Ukrán válság

2022.02.21. 18:17

Putyin elismerné a szakadár területek függetlenségét

Vlagyimir Putyin orosz elnök közölte, Oroszország még hétfőn döntést hoz a szakadár luhanszki és donyecki „népköztársaságok” elismerésének kérdésében. Hangsúlyozta, hogy Oroszország a szóban forgó területek függetlenségének elismerését, nem pedig elcsatolását fontolgatja.

Függetlenségük elismerésére kérik Putyint a szakadár kelet-ukrajnai „népköztársaságok”

Az egyeztetett felhívást az orosz televízióban ismertette az önhatalmúlag kikiáltott donyecki, illetve luhanszki „népköztársaság” vezetője, Denisz Pusilin és Leonyid Paszicsnik.

Az ukrán rendszer, kötelezettségvállalásaival szembemenve, úgy döntött, hogy erővel oldja meg a konfliktust– közölte Pusilin, a „nép nevében” felszólítva Oroszországot a függetlenség elismerésére és az Oroszország és Donyeck közötti együttműködésre, egyebek mellett katonai téren.

 

Paszicsnik Luhanszkból az orosz televíziónak nyilatkozva arra kérte  Putyint, hogy „a köztársaság népének tömeges halálát elkerülendő” ismerje el a „Luhanszki Népköztársaság” szuverenitását és függetlenségét.

 

Az orosz alsóház február 15-én szavazott meg egy, Putyinhoz intézett felhívást arról, hogy Oroszország ismerje el a nyolc éve orosz támogatással Kelet-Ukrajnában a kijevi hadsereg ellen harcoló területek függetlenségét.

 

A nyugati országok azzal vádolják Moszkvát, hogy mintegy 150 ezer katonát vonultatott fel az ukrán határ közelében, és valódi vagy megrendezett ürügyet keres fegyveres beavatkozás indoklásához.

 

Moszkva a Szovjetunió felbomlása után több volt tagköztársaságban is támogatott szakadár területeket, így a 2008-as georgiai villámháború után elismerte Dél-Oszétia és Abházia függetlenségét.

 

Putyin: az ukrán vezetés állítólag kész végrehajtani a minszki megállapodásokat

Emmanuel Macron francia elnök telefonbeszélgetésük alkalmával arról biztosította, hogy a kijevi vezetés kész végrehajtani a minszki megállapodásokat, és friss elképzeléseken dolgozik a két kelet-ukrajnai szakadár régió területén rendezendő választások kérdésében– közölte hétfőn Vlagyimir Putyin orosz elnök.

Az állami televízióban közvetített nyilatkozatával az orosz államfő Dmitrij Kozaknak, az orosz elnöki apparátus helyettes vezetőjének arra a helyzetértékelésére reagált, miszerint a dolgok jelen állása szerint Kijev sosem fogja megvalósítani a Donyec-medencei helyzet rendezéséről szóló, 2015 februárjában kötött minszki megállapodásokat.

 

Az orosz biztonsági tanács ülésén az orosz államfő megjegyezte, hogy a tárgyalási folyamat már nyolc éve zajlik, és zsákutcába jutott.

 

Egy, Ukrajna NATO-tagságára vonatkozó moratórium nem fogja megoldani az Oroszország és a Nyugat közötti feszültséget– jelentette ki Putyin. Azt gondoljuk, hogy ez nem engedmény számunkra – fogalmazott.

 

Oroszország meg akarja akadályozni, hogy szomszédai NATO-tagok legyenek, és erre vonatkozóan írásos garanciákat kért az észak-atlanti szövetségtől és az Egyesült Államok kormányától. A Nyugat elutasította az orosz követeléseket. Moszkva a Kelet-Közép- és Dél-Kelet-Európában állomásozó amerikai erők kivonására szólította fel Washingtont.

 

Mint azt a tanácskozás végén Putyin közölte, Oroszország még hétfőn döntést hoz a szakadár luhanszki és donyecki „népköztársaságok” elismerésének kérdésében. Hangsúlyozta, hogy Oroszország a szóban forgó területek függetlenségének elismerését, nem pedig elcsatolását fontolgatja.

 

A tanácskozás résztvevői egyébként egyöntetűen a függetlenség elismerését szorgalmazták.

 

Dmitrij Medvegyev, az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese annak a véleményének adott hangot, hogy amennyiben az ukrajnai helyzet nem javul, el kell ismerni a kérdéses területek függetlenségét. Utalt arra, hogy a két „népköztársaság” területén mintegy 800 ezer orosz állampolgár él.

 

Sojgu: Ukrajna komoly erőket vont össze a szakadár régiók mentén

 

Szergej Sojgu védelmi miniszter arról beszélt, hogy Ukrajna komoly erőket vont össze a Donyec-medencei szakadár régiók mentén, és lehetséges, hogy erővel próbálja visszafoglalni ezeket a területeket. Azt állította, hogy az ukrán kormánycsapatok fokozzák a szakadár „népköztársaságok” tüzérségi támadását.

 

A tárcavezető rendkívül veszélyesnek nevezte Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek azt a kijelentését, hogy vissza akarja állítani országának atomhatalmi státuszát. Zelenszkij szombaton a müncheni nemzetközi biztonságpolitikai konferencián közölte, hogy kezdeményezte a budapesti memorandumban részes országok csúcstalálkozóját. Kijelentette, hogy amennyiben erre nem kerül sor, vagy azon nem nyújtanak Ukrajnának biztonsági garanciákat, úgy Kijev semmisnek fogja tekinteni a megállapodást. Az 1994-ben aláírt budapesti memorandumban az Egyesült Államok, Oroszország és Nagy-Britannia garantálta Ukrajna határait, cserében azért, hogy Kijev csatlakozik az atomsorompó-szerződéshez.

 

Sojgu ezenfelül a szakadár területek elismerését sürgette, miután nem sokkal korábban az önhatalmúlag kikiáltott „népköztársaságok” függetlenségük elismerésére és katonai együttműködésre kérték Vlagyimir Putyin orosz elnököt.

 

Szergej Lavrov külügyminiszter kijelentette, hogy a Nyugat nem fog változtatni álláspontján, és Oroszországnak nem marad más választása, mint elismerni a „népköztársaságokat”. Remélem ezzel erős jelzést küldhetünk az orosz népnek. Nem nézhetjük ölbe tett kézzel, hogy nyolc éven át gúnyolódnak honfitársainkon, ezért nem látok más utat– fogalmazott a külügyminiszter.

 

Lavrov a kelet-ukrajnai fejleményeket nemcsak népirtásnak, hanem az orosz identitás elleni támadásnak is minősítette. Emlékeztetett Putyin nyilatkozatára, amelyben az orosz elnök a Donyec-medencében zajló eseményeket népirtásnak nevezte. „Az, hogy most a nyíltan neonáci, banderista (Sztepan Bandera néhai ukrán nacionalista politikus után) kijevi rezsimet igyekeznek támogatni, szintén a népirtás megnyilvánulása” – hangoztatta a külügyminiszter.

 

Nyikolaj Patrusev, az orosz biztonsági tanács titkára kiemelte: a kelet-ukrajnai konfliktust az Egyesült Államok idézte elő, ezért Washingtonnal kell tárgyalni. Ezt a konfliktust nem az ukrán nép teremtette, az ukrán nép ellenzi, megfélemlítik, kényszerítik arra, hogy ezen az úton haladjon. Az Egyesült Államok szervezte ezt... ezért vele kell tárgyalni – mondta Patrusev.

 

Szergej Nariskin, az orosz Külső Hírszerző Szolgálat (SZVR) igazgatója pedig arról beszélt: Oroszország adhat még egy utolsó esélyt a Nyugatnak, hogy rövid határidőn belül rábírja a kijevi vezetést a minszki megállapodások végrehajtására.

Borítókép: Vlagyimir Putyin (MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat/Mihail Tyerescsenko)

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában