bíróság

2020.09.17. 22:32

Elrendelték a gyilkossággal vádolt kolumbiai rendőrök letartóztatását

Gyilkosság és kínzás miatt emelnek ellenük vádat.

Elrendelte egy kolumbiai bíró két rendőr letartóztatását, akiket a múlt héten országszerte zavargásokat kiváltó gyilkossággal vádolnak – adta hírül csütörtökön a helyi média.

A rendőrök ellen gyilkosság és kínzás miatt emelnek vádat a Caracol kolumbiai műsorszolgáltató és az El Tiempo nevű napilap beszámolója szerint.

Múlt héten zavargások törtek ki az országban, ezekben 13 ember meghalt, több százan megsebesültek.

Az El Tiempo akkori beszámolója szerint a halálos áldozatok között volt egy 17 éves tüntető, akit agyonlőttek, és járókelők, akiket eltévedt lövedékek találtak el.

Azt nem tudni, hogy honnan érkeztek a lövedékek, de a napilapnak egy szemtanú úgy fogalmazott: a rendőrség „őrült módjára” lövöldözött.

Claudia López főpolgármester szerint számos helyszínen „válogatás nélkül használtak tűzfegyvereket”.

A zavargásokat az váltotta ki, hogy a rendőrök megölték Javier Ordónez 46 éves ügyvédet, akit Bogotá nyugati részén állítottak meg.

A két rendőr a jelentések szerint ellenőrzést folytatott a koronavírus-járvánnyal összefüggésben, és azzal vádolta Ordónezt és barátait, hogy alkoholt fogyasztottak. A férfi barátai által készített videofelvételen az látható, amint a rendőrök a földön tartják a férfit, akit többször is kábítópisztollyal sokkolnak, dacára annak, hogy Ordónez többször is megkéri őket, hogy hagyják abba.

A férfit ezt követően bevitték a rendőrőrsre, ahol rendőrök állítólag megverték.

Ordónez később a közeli kórházban életét vesztette.

Az esetet követő több napos erőszakos tüntetések során rendőrőrsök tucatjait támadták meg és gyakran gyújtották fel.

Buszokat, bankokat és boltokat is megtámadtak, illetve kifosztottak a tiltakozók és a rendőrök közötti összecsapások során.

A kormány és a rendőrség bocsánatot kért Ordónez haláláért, mindazonáltal tagadta, hogy utasítást adott arra, hogy tüzet nyissanak tüntetőkre.

A Nemzeti Felszabadítási Hadsereg (ELN) nevű gerillaszervezet és a bogotái polgármester visszautasította azokat az állításokat, amelyek szerint a gerillák szították a zavargásokat.

A tiltakozások rámutattak a széles körű elégedetlenségre a rendőrséggel szemben, amelyet – bírálói szerint – sokkal inkább képeztek ki drogkereskedők és gerillák elleni harcokra, mint a polgári tiltakozások kezelésére.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában