Ukrán válság

2022.09.24. 09:30

Szijjártó a CNN-nek: mi, magyarok már a kezdetektől fogva elítéltük ezt a háborút (videó)

A külgazdasági és külügyminiszter közösségi oldalán tette közzé bejegyzését.

Forrás: Szijjártó Péter / Facebook

Mert ha engem kérdez, hogy mi lenne a megoldás mindazon problémákra, amelyekkel most szembe kell néznünk a háború és szankciók miatt, akkor a válasz egyetlen szó: béke 

– jelentette ki Szijjártó Péter a CNN támadó stílusban megfogalmazott kérdéseire.

Szijjártó Péter az interjúban kifejtette: a szankcióknak valakivel szemben, a szankcionáltra nézve károsabbnak kell lenniük, mint a szankcionálóra. Szerinte sajnálatos, hogy az Európai Unió (EU) szankciós politikája ebben a tekintetben kudarcot vallott, mert azok a szankciók, amelyeket Oroszországgal szemben bevezettek, károsabbak és fájdalmasabbak Európára nézve, mint az Oroszországi Föderációra.

– Az európai gazdaság recesszió felé halad, amire már jó ideje nem volt példa, a biztonságos energiaellátás a múlté Európában, az infláció az egekben, az üzemanyag- és az élelmiszerárak szintén emelkednek, a rezsiárak is megugrottak, úgyhogy mindenképpen szükség van egy megoldásra, mert nem az európai emberek felelősek ezért a háborúért, ezért nem kényszeríthetjük ki, hogy ők fizessék meg a háború árát – fogalmazott a tárcavezető.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: visszautasítja azt a vádat, miszerint Magyarország inkább Oroszország oldalán állna.

– Nagyon komolyan vissza kell utasítanom ezt a vádat, mert mi, magyarok, már a kezdetektől fogva elítéltük ezt a háborút, és eddig nem vétóztunk meg egyetlen szankciós csomagot sem – jelentette ki a miniszter, hozzátéve, hogy az érvényben lévő hét szankciós csomagot egyhangú szavazással fogadta el az EU.

– Azt azonban egyértelművé tettük, hogy semmiképpen sem fogjuk az ország biztonságos energiaellátását kockára tenni – fogalmazott, rámutatva, hogy Közép-Európában az energiaellátás kérdése földrajzi és infrastrukturális kérdés, és jelenleg fizikailag lehetetlen kielégíteni Magyarország olaj- és földgázigényét Oroszország nélkül.

Szijjártó Péter azt is elmondta, hogy eddig mintegy másfél millió ukrán menekült érkezett az országba, és ők megkaptak minden segítséget, illetve támogatást, beleértve a munkát, valamint az oktatáshoz, az egészségügyhöz való hozzáférést. A konkrét kérdésre kitérve úgy fogalmazott, hogy véleménye szerinte sokkal nagyobb erőfeszítést kellett volna tenni a béke helyreállítására. 

– Mert ha engem kérdez, hogy mi lenne a megoldás mindazon problémákra, amelyekkel most szembe kell néznünk a háború és a szankciók miatt, akkor a válasz egyetlen szó: a béke – húzta alá.

Hangsúlyozta azt is, hogy a területi integritásnak és a szuverenitásnak kell képeznie a nemzetközi politika és a nemzetközi jog alapját. 

– Egyértelműen kiállunk az ukránok és az ország területi integritása és szuverenitása mellett, de a béke szükséges – mondta. Hozzátette, hogy ezért a magyar kormány már a háború kezdetétől fogva azonnali tűzszünetet és a béketárgyalások megkezdését sürgette. Még azt is felajánlották, hogy Magyarország legyen a béketárgyalások helyszíne. Rámutatott, jelenleg New Yorkban van, az ENSZ Közgyűlésén, ami kiváló fóruma lehetne a tárgyalásoknak, és ezek segítségével megelőzhető lenne több százezer ember szenvedése.

Egy másik kérdésre jelezte: a magyar kormány számára minden olyan hír vagy nyilatkozat, amely a háború további eszkalációjához vezet, rossz hír.

– Ezért mondjuk azt, hogy bizony már a huszonötödik órában vagyunk, és ezért kell végre megoldanunk ezt a krízist –  fogalmazott Szijjártó Péter, kiemelve, hogy mindenkit elítélnek, aki atomháborúval fenyegetőzik, ez nem is kérdés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában