Ukrán válság

2022.03.10. 15:56

Orosz-ukrán háború: pénteken humanitárius folyosót nyitnak öt ukrán városból (videók)

Tizenötödik napja tart a háború. Szumi, Enerhodar városok és a főváros, Kijev melletti területek lakóit három humanitárius folyosón keresztül menekítették ki.

Cikkünk frissül!

Az orosz-ukrán háború főbb fejleményei csütörtökön

  • Harmadik hetébe lépett a háború
  • Találkozott az orosz és az ukrán külügyminiszter Antalyában
  • Újabb humanitárius folyosók nyílhatnak az ostromlott városokból
  • Az Egyesült Államok és az IMF segélyt küld Ukrajnának
  • Az ENSZ főtitkára azonnali tűzszünetet akar
  • Vegyi fegyverek bevetésétől is tartanak a megfigyelők
  • Fehéroroszország ad áramot a csernobili atomerőműnek

 

Pénteken humanitárius folyosót nyitnak öt ukrán városból

 

Az orosz haderő március 11-én az ukrán városok közül Kijevből, Csernyihivből, Harkivból, Mariupolból és Szumiból humanitárius folyosót nyit a civilek evakuálására - jelentette be csütörtök este Mihail Mizincev orosz vezérezredes, a humanitárius reagálásért felelős tárcaközi koordinációs parancsnokság és az orosz Nemzeti Védelmi Irányítási Központ vezetője.

"Március 11-én moszkvai idő szerint tíz órától az Oroszországi Föderáció tűzszünetet hirdet, és kész humanitárius folyosókat biztosítani", azaz szavatolja az emberek, autóbuszkonvojok és polgári járművek áthaladását - mondta Mizincev.

A tájékoztatás szerint az Ukrajnát két hete támadó erők Kijevből két útvonalon nyitnak kimenekítési útvonalat: az egyik Oroszországba vezet a fehéroroszországi Homel érintésével, ahonnan az emberek repülőn folytathatják útjukat, a másik dél felé visz az ukrán féllel egyeztetve. Csernyihivből szintén az említett két útvonal közül választhatnak a távozni szándékozók.

Szumit ugyancsak két irányba hagyhatják el az emberek: az oroszországi Belgorod felé, ahonnan aztán légi vagy vasúti közlekedéssel folytathatják útjukat az általuk tetszőlegesen választott úti célok, illetve az átmeneti befogadóközpontok felé. A másik útvonal - a kijevi vezetéssel egyeztetve - az ukrajnai Poltava irányába vezet.

Harkivot szintén egyrészt Belgorod felé lehet majd elhagyni, továbbá az ukrán kormányerők kezén lévő Ungvár, Lviv (Lemberg) és Ivano-Frankivszk irányába.

Mariupolt a dél-oroszországi Taganrog és az ukrajnai Novoazovszk települését érintve lehet elhagyni Rosztov-na-Donu városának irányába.

Mizincev hangsúlyozta: Oroszország számára fontos, hogy az ukrán fél péntekre virradóra írásban garantálja a humanitárius folyosók biztonságát. Hozzátette, hogy Moszkva mindemellett folyamatos összeköttetést javasolt a helyi lakosok és külföldi állampolgárok kimenekítéséhez szükséges információcseréhez.

Holland és luxemburgi miniszterelnök: nem létezik gyors csatlakozási eljárás az Európai Unióhoz

Nem létezik gyors csatlakozási eljárás az Európai Unióhoz - mondta csütörtökön Mark Rutte holland miniszterelnök az Európai Unió állam- és kormányfőinek informális találkozója előtt Versailles-ban, Ukrajna "azonnali" EU-csatlakozási kérelmével kapcsolatban.

Hasonlóan vélekedett luxemburgi kollégája, Xavier Bettel, aki szerint nem hitethetjük el az ukránokkal, hogy minden megtörténhet egyik napról a másikra.

 

Az oroszok összeállították az államosítható külföldi cégek listáját

"Külső menedzsmentet" vezethetnek be azoknál a legalább negyedrészben, vagy teljes egészében külföldi tulajdonú, Oroszországban működő cégeknél, amelyek tulajdonosai az orosz-ukrán háborúra reagálva akár ideiglenesen, de kivonultak az országból. Az orosz kormány a munkahelyek védelmével indokolja a lépés szükségességét, és már össze is állította azoknak a vállalatoknak a listáját, amelyek államosításáról dönthetnek.

 

400 ezer embert evakuáltak az ukrán városokból

Az ukrán belügyminiszter szerint 400 ezer embert evakuáltak a bombázott ukrán városokból. A tűzszünet több helyen kudarcot vallott, csütörtökön több ezer ember nem hagyhatta el Mariupolt, miközben folytatódott a heves ágyúzás.

Humanitárius folyosók létrehozását ma hét ukrán régióban kísérelték meg: Szumi, Mariupol, Izyum, Volnovakha, Trostianets, Krasznopil és Kijev régiójában.

 

Fehéroroszország ad áramot a csernobili atomerőműnek

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök bejelentette csütörtökön, hogy utasította országa szakembereit, gondoskodjanak a csernobili atomerőmű villamosenergia-ellátásáról - hozta nyilvánosságra az Ukrajinszka Pravda hírportál a BelTA fehérorosz állami hírügynökségre hivatkozva.

Lukasenka szavai szerint szerda este telefonon beszélt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, aki tájékoztatta őt a csernobili atomerőmű körül kialakult helyzetről. Ezután a fehérorosz elnök utasítást adott az energiaügyi miniszternek arra, hogy "haladéktalanul biztosítson ott áramot (a csernobili atomerőműben)".

 

"Nekünk szovjet időkből származó villanyvezetékünk van, amelyet haladéktalanul helyre kell állítani. Az ideiglenes megoldás szerint az áramot a csernobili erőmű egyik alállomására kell eljuttatni, hogy a nukleáris létesítmény a szokásos üzemmódban biztonságban legyen. Minden lehetőséget mérlegelni kell" - fogalmazott a fehérorosz elnök.

 

Putyin Macronnal és Scholzcal a rendezésről tárgyalt

Telefonon tárgyalt egymással Ukrajnáról Vlagyimir Putyin orosz elnök, Emmanuel Macron francia államfő és Olaf Scholz német kancellár - közölte Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságírókkal csütörtökön Moszkvában.

"Folytatták Ukrajna témájának megvitatását" - mondta Peszkov, aki egyéb felvilágosítást nem adott a megbeszélésről.

A TASZSZ meg nem nevezett német kormányzati forrásra hivatkozva azt írta Berlinből, hogy a német és a francia vezető azonnali fegyvernyugvást sürgetett Oroszországtól. A tájékoztatás szerint Macron és Scholz ragaszkodott hozzá, hogy a válság megoldását mindenképpen ukrán-orosz tárgyalás révén kell elérni.

Putyin: Oroszország teljesíti energiaszállítási kötelezettségeit

Oroszország teljesíti minden kötelezettségét, hogy energiahordozókkal lássa el Európát és a világ más régióit - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a csütörtöki kormányülésen.

Elmondta, hogy 

az ukrán gázszállító rendszer is teljesen fel van töltve az Európába irányuló orosz gázszállítási szerződések értelmében.

Felhívta a figyelmet arra, hogy az Oroszországgal szemben barátságtalan politikát folytató országok a Moszkva ellen bevezetett szankcióikra hivatkozva polgáraikat a "nadrágszíj behúzására és melegebb ruha viselésére" szólítják fel, pedig az orosz fél maradéktalanul eleget tesz energiaszállítási kötelezettségének.

Vlagyimir Putyin orosz elnökForrás: Mikhail Klimentyev / Szputnyik/AFP

Gyorsított eljárásban lépteti ki az Ukrajnába tartó segélyszállítmányokat a NAV

Az adóhivatal honlapján, a Magyar-ukrán határ című új rovatban csütörtökön megjelent információk szerint 

a segélyszállítmányok egészségügyi, szociális, higiéniai, elhelyezési, ruházati és más humanitárius segítségnyújtásra irányulhatnak, jellemzően Magyarországon, kereskedelmi forgalomban engedély nélkül beszerezhető árukat tartalmazhatnak, amelyek segítséget jelentenek az ukrajnai háború miatt nehéz helyzetbe került embereknek.

A szállítás célja nem lehet kereskedelmi értékesítés - tették hozzá.

Kiemelték, hogy az élet kioltására alkalmas haditechnikai termék, illetve polgári felhasználású lőfegyver és lőszer kivitele tilos, továbbá nem vihető ki segélyszállítmányként olyan eszköz, amely haditechnikai terméknek minősül, de nem tartozik az élet kioltására alkalmas tárgyak közé (például lövedékálló mellény).

Ezeknek az eszközöknek a kivitele írásbeli bejelentéssel - árunyilatkozat benyújtásával - kezdeményezhető a Budapest Főváros Kormányhivatala által kiállított engedély birtokában. A kérelem benyújtásáról tovább információk az alábbi oldalon érhetők el - tudatták.

Ismertették, hogy a segélyszállítmányokat magánszemélyek, állami vagy önkormányzati szervezetek, karitatív, szociális vagy humanitárius feladatokat ellátó civil szervezetek vihetnek vagy küldhetnek ki, a kiviteli szándékot érték- és tömeghatártól függetlenül be kell jelenteni.

A bejelentés történhet szóban a határátkelőhelyen, a kilépés előtt a NAV pénzügyőrének, de a gyorsabb kiléptetésért előzetes bejelentést is lehet tenni a +36/30-287-9203-as telefonszámon hétköznapokon 8 és 17 óra között, valamint egész nap a [email protected] e-mail címen - írták, hozzátéve: a bejelentésnek tartalmaznia kell a szállítmányok érkezésének várható időpontját, az árukör típusát, mennyiségét és a kilépésre tervezett határátkelőhelyet.

Az ukrán hatóságok tájékoztatása szerint a segélyszállítmányok Ukrajnába beléptetéséhez személy- és teherforgalomban egyaránt két dokumentumot kell mellékelni: ajándékozó- vagy adományozólevelet, és a küldött áruk tételes jegyzékét vagy listáját olvashatóan, áttekinthetően - olvasható a közleményben.

 

Nem tudják azonosítani a holttesteket Mariupolban

Sok embert úgy temetnek el, hogy nem lehet azonosítani – mondta Mariupol polgármestere a Sky News szerint.

Vadim Bojcsenko szerint a hullaházak zsúfolásig megteltek, és a holttesteket már nem szállítják el a városban. A halottakat már tömegsírokba temetik.

Szerhij Orlov alpolgármester tegnap azt mondta, hogy a két héttel ezelőtti bombázás óta legalább 1200 ukrán halt meg a városban. Ma már azt tette hozzá, hogy ez a szám három-négyszer ennyi is lehet.

Kína mielőbbi tűzszünetet remél

Vang Ji kínai külügyminiszter a csütörtökön Jean-Yves Le Drian francia, valamint Luigi Di Maio olasz külügyminiszterrel folytatott telefonos egyeztetésein Kína reményét fejezte ki, hogy az orosz és az ukrán felek mielőbb tűzszünetet hirdetnek.  

A kínai külügyminisztérium hivatalos weboldalán közzétett közlemény szerint Vang francia hivatali kollégájának elmondta: 

a két fél között eddig folytatott, három tárgyalás után ugyan még mindig látványos különbségek állnak fenn, de minden tárgyalással újabb problémák küszöbölhetők ki, a békébe vetett remény is egyre erősebbé válhat, és újabb lépéssel kerülhetnek közelebb a tűzszünethez. A kínai külügyi tárca vezetője elmondta: Peking reméli, hogy a nemzetközi közösség tovább biztatja és támogatja a feleket a tárgyalások folytatásában, és ezekhez megfelelő környezetet és feltételeket teremt.

A miniszter ismét aláhúzta: Kína ellenzi az egyoldalú szankciókat. Úgy vélekedett, a "korlátlan szankciók" felborítják a nemzetközi ellátási lánc stabilitását, és az élelmiszer- és energiaválság felerősödéséhez vezetnek, amely minden ország lakóinak árt. Vang ezért minden felet nyugalomra intett, és a feszültségek enyhítésére tett, hathatós lépéseket sürgetett.

A francia külügyminiszter a közlemény szerint arról beszélt, hogy az ukrajnai konfliktus nem csupán Európa biztonságára, hanem a világrendre és a világpiacra is negatív hatást fejt ki. Le Drian egyetértett Vanggal abban, hogy lépéseket kell tenni a humanitárius válság elkerülése, valamint a problémák diplomáciai rendezése érdekében.

A kínai külügyminiszter olasz hivatali kollégájával történt egyeztetésekor pedig . a kínai külügyi közlemény szerint - a fentieken kívül hangsúlyozta: Kína sajnálatosnak tartja, hogy az ukrajnai helyzet a jelenlegi állapotig fajult.

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség vezetőjével tárgyalt Szergej Lavrov

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) főigazgatójával tárgyalt Szergej Lavrov Antalyában csütörtökön.

Rafael MarianoGrossi a Twitter-oldalán azt írta, hogy a

fontos és konstruktív találkozó volt

az orosz külügyminiszterrel, amely során lépéseket tettek az ukrajnai nukleáris létesítmények biztonsága és védelme felé.

Szlovákia nem vétózza meg az uniós energiaembargót

Szlovákia 85 százalékban függ az orosz gázimporttól és 100 százalékban az orosz olajtól,

ENNEK ELLENÉRE NEM BLOKKOLNA EGY OLYAN JAVASLATOT AZ EU-N BELÜL, AMELY EZEK BEHOZATALÁT MEGTILTANÁ

- írja az Új Szó Karol Galek gazdasági államtitkár csütörtöki bejelentése alapján.

– Ha Európa úgy dönt, hogy leállítja az orosz gáz és kőolaj behozatalát, Szlovákia nem él majd a vétójogával. Ilyen esetben azonban elvárjuk, hogy az EU biztosítsa az energiabiztonságunkat – mondta Galek, aki azt is hozzátette: biztosak akarunk lenni abban, hogy van mivel pótolni ezeket a forrásokat.

Kivonul a Goldman Sachs Oroszországból

A Goldman Sachs leépíti üzleti tevékenységét Oroszországban, megfelelve a szabályozói és engedélyezési követelményeknek - írja a The Guardian a bank csütörtöki bejelentése alapján. Ezzel

ŐK AZ ELSŐ WALL STREET-I BANK, AMELY OROSZORSZÁG UKRAJNAI AGRESSZIÓJA UTÁN KIVONUL AZ ORSZÁGBÓL.

A Goldman már napokkal ezelőtt megkezdte moszkvai munkaerejének átköltöztetését Dubajba, miután többen jelezték, hogy máshol szeretnének dolgozni.

Megkapta Ukrajna az IMF 1,4 milliárd dolláros támogatását

Már ukrán számlán van az az 1,4 milliárd dollár, amelyet a Nemzetközi Valutaalap (IMF) igazgatótanácsa szerdán

gyorsított eljárásban hagyott jóvá - közölte csütörtökön az ukrán központi bank elnöke.

Kirill Sevcsenko azt mondta, hogy

A PÉNZT RÉSZBEN A KÖLTSÉGVETÉS LEGFONTOSABB KIADÁSAINAK A FINANSZÍROZÁSÁRA FORDÍTJÁK,

illetve segít fenntartani a fizetési egyensúlyt.

Krisztalina Georgieva, az IMF ügyvezető igazgatója kedden jelentette be, hogy aznap elküldték jóváhagyásra az igazgatótanácsnak az 1,4 milliárd dollár kölcsön folyósításáról szóló javaslatot. Georgieva akkor úgy fogalmazott, hogy a pénzügyi támogatás célja segíteni Ukrajnának megbirkóznia a háború okozta sokkal.

Georgieva megjegyezte, hogy szerinte

az Ukrajna körüli helyzetnek és az Oroszországgal szemben bevezetett szankcióknak mellékhatásai és hosszú távú

következményei lesznek.

Ez elsősorban az Ukrajnával és Oroszországgal szomszédos országokat, valamint a nyersanyagárakat érinti.

Georgieva azt is elmondta, hogy még nincs pontos becslésük arról, hogy mennyivel zsugorodhat az orosz gazdaság, de nagyon valószínűnek tűnik a recesszió.

Schröder békemisszión

A Politico értesülései szerint Gerhard Schröder német exkancellár Moszkvában tartózkodik, hogy személyesen győzze meg Vlagyimir Putyint arról, kössön békét Ukrajnával. 

Lavrov: Putyin nem utasítana el egy találkozót Zelenszkijjel

Vlagyimir Putyin orosz elnök

nem utasítana el találkozót Volodimir Zelenszkij ukrán államfővel,

hogy megvitassanak bizonyos "konkrét kérdéseket" - mondta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter Törökországban, ukrán kollégájával folytatott egyeztetést követő sajtótájékoztatón.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában