Krízis

2022.07.31. 22:42

Pattanásig feszült a helyzet a szerb–koszovói határnál

Alekszandar Vucsics szerb elnök figyelmeztetett: ha nem akarnak békét, Szerbia győzni fog.

Pattanásig feszült a helyzet a szerb–koszovói határon, híradások szerint Koszovó északi, főként szerbek lakta részén megszólaltak a szirénák, pánikot keltve - írja a Magyar Nemzet.

Egyes meg nem erősített jelentések pedig lövöldözésről is beszámoltak. A szerb hadsereg később nyilatkozatban leszögezte, hogy nem történt összetűzés a határon, és a szerb erők nem lépték át az adminisztrációs vonalat.

Hogy miért volt szükség a riasztásra, az nem világos, de a viszony egyébként is éppen kiélezett, miután a koszovói hatóságok bejelentették: hétfőtől a szerbek által kiállított okmányokkal nem léphetnek be Koszovó területére, illetve az autók rendszámtábláját is le kell cserélniük koszovóira. A döntés után viszont vasárnap több határátkelőt lezártak – míg mások nyitva maradtak – állítólag azért, mert a koszovói szerbek tiltakozásképpen néhol lezárták az utakat (ami egyébként nem példátlan).

A fejleményekre reagálva Alekszandar Vucsics szerb államfő kijelentette: sosem volt még ennyire nehéz helyzetben, mint most, egyúttal felszólított minden felet, és a nemzetközi közösséget is, hogy őrizzék meg a békét. Ugyanakkor arra figyelmeztetett, amennyiben Pristina üldözni vagy bántani merészeli a szerbeket, akkor Szerbia győzni fog.

Ha nem akarnak békét, figyelmeztetek: Szerbia fog győzni

– mondta.

Ezzel egy időben Vladimir Dukanovics szerbiai politikus arról írt a Twitterén, „minden arra utal, hogy Szerbia kénytelen lesz nácítlanítani a Balkánt”. Ezzel arra a kifejezésre utalt, hogy Oroszország is azzal az ürüggyel indított háborút Ukrajna ellen, hogy megtisztítja a náciktól az országot.

Szerbia egyaránt jó kapcsolatot ápol az Európai Unióval és Oroszországgal, a szankciókhoz sem csatlakozott. Koszovó viszont igyekszik elnyerni az Európai Unió támogatását, éppen minap jelentették be, hogy hamarosan beadnák csatlakozási kérelmüket. Belgrád attól tart, hogy az ukrajnai helyzet bátoríthatja Pristinát, hogy kiélezze a viszonyt.

Borítókép: Alekszandar Vucsics szerb elnök (Fotó: EPA/Stephanie Lecocq)

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában