urándúsítás

2020.09.02. 13:34

Észak-Korea nukleáris tevékenysége komoly aggodalmat kelt az ENSZ szerint

Komoly aggodalmat kelt az észak-koreai nukleáris tevékenység szintjének folyamatos fokozódása – jelezte szerdán nyilvánosságra hozott éves jelentésében a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ).

A Koreai Népi Demokratikus Köztársaság (KNDK) folytatódó nukleáris programja az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) határozatának kirívó megsértését jelenti, ami mélységesen sajnálatos – erősítette meg a NAÜ.

A dokumentum szerint a legutóbbi, hasonló, 2019 augusztusi jelentés óta a szervezet olyan jelzéseket tapasztalt, amelyek szerint urándúsítás folyik az észak-koreai jongbjoni nukleáris telephelyen.

A bécsi székhelyű szervezet felidézte, hogy a NAÜ nem kap bebocsátást a jongbjoni telephelyre, és Észak-Korea más részeibe sem.

Elemzéseit azokból az értesülésekből végzi, amelyek eljutnak hozzá, így nyilvános, valamint műholdfelvételekből szerzett adatokból dolgozik.

Az Egyesült Államok kedden hivatalosan is figyelmeztetett arra, hogy Észak-Korea folytatja ballisztikusrakéta-programját, ami jelentős veszélyt jelent a régió és a világ biztonságára.

Az amerikai pénzügyminisztérium, valamint a kereskedelmi tárca egy közös jelentésben figyelmeztetett azokra az erőfeszítésekre, amelyeket a KNDK tesz, hogy rakéták előállításához szükséges alapanyagokat szerezzen be.

Az amerikai diplomácia megállapítása szerint Phenjan első, 2017-es interkontinentális rakétakísérletei után, az elmúlt években is folytatta a ballisztikus rakéták felbocsátását, amivel megsértette az ENSZ BT számos határozatát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában