Rengeteg a sebesült

2022.04.17. 14:53

Ismét összecsapások törtek ki a jeruzsálemi Templom-hegyen

Címkék#Jeruzsálem

Több száz palesztin gyűlt ott össze, és kövekkel és vasrudakkal eltorlaszolta a szent helyek bejáratát.

Összecsapások törtek ki vasárnap ismét a jeruzsálemi Templom-hegyen palesztinok és az izraeli biztonsági erők között, miután több száz palesztin gyűlt ott össze, és kövekkel és vasrudakkal eltorlaszolta a szent helyek bejáratát. Előtte palesztinok kövekkel dobáltak meg autóbuszokat, amelyeken zsidók utaztak Jeruzsálem óvárosába, hogy a Templom-hegyre látogassanak.

Az összecsapásokban többtucatnyi palesztin megsebesült. Előtte a buszokban 5 utas sérült meg. A rendőrök őrizetbe vettek két feltételezett kődobáló palesztint.

Pénteken még súlyosabb összecsapások voltak a Templom-hegyen, az izraeli rendfenntartók több mint 300 palesztint őrizetbe vettek. Erre számítva aznapra fokozott készültségbe helyezték az izraeli biztonsági erőket, mert egybeesett a muszlim böjti hónapnak, a ramadánnak a második péntekje, a keresztény nagypénteki menet az óvárosban, valamint a nyolcnapos zsidó pészah. A palesztinok haragját az váltotta ki akkor, hogy egy maroknyi zsidónak szándékában állt felmenni a Templom-hegyre, ahol a 70-ben lerombolt zsidó szentély helyén a muszlimok 3. legfontosabb szent helyének számító Al-Aksza mecset áll, és ott hagyományos pészahi áldozatot akartak bemutatni.

Az izraeli-palesztin megállapodások szerint a Templom-hegyet, arab nevén az al-Haram as-Sarífot a muszlimok felügyelik, de a biztonsági kérdésekért az izraeli rendőrség felel. A zsidóknak szabad látogatniuk, de tilos imádkozniuk és vallási szertartásokat végezniük ott.

A Templom-hegytől nem messze van a Szent Sír-bazilika, amelyben pedig délelőtt a húsvét vasárnapi misén vettek részt katolikusok.

Borítókép: MTI / AP / Mahmoud Illean
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában