Fehérorosz válság

2021.04.17. 21:10

Lukasenka: merényletet terveztek ellenem és gyermekeim ellen

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök szombat este Telegram-oldalán bejelentette, hogy a fehérorosz hatóságok őrizetbe vettek egy összeesküvő csoportot, amely merényletet tervezett ellene és gyermekei ellen, és valószínűleg kapcsolatban állt az amerikai titkosszolgálatokkal.

„Elfogtuk a csoportot, elmondták, hogyan tervezték ezt az egészet” – mondta a fehérorosz vezető. „Nyilvánvalóan külföldi titkosszolgálatok tevékenységének is nyomára bukkantunk. Valószínűleg az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) volt, nem tudom, ki dolgozott ott az amerikaiak közül” – tette hozzá.

Közben Moszkvában a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) sajtóosztálya azt közölte, hogy őrizetbe vettek két gyanúsítottat, akik katonai hatalomátvételt készítettek elő Fehéroroszországban. A közlemény szerint Jurij Zjankovics fehérorosz-amerikai kettős állampolgár és Aljakszandr Feduta fehérorosz állampolgár fegyveres felkelést és katonai hatalomátvételt akartak kirobbantani a „színes forradalmak” mintájára Fehéroroszországban, helyi és ukrán nacionalisták részvételével, és meg akarták gyilkolni Aljakszandr Lukasenka elnököt. A hatalomátvételt a május 9-i minszki győzelem napi ünnepségekre időzítették. Az orosz biztonsági szervek fehérorosz kollégáikkal együttműködve azonban leleplezték az összeesküvést, és átadták a két gyanúsítottat a fehérorosz hatóságoknak – tette hozzá a sajtóosztály.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában