nagy lehetőségek

2021.06.29. 20:13

Különleges szívsebészeti eljárások a Honvédkórházban (videó)

Magyarországon máshol nem alkalmazott, különleges műtéti beavatkozások képességével bővült az MH Egészségügyi Központ (MH EK) – derül ki a Honvédelem.hu beszámolójából. Első alkalommal végezték el ugyanis a Honvédkórházban azt az aortaszűkület orvoslását célzó eljárást, amelynek fontossága abban rejlik, hogy olyan betegek esetében is alkalmazható, akik számára a hagyományos módszerek nem járhatók.

Budapest, 2021. március 20. A Magyar Honvédség Egészségügyi Központ (MHEK) Podmaniczky utcai telephelye, a Honvédkórház Gyakorló Kórházának bejárata, az egykori MÁV Kórház épülete a fõváros VI. kerületében. MTVA/Bizományosi: Róka László *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt.

Forrás: MTI / MTVA / Bizományosi

Fotó: Róka László

A további különleges eljárás az Ozaki-technika, amely messzire mutató befolyással lehet a szívsebészeti szakmára, és a fiatal betegek esetében nagy reményekkel kecsegtet – írja a Magyar Nemzet.

A nem mindennapi szívsebészeti beavatkozás miatt az érintett orvosok és a munkájukat segítő egészségügyi szakemberek kiemelt figyelemmel készültek fel a beteg meszes aortaszűkülete miatt szükségessé vált műtétre – mutat rá a beszámoló, amelyben hangsúlyozzák:

bár a hasonló esetek többségében alternatívát jelenthet a bőrön keresztül, a comb verőerén keresztül feljuttatni az aortabillentyűt, van olyan speciális helyzet, amikor ez a módszer sem alkalmas a verőér állapota miatt.

Az aorta az emberi test főverőere, amelyből sok kisebb, fontos ér indul a létfontosságú szervek irányába. A főverőér és a szív határán elhelyezkedő aortabillentyű betegségeinek gyakorisága az életkor előrehaladásával nő, azonban ritkább esetekben már fiatalkorban is okozhat súlyos problémákat.

A most alkalmazott eljárás abból a szempontból is kifejezetten eredményes, hogy mechanikus szívbillentyűvel ellentétben

nem kell majd véralvadásgátlót szednie a betegnek, a kilökődés veszélye gyakorlatilag nulla, és a felépülés is gyorsabb.

„Az a megoldás, amelyet mi használtunk, azért különleges, mert nem egy előregyártott billentyűt használunk, hanem a műtét alatt kell kitalálnunk, hogy az illető billentyűit hogyan tudjuk pótolni a szív saját szívburkából. Így ez nem idegen anyag, ennek az élettartama egészen más, és nagyon fontos, hogy ennek a billentyűnek ebben a helyzetben nincsen varrókerete, tehát mindig sokkal jobb áramlási viszonyokat tud teremteni, mint az előző többi billentyű” – magyarázta Kerecsen Gábor, az MH EK Kardiológiai Osztály Hemodinamikai Műtőrészlegének kardiológus részlegvezető főorvosa.

A beavatkozás során a szívburokból eltávolított felületből preparálják ki a billentyű lemezeit, amelyeket aztán az aortagyökbe varrnak, gyakorlatilag milliméterenként. Az aortagyök ezt követően már meg tudja akadályozni a vér visszaáramlását a kamrába.

„A műtét előtt korrigálnunk kellett az elekrolitszinteket, hogy ne alakuljon ki ritmusszavar, illetve hemodinamikailag folyamatosan monitorozzuk a beteget, hogy ne alakuljon ki posztoperatív veseelégtelenség. A szív funkciója a beavatkozás végén magától visszatért, nem kellett defibrillálnunk a beteget, insufficientia sem maradt vissza, így elmondható, hogy jól sikerült a műtét” – mondta Rácz Rozália, aki az 1990-es években dolgozhatott együtt az eljárás kidolgozójával, Shigeyuki Ozakival.

A beavatkozás sikerét Vukov Péter kardiológus szakorvos is megerősítette, aki az operáció alatt a szív ultrahangvizsgálatát végezte.

„Ez egy noninvazív eljárás, amelynek során információt kapunk a szív teljes anatómiai és fiziológiai funkciójáról a műtét előtt és a műtét után: rendesen zár-e a billentyű, van-e visszaeresztés, nincs-e esetleg valami, ami miatt komplikáció adódna, ami mondjuk nem látszik álló szív mellett. Ebből a szempontból a műtét sikeres volt” – fejtette ki Vukov Péter.

Az új beavatkozásról készült teljes beszámoló a Honvédelem.hu oldalon, a linkre kattintva olvasható.

Borítókép: a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ (MHEK) Podmaniczky utcai telephelye, a Honvédkórház Gyakorló Kórházának bejárata, az egykori MÁV Kórház épülete a főváros VI. kerületében

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában