Ország-világ

2021.07.28. 22:52

Szijjártó Péter a kereskedelmi kapcsolatokról tárgyal Tatárföldön

A részletekről elmondta, hogy a Mol és Tatnyefty tatár olaj- és földgázipari társaság nemrég megkezdete egy közös gumibitumengyár építését.

A Tatár Köztársaság miniszterelnökével tárgyal Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a két ország közötti kereskedelmi kapcsolatokról Kazanyban.

A miniszter a Facebookon közzétett videójában arról beszélt, hogy tavaly a teljes kereskedelmi forgalom 300 millió dollár volt Magyarország és a Tatár Köztársaság között, ez idén már 70 százalékkal nőtt, „tehát ha minden jól megy, akkor ma csúcsot fogunk dönteni”.

Szijjártó Péter elmondta, hogy Tatárföld Oroszországon belül a második legjelentősebb kereskedelmi partnerünk, a Mol nemzetközi üzleti törekvéseinek egyik fő helyszíne. Emellett a magyar gyógyszeripari termékek iránt is nagy a kereslet, az élőállatexport pedig megduplázódott az elmúlt időszakban.

A részletekről elmondta, hogy a Mol és Tatnyefty tatár olaj- és földgázipari társaság nemrég megkezdete egy közös gumibitumengyár építését. A több mint 4 milliárd forint értékű beruházáshoz 2 milliárd forintot ad a magyar kormány.

Hangsúlyozta, hogy a Mol a vegyipari tevékenységét is elkezdte erősíteni annak érdekében, hogy az új világgazdasági korszakban a nemzetközi pozícióját erősíteni tudja és ennek az egyik fő helyszíne Tatárföld.

A Tatnyefttyel több olyan nemzetközi együttműködést is folytat a Mol, amely általa kidolgozott, kifejezetten nagy hozzáadott értékű, magas technológiai színvonalú vegyipari megoldásokat alkalmaz annak érdekében, hogy a kőolajmezőkön a kitermelést fel tudják gyorsítani és hatékonyabbá tudják tenni – közölte a külgazdasági és külügyminiszter.

Szijjártó Péter hozzátette, hogy Tatárföldön található a világ hetedik legnagyobb kőolajmezője, ahol közösen próbálják ki a Mol új technológiáját.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában