egészségügy

2020.01.20. 12:51

Minél több segítséget szeretnének nyújtani a meddő pároknak

Február 1-től ingyenesek lesznek a meddőségkezelésben használt gyógyszerek és a teljes körű meddőségi kivizsgálások – erről az egészségügyért felelős államtitkár beszélt hétfőn.

Forrás: Shutterstock

Fotó: tommaso79

Horváth Ildikó szólt arról is, hogy a nyár végén elkészült az az egészségügyi szakmai irányelv, amely korszerű elvek alapján a különböző kivizsgálási lépéseket, a beavatkozások helyét és a megfelelő eljárásrendet biztosítja.

Jelezte,

a kormány jelentősen megnövelte az állami fenntartású meddőségkezelési intézetek számát, így ez évtől összesen tizenkettő ilyen működik az országban.

Az államtitkár közölte azt is, hogy

mind a kivizsgálási csomagok, mind pedig a kezelésben használt gyógyszerek 100 százalékos támogatással lesznek elérhetők.

Hozzátette: ez azokra a gyógyszerekre is érvényes lesz, amelyeknél eddig valamennyi önrészt kellett fizetniük az érintetteknek.

A február 1-jétől ingyenessé váló meddőségi vizsgálatok közfinanszírozásba történő bevonására a kormány éves szinten több mint 9 milliárd forintot biztosít, a még nem közfinanszírozott gyógyszerek közfinanszírozásba vonására pedig 1,6 milliárd forintot fordít az állam.

Az intézkedésektől azt várják – mondta az államtitkár -, hogy még több család merjen lépni akkor is, ha természetes úton nem lehet gyermekük.

Konc János, a Szent János Kórház meddőségcentrumának vezető főorvosa arról beszélt:

nem lehet megjósolni, hogy a milyen ütemben és mennyi gyerek születik az intézkedések nyomán, de mindenképpen több családnak lesz elérhető a meddőségkezelés.

Mint mondta, Magyarországnak eddig sem kellett szégyenkeznie a meddőségkezelésben elért eredményeivel, a területen dolgozók mindig magas színvonalon gyógyítottak.

Magyarországon minden hetedik házaspár meddő és 150 ezer embert érint ez a probléma.

A fejlesztéseknek köszönhetően a becslések szerint négyezer újszülött világra jövetelét prognosztizálják 2022-re – tette hozzá az államtitkár.

Borítókép: illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában