katonai puccs

2021.11.04. 10:24

Újabb vádat emeltek Mianmarban egy amerikai újságíró ellen

Újabb vádat emeltek a mianmari katonai hatalom által májusban őrizetbe vett amerikai újságíró ellen – közölte a férfi ügyvédje csütörtökön.

Tan Zau Aung azt mondta, védencét, Danny Fenstert, aki ellen korábban már rémhírterjesztés miatt vádat emeltek, most a bevándorlási törvények megsértésével is vádolják.

Fenster – akire így halmozottan akár tizenegy év börtön is kiszabható – a Frontier Myanmar című független hírportál amerikai főszerkesztője. Május 24-én, a februári katonai puccs okozta káosz idején fogták el a ranguni repülőtéren, ahonnan Kuala Lumpur érintésével az Egyesült Államokba indult volna családjához.

Fenstert azóta egy ranguni börtönben tartják fogva, óvadékkérelmét elutasították.

Családja szerint a börtönben koronavírusos lett. Jelenleg Mianmarban tartózkodik Bill Richardson, az Egyesült Államok egykori ENSZ-nagykövete. Richardson humanitárius missziót teljesít, találkozott a junta vezetőjével, Min Aung Hlainggal, akivel a Covid-19 elleni vakcinák szállításáról egyeztetett. Nem tudni, hogy Richardson – aki túsztárgyalóként több amerikai fogoly elengedésében közreműködött világszerte – említette-e neki Fenster ügyét.

Mianmari puccs

A hadsereg február elsején, a parlament megalakulása előtt pár órával vette át a hatalmat, letartóztatta az ország de facto vezetőjét, a Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kjít és az általa vezetett kormányzó Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) párt számos politikusát. A hadsereg azzal indokolta a puccsot, hogy a kormány nem vette figyelembe a novemberi választással kapcsolatos panaszaikat. A választást toronymagasan az NLD nyerte.

A Politikai Foglyokat Támogató Szövetség (AAPP) jogvédő szervezet szerint az államcsíny óta több mint ezerkétszáz, jórészt a juntával szembeszegülő civilt ölt meg a karhatalom, és több ezren kerültek börtönbe. A katonai puccs és a hadsereg durva fellépése széles körű nemzetközi tiltakozást váltott ki.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában