Ország-világ

2020.08.22. 08:10

Méltatta a magyar család- és ifjúságpolitikát az olasz politikus

Magyarország népesedéspolitikáját dicsérte Matteo Salvini, a Liga vezetője a Comunione e Liberazione olasz katolikus mozgalom Riminiben zajló találkozóján péntek este.

Matteo Salvini szenátor, az olasz ellenzéki Liga párt vezetõje érkezik az Együtt Olaszországért és a munkáért! címmel meghirdetett kormányellenes tüntetésre Rómában 2020. július 4-én. A Matteo Salvini vezette Liga, a Giorgia Meloni elnökölte Olasz Testvérek (FdI) és az Antonio Tajani alelnök vezette Hajrá Olaszország (FI) a járványkorlátozások feloldása óta második alkalommal szólítják a fõvárosba híveiket kormányellenes tüntetésre. A szervezõk a Giuseppe Conte vezette kormány leváltását, azonnali választásokat és mindenekelõtt a járványválsággal szembeni gazdasági stratégiát sürgetnek.

Forrás: MTI/EPA/ANSA

Fotó: Giuseppe Lami

A politikus kijelentette, hogy Magyarország azon kevés országok egyike, amely hatásos családpolitikát gyakorolva szembeszállt az Európai Unióban tapasztalható demográfiai csökkenéssel. A Liga vezetője azt mondta, Magyarországon emelkedett a születési ráta.

Olaszországban az utóbbi egy évben 116 ezer gyerekkel kevesebb született – tette hozzá a jobboldali politikus.

A politika a fiatalokhoz sem szólhat, ha nem tesz semmit annak érdekében, hogy a fiatalok családot alapíthassanak – jegyezte meg Matteo Salvini Összegzésként kijelentette, hogy a család- és ifjúságpolitikában „Orbán kettő nullra legyőzte Olaszországot”.

Salvini megjegyezte, hogy a magyar parlament olyan családpolitikát fogadott el, amellyel a születési ráta 1,4 százalékról 1,6-ra emelkedett januárban.

Később a PD képviselőházi frakcióvezetője, Graziano Delrio kijelentette, hogy a jelenlegi olasz kormány a magyarnál is „fejlettebb” családpolitikát dolgozott ki, de „Olaszországban gazdasági fellendülés nélkül nem fognak újraindulni a születések”.

A Comunione e Liberazione olasz katolikus mozgalom minden nyáron Riminiben rendez találkozót. Az augusztus 23-áig tartó politikai-kulturális találkozó péntek esti beszélgetésén az olasz kormánypártok és az ellenzék vezető politikusai vettek részt.

A téma a parlament szerepe volt a járványidőszakban. Felszólalt Roberto Speranza egészségügyi miniszter, valamint Giorgia Meloni, a jobboldali Olasz Testvérek elnöke is.

Az olaszországi járványhelyzettel kapcsolatban Antonio Tajani, a Hajrá Olaszország alelnöke, az Európai Parlament volt elnöke fenntartását fejezte ki Giuseppe Conte miniszterelnökkel szemben, aki szerinte megkerülte a parlamentet. Tajani hangsúlyozta, hogy a parlamentnek szélesebb hatáskört kell biztosítani.

„Nem lehet ekkora mozgásteret adni a miniszterelnöknek, aki egyedül dönt a teendőkről” – vélekedett.

Ehhez hozzátette: „Orbán miatt emeltek panaszt, miközben Olaszországban sem követtek eltérő magatartást”.

Borítókép: Matteo Salvini szenátor, az olasz ellenzéki Liga párt vezetője Rómában 2020. július 4-én

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában