje, mert azt korábban soha nem mérték náluk.

Ebből is látható, mennyire fontos, hogy a viski és környékbeli betegek gyógyítását a jövőben a többi között két EKG-készülék, több vércukorszintmérő, két gyermekinhalátor, a betegek mozgatását kerekesszékek és rollátorok segítik majd.” Megjegyezte, hogy az értékes segélyszállítmány költségét 80 százalékban magyarországi támogatók, 20 százalékban a Katolikus Karitász német testvérszervezete biztosította.

Jaroszlav Hajovics, Visk polgármestere a segélyadomány átvételekor köszönetet mondott a Katolikus Karitásznak és Magyarország kormányának a vegyes ajkú településnek nyújtott sokrétű támogatásért. Külön említette a kétszintes viski körzeti családorvosi rendelő magyar kormánytámogatásból történt felújítását és a nagyközség Katolikus Karitász segítségével beszerzett korszerű tűzoltóautóját, amelyhez hasonló nincs az egész térségben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában