földön, vízen, levegőben

2020.09.05. 18:15

Haditengerészeti gyakorlatot tart Törökország és az Észak-ciprusi Török Köztársaság

Ötnapos haditengerészeti gyakorlatot tart vasárnaptól Törökország és a nemzetközi közösség által el nem ismert Észak-ciprusi Török Köztársaság a térségbeli tengeri területek hovatartozásáról folyó görög-török vita közepette.

Az Anadolu török állami hírügynökség idézte az ankarai védelmi minisztérium közleményét, amely szerint a manőverek célja a kiképzési együttműködés javítása, a hadseregek közötti adatcsere fejlesztése. A gyakorlatban légi, haditengerészeti és szárazföldi egységek vesznek részt.

Törökország és Görögország régóta vitatkozik a tengeri határokról, de az utóbbi években a Földközi-tenger keleti medencéjében felfedezett hatalmas földgázmezők még inkább kiélezték a feszültséget.

Ankara hajói augusztus első felében kezdték újra vizsgálódásaikat a területen, amit nemcsak Görögország, hanem Ciprus is szuverenitása megsértésének tekint. Ráadásul Törökország harmadszor is meghosszabbította egyik kutatóhajója, az Oruc Reis küldetését a Földközi-tenger vitatott részén, legutóbb egészen szeptember 12-ig.

Mivel a török kutatóhajókat hadihajók kísérik, Görögország és szövetségesei ugyancsak megerősítették katonai jelenlétüket a térségben. Görögország készültségben helyezte hadseregét, és Ankara tudomására hozta, hogy meg fogja védeni szuverenitását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában