terrorizmus

2020.05.30. 17:42

Egy helyi televízió munkatársai haltak meg egy kabuli robbantásban

Egy helyi tévétársaság két munkatársa halt meg szombaton Kabulban, amikor út mentén elhelyezett pokolgép robbant fel a gépkocsijuk mellett – közölte az afgán belügyminisztérium.

Négy további ember megsérült. 2019 szeptemberében ugyanennek a csatornának, a Hurszid TV-nek szintén két munkatársa halt meg egy hasonló merényletben Kabulban.

A robbantás elkövetőjeként eddig egyetlen csoport sem jelentkezett.

Kabulban az iszlám szélsőséges tálibok és az Iszlám Állam terrorszervezet is aktív, miközben az afgán kormány és a tálibok közötti konfliktus, melynek a biztonsági erők és a polgári lakosság körében egyaránt vannak áldozatai, főként a tartományokban zajlik.

Az Egyesült Államok február 29-én Dohában az országot 1996-tól 2001 őszéig uraló szélsőséges iszlamista tálibokkal megállapodást írt alá. Ennek értelmében az amerikai és a velük szövetséges békefenntartó erőket fokozatosan kivonják Afganisztánból, a kabuli kormány fogolycserét hajt végre a tálibokkal, és a tálibok béketárgyalásokat kezdenek a központi kormányzattal, amellyel eddig nem voltak hajlandóak tárgyalóasztalhoz ülni, mert az amerikaiak bábjának tekintették azt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában