Ország-világ

2021.07.04. 08:34

A baloldali politikusok foglalkozása lett a kéregetés

Kezd külön „üzletággá” válni a baloldalon, hogy a parlamenti rendbontások után az érintett képviselők a választóikkal fizettetik meg a házszabály megsértése miatt kiszabott büntetésüket. A héten Szabó Tímea folyamodott ehhez a megoldáshoz, de korábban már a párttársa, Tordai Bence is ugyanígy cselekedett. Ugyanakkor Jakab Péter, a Jobbik elnöke, valamint Hadházy Ákos is „adósa” lett már a támogatóinak. A rendzavarás módszereiben a szivárványkoalíció képviselői nem ismernek határt: a trágár, sértegető felszólások ugyanúgy a fegyvertáruk részét képezik, mint a provokatív feliratú molinók használata.

Budapest, 2019. július 1. Szabó Tímea, a Párbeszéd képviselõje napirend elõtt felszólal az Országgyûlés plenáris ülésén 2019. július 1-jén. MTI/Kovács Attila

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Attila

A baloldali képviselők soraiban a parlamenti rendbontások szinte mindennapossá váltak, amiket jelentős pénzbeli büntetések követnek. Ugyanakkor a büntetések után szívesen fordulnak a szavazóikhoz, hogy segítsenek az összegek kifizetésében. A legutóbbi ilyen eset Szabó Tímea nevéhez fűződik, aki a héten jelentette be a közösségi oldalán, hogy Kövér László házelnök

9,6 millió forintra büntette, amiért kitűzte a Fidesz-logóval összemontírozott kínai zászlót a parlamentben, hogy a Fudan Egyetem ellen tüntessen.

A Párbeszéd társelnökének az elmondása szerint “csak a választók támogatásotokra támaszkodhatnak”, ezért pénzgyűjtő akciót indított, hogy a kifizethesse a büntetést – ismerteti a Magyar Nemzet.

Mint ismeretes: nem ez az első alkalom, hogy egy balliberális képviselő a parlamenti rendbontását követően a büntetését a választóival, illetve az állampolgárokkal akarja kifizettetni.

Legutóbb Jakab Péter szintén egy 9,6 millió forintos házelnöki büntetést kapott, mivel a Gyurcsány Ferenccel szövetkező párt elnöke a napirend előtti felszólalásában egy követhetetlen, elhadart felsorolásba kezdett azokról az ügyekről, amelyekben szerinte a kormányt felelősség terheli, majd a kormányoldalnak szegezte a kérdést: „Jut eszembe, mi van a rabszolgatörvénnyel, ficsúrok”?

Figyelemre méltó, hogy a Jobbik-elnök egyébként pontosan havi 6,2 millió forintot keres politikusként, és a jövedelméhez saját szolgálati autó és sofőr is jár, sokan ezért is tartják álságosnak, hogy gyűjtésbe kezdett a szimpatizánsainak körében.

Ugyanakkor Tordai Bence párbeszédes képviselő múltja sem makulátlan. A baloldali politikus Varga Mihály pénzügyminiszterrel került konfliktusba még márciusban, amikor Tordai egy javaslatuk támogatására akarta agresszíven rábírni a tárcavezetőt, és ezt telefonjával akarta rögzíteni. Varga felszólalásában nehezményezte, hogy a Párbeszéd politikusa akadályozta a munkáját, és megkérte, hogy a jövőben ne forduljon elő ilyesmi. Tordai Bence azután kezdett gyűjtésbe, miután 8,2 millió forintos büntetést kapott a performanszért az Országgyűlés elmökétől.

A párbeszédes képviselő ezután több közösségi médiás bejegyzésben is kifogásolta a büntetést, miközben arra kérte a követőit, hogy anyagilag is támogassák pártja „küzdelmét a Fidesz ellen”.

Még tavaly év elején Hadházy Ákos független képviselő – aki azóta a Momentum támogatásával áll rajthoz a baloldali előválasztáson – egy Stop propaganda! feliratú molinót eresztett le a karzatról, amivel megzavarta az ülést, így a házelnök kitiltotta az ülésteremből, később pedig kétmillió forintos büntetést szabott ki rá. Hadházy Ákos az idei adóbevallása szerint

5,1 millió forintot gyűjtött össze szimpatizánsaitól, amelyből hárommillió forintot a politikai akciói közben elkövetett szabályszegésekkel összeszedett bírságokra költött.

Borítókép: Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában