Évindító gondolatok

2022.01.10. 18:55

Ferenc pápa elítélte az ideológiai gyarmatosítást és az eltörlés kultúráját

Ferenc pápa a Vatikánban szolgálatot teljesítő diplomáciai testület tagjai előtt hétfőn elmondott újévi beszédében elítélően kijelentette, hogy egyes közintézményekben ideológiai gyarmatosítás folyik, és megfogalmazása szerint ez az eltörlés kultúrájának egyik megjelenési formája is.

– A sokszínűség védelmének nevében végül majd eltörlünk mindenfajta önazonosságot – fogalmazott a katolikus egyházfő.

– Egy olyan gondolkodásmód létrejöttének lehetünk tanúi, amely tagadja a történelmet, vagy ami még rosszabb: jelenkori fogalmaink alapján újraírja azt, jóllehet minden történelmi helyzetet az adott korszak hermeneutikája, megismerési rendszere alapján kell értelmezni – tette hozzá.

– Úgy vélem, ez az ideológiai gyarmatosítás egy formája, amely nem hagy teret a véleménynyilvánítás szabadságának,

 és manapság egyre inkább az eltörlés kultúrájában ölt testet, egyre több területen és közintézményben ütve fel a fejét – hangsúlyozta a pápa, megismételve, hogy számos témakörben már olyan gondolkodásmód uralkodik el, amely tagadja az emberiség azon természetes alapjait és kulturális gyökereit, amelyek nagyon sok nép önazonosságát alkotják.

Decemberben a katolikus egyház vezetője már bírálta az Európai Bizottság egy belső dokumentumát, amely a karácsony szó használatának mellőzését javasolta. 

Az indítványt a pápa a felvizezett laicizmusból eredő anakronizmusnak nevezte.

Ferenc pápa beszédében a történelmi személyek gyarmati múltjuk miatt eltávolított szobraira, valamint az Egyesült Államokban és Európában ezzel kapcsolatban kirobbant vitákra is utalt.

New Yorkban két hét múlva tartják az atomsorompó-szerződés tizedik felülvizsgálati konferenciáját. Az egyházfő ehhez fűződően megismételte korábbi aggodalmát a rendkívül erkölcstelen atomfegyverekkel kapcsolatban, és létfontosságúnak nevezte az Iránnal kötött nukleáris megállapodásról szóló, öt hónap után november végén Bécsben újrakezdett tárgyalások folytatását.

– Az emberiség által létrehozott fegyverek közül az atomfegyverek különösen aggasztóak 

– hangsúlyozta.

A Szentszék továbbra is határozottan kitart azon álláspontja mellett, hogy a nukleáris fegyverek helytelen és nem megfelelő eszközök a 21. századi biztonsági fenyegetésekre adandó válaszokhoz, és birtoklásuk rendkívül erkölcstelen – húzta alá a katolikus egyházfő.

Ferenc pápa beszédében szokatlan módon részletesen áttekintette a világban zajló fegyveres konfliktusokat is, megemlítve Szíriát, Jement, Etiópiát, Ukrajnát és Szudánt, és újfent nyugtalanságának adott hangot a lezárhatatlan konfliktusok miatt, amelyek néha már-már valódi háborúk helyettesítőinek tűnnek.

Borítókép: Ferenc pápa a Vatikánban szolgálatot teljesítő diplomáciai testület tagjait üdvözlő újévi fogadáson / VATICAN MEDIA / AFP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában