Energiaválság

2022.08.17. 16:41

Cseh miniszter: szükség lehet a lakossági gázfogyasztás korlátozására

Jozef Síkela visszautasította azokat a vádakat, amelyek szerint a kormány az ipart részesítené előnyben a háztartásokkal szemben gázhiány esetén.

Illusztráció.

Forrás: Shutterstock

Szükség lehet a cseh lakossági gázfogyasztás korlátozására – mondta a cseh ipari és kereskedelmi miniszter szerdán Prágában.

Jozef Síkela visszautasította azokat a vádakat, amelyek szerint a kormány az ipart részesítené előnyben a háztartásokkal szemben gázhiány esetén.

A kormány gázhiány esetén nem fogja előnyben részesíteni az ipart a háztartások ellátásával szemben, de kialakulhat olyan helyzet, amelyben szükség lesz a lakossági szolidaritásra, a háztartások fogyasztásának korlátozására is – mondta.

A cseh ipar működőképességének fenntartása minden állampolgár érdeke – közölte.

Jozef Síkela arról is beszélt, hogy

kialakulhat olyan helyzet az európai piacon, amikor egyáltalán nincs gáz.

Ilyen esetben természetesen át kell térni a korlátozások valamilyen rendszerére: az volna a helyénvaló, ha az úgynevezett védett fogyasztók, tehát a háztartások is szolidárisak lennének – közölte.

A cseh kormány intézkedéseket készít elő a háztartások megsegítésére a rendkívüli módon megemelkedett áramárak miatt. Bevezetik az úgynevezett takarékos tarifarendszert, másfelől a háztartások villanyszámláinak támogatására 10 milliárd koronát fordít az állam, ami azt jelenti, hogy egy-egy háztartás mintegy 17 ezer koronát (280 500 forint) kap költségeinek enyhítésére.

Jövőre ez az állami támogatás 30 milliárd korona lesz, és nemcsak a villany, hanem a gáz- és fűtési számlákat is támogatják majd belőle.

Magyarország gáztároló-kapacitása az egyik legnagyobb az EU-n belül, töltöttségben is jól állunk

Számos uniós ország a szomszédaira van utalva a gázellátás biztosításában. Magyarország nem tartozik ezek közé.

Hazánk betárolta az éves összfogyasztás 34 százalékát, a téli fogyasztás 141 százalékát, az éves lakossági fogyasztásnak pedig a 82 százalékát.

Kiemelkedő eredmény, hogy augusztus 1-jére a magyarországi tárolókba 920 millió köbméterrel több gáz került, mint azt az európai uniós gáztárolási rendelet előírja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában