Járvány

2020.05.07. 12:13

Bár sokan úgy érezhetik, még koránt sincs vége a járványnak

Továbbra is nagyon nehéz feladat előtt állunk a koronavírus-járvány miatt, a fegyelmezettség fenntartásával a kórházakban és az idősotthonokban a tragédiák elkerülhetőek és alacsony szinten tartható a fertőzés – hívta fel a figyelmet a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára csütörtökön budapesti sajtótájékoztatón.

Soltész Miklós, aki a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanács (NHKT) elnöke, erről annak kapcsán beszélt, hogy a Magyar Református Szeretetszolgálat tízezer arcvédő pajzsot adományoz kórházaknak, diakóniai és határon túli intézményeknek.

Az államtitkár azt mondta:

most még jobban felértékelődik a kórházakban és az idősotthonokban dolgozók munkája, mert sokan úgy érzik, mintha a járványnak vége lenne, már nem is lenne akkora nagy baj, és így a figyelem lankad, ami pedig a legnagyobb problémát okozhatja.

Látjuk, hogy mi történt a fővárosi önkormányzat Pesti úti idősotthonában. A fenntartó „teljes alkalmatlansága miatt” megbetegedések és halálesetek történtek – tette hozzá.

Soltész Miklós hangsúlyozta, a felelősség „elképesztően nagy”, és köszönetet mond azoknak, akik a továbbiakban is felajánlásaikkal segítik a frontvonalban dolgozók munkáját.

Juhász Márton, a Magyar Református Szeretetszolgálat ügyvezető igazgatója (j) a Bethesda Gyermekkórház udvarán tartott sajtótájékoztatón 2020. május 7-én. A Magyar Református Szeretetszolgálat tízezer arcvédő pajzsot adományoz kórházaknak, diakóniai és határon túli intézményeknek. Balról Velkey György, a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója, Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanács elnöke és Beszterczey András, a Magyarországi Református Egyház Diakóniai Iroda vezetője (b-j)
Fotó: Illyés Tibor / MTI

Velkey György, a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója arról beszélt, hogy a járványnak hosszú távon a legfontosabb hozadéka az összefogás, és szintén arra hívta fel a figyelmet, hogy nem szabad elveszíteni a figyelmünket. „Fáradhatatlanul kell tovább küzdenünk és kell tovább fenntartanunk azokat a készültségeket, amiket kialakítottunk” – fogalmazott Velkey György, hozzátéve, a készültséget fokozni is kell, hiszen a társadalomban van egyfajta nyitás.

Beszterczey András, a Magyarországi Református Egyház Diakóniai Irodájának vezetője elmondta, nagyon értékes adomány számukra az ezer arcvédő pajzs, hiszen kétezer bentlakásos férőhelyet tartanak fenn. A református egyháznak összesen hatezer ilyen férőhelye van – tette hozzá. Beszterczey András azt hangsúlyozta, nem szabad lankadni, hiszen egyre nagyobb a kockázat.

Juhász Márton, a szeretetszolgálat ügyvezető igazgatója elmondta, az arcvédő pajzsokat az NHKT anyagi támogatásával gyártatták le. Az adomány értéke mintegy hárommillió forint.

A magyar gyártmányú arcvédő pajzsokból háromszázat kap a Bethesda Gyermekkórház, ezret a református egyház diakóniai irodája által fenntartott intézmények, a Karitatív Tanács hat szervezete egyenként ötszázat, valamint állami és civil szervezetek által működtetett intézményekhez és a határon túliaknak is juttatnak belőle. Kárpátaljára és Erdélybe ezer-ezer arcvédő pajzsot küldenek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában