Ukrán válság

2022.11.03. 06:56

Újabb nagyszabású fogolycserét hajtottak végre

253. napja tart a háború a szomszédban.

Orosz újoncok kiképzésen vesznek részt a kelet-ukrajnai Donyeck közelében lévő gyakorlótéren 2022. október 5-én

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Alessandro Guerra

Az orosz légvédelem megsemmisített nyolc harci drónt

Az orosz légvédelmi erők nyolc ukrán drónt, valamint 13 HIMARS, Olkha és Uragan rakétát semmisítettek meg az elmúlt napban - jelentette csütörtökön Igor Konasenkov védelmi minisztériumi szóvivő.

Londoni orosz nagykövet: Oroszország nem alkalmaz nukleáris fegyvereket

Oroszország szigorúan tartja magát ahhoz a nukleáris nagyhatalmak által közösen elfogadott alapelvhez, hogy egy nukleáris háborút nem lehet megnyerni és soha nem is szabad megvívni, és a maga részéről nem kíván nukleáris fegyvereket bevetni – mondta csütörtökön Oroszország londoni nagykövete.

Andrej Kelin a Sky News brit kereskedelmi hírtelevíziónak nyilatkozva kijelentette azt is, hogy Moszkva véleménye szerint Nagy-Britannia „túlságosan mélyen bekapcsolódott” az ukrajnai konfliktusba.

Kelin úgy fogalmazott: az orosz fél „meglehetősen rövid időn belül, talán ma, talán holnap” nyilvánosságra hozza az erről rendelkezésére álló adatokat.

Az orosz nagykövet szerint Moszkva „tökéletesen tudatában van annak”, hogy brit szakértők részt vettek a fekete-tengeri orosz flotta, illetve az orosz infrastruktúra elleni erőszakcselekmények előkészítésében, végrehajtásában, illetve az ehhez szükséges kiképzésben.

Andrej Kelin kijelentette, hogy az erről szóló adatokat átadták az Egyesült Királyság moszkvai nagykövetének.

Az orosz nagykövet szerint az eszkaláció veszélyével jár az ukrajnai konfliktusban játszott brit szerep.

„Nem mondom azt, hogy eljuthatunk arra a pontra, ahonnan nincs visszaút, mert visszaút mindig van, de az eszkalációt el kell kerülni” – fogalmazott a diplomata a csütörtök este műsorra tűzött interjúban.

Andrej Kelin szerint az ukrajnai orosz katonai beavatkozás előzménye az volt, hogy Ukrajna „Nagy-Britannia segítségével” nyolc éven át gyilkolta a Donyec-medence lakosságát, miközben nem volt hajlandó betartani a minszki megállapodásokat, amelyek biztonságos megoldást kínáltak volna a vitás kérdésekre.

A londoni orosz nagykövet ugyanakkor felidézte a nukleáris nagyhatalmak által kiadott nyilatkozatot, amely szerint egy nukleáris háborút nem lehet megnyerni és soha nem szabad megvívni.

„Mi erőteljesen tartjuk magunkat ehhez a nyilatkozathoz, és nem fogunk nukleáris fegyvereket használni, mert (ezeket a fegyvereket) más célokra tervezték” – hangsúlyozta Oroszország londoni nagykövete.

Tüzérségi támadásban megrongálódott templom a Donyeck megyei Dolina faluban 2022. november 3-án
Fotós: Andrij Andrijenko / Forrás: MTI/AP

Donyecket, Makijvkát és Jaszinovataját is lövik az ukránok

Az ukrán katonák Donyecket, Makeevkát és Jaszinovataját lövik – jelentette a DPR képviseleti irodája az ukrán háborús bűnökkel kapcsolatos kérdéseket ellenőrző és koordináló közös központban.

Újabb nagyszabású ukrán–orosz fogolycserét hajtottak végre

Újabb fogolycsere keretében csütörtökön 107 ukrán katona szabadult ki orosz fogságból – számolt be Andrij Jermak, az ukrán elnöki iroda vezetője a Telegram üzenetküldő alkalmazáson.

A tisztségviselő kiemelte, hogy a most kiszabadultak közül 74-en a Donyeck megyei Mariupolban lévő Azovsztal üzemben estek orosz fogságba. Jermak szavai szerint sok közöttük a súlyos sérült. „Az állam mindent megtesz, hogy mindannyiuknak segítsen” – ígérte.

Ukrán részről arra nem tértek ki, hogy cserébe hány foglyot adtak át az orosz oldalnak.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök közben Katerina Szakellaropoulou görög államfővel közösen tartott sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy Ukrajna lemond a részvételről a G20-országok november 15-16-án Indonéziában tartandó csúcstalálkozóján, ha Vlagyimir Putyin orosz elnök ott lesz.

Az ukrán katonai hírszerzés a Telegramon közzétett jelentésében azt írta, hogy folytatódik a dél-ukrajnai Herszon megyében a lakosság „jogellenes kitelepítése” a Dnyeper (Dnyipro) folyó jobb partjáról, miközben az orosz megszálló adminisztráció tagjait és a velük együttműködő ukránokat távolabbra szállítják: a megszállt területeken mélyen belül fekvő, a herszoni régiót a Krím félsziget északkeleti részével összekötő keskeny tengeri földnyúlványon, az Arabatszka Sztrilkán található szanatóriumokba.

A hírszerzési jelentés szerint a herszoniakat azzal ösztönzik elköltözésre, hogy úgynevezett lakhatási igazolást ajánlanak nekik, amely alapján állítólag lakást vásárolhatnak az Oroszországi Föderációban. A „kiürítés” keretében a helyi lakosokat „erőszakkal kilakoltatják lakásaikból, házaikból”. Az ukrán katonai hírszerzés értesülése szerint az üresen álló lakásokba civilbe öltöztetett orosz katonákat költöztetnek be.

„A herszoni bentlakásos iskolákból a gyerekeket a Krím félszigetre vitték, ahol a mai napra az egyik szimferopoli pszichiátriai kórházban helyezték el őket” – írta a hírszerzés, hozzátéve, hogy úgyszintén a Krímbe szállították a herszoni büntetés-végrehajtási intézményben fogva tartott elítélteket.

Az ukrán vezérkar korábban azt jelentette, hogy Herszon régió orosz adminisztrációja a megyeszékhelytől délre, Szkadovszkba költözött – emlékeztetett az Ukrajinszka Pravda hírportál.

Krasznodar 10500 embert fogadott be Hersonból

A Krasznodari város és környéke több mint 10,5 ezer embert fogadott be Herszon régióból, miután bejelentették az emberek kitelepítését a régióból – írja a RIA Novosti.

Putyin köszönetet mondott mindenkinek, aki részt vett a krími híd helyreállításában

Vlagyimir Putyin orosz elnök köszönetet mondott mindenkinek, aki részt vett a krími híd helyreállításában, és reményét fejezte ki, hogy minden tervet a közeljövőben megvalósítanak.

A Krimszkij hídon október 8-án kora reggel felrobbantottak egy teherautót – ennek következtében egy vasúti szerelvény hét üzemanyagtartálya kigyulladt, a híd részben összeomlott.

Ukrán főparancsnok: Oroszország kétszer több repülőgépet veszített Ukrajnában, mint Afganisztánban

Február 24. óta az ukrán erők kétszer annyi orosz repülőgépet semmisítettek meg, mint amennyit az afganisztáni háború tíz éve alatt a szovjet hadsereg elveszített – jelentette ki Valerij Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka csütörtöki Facebook-bejegyzésében

„A teljes körű agresszió során Ukrajna védői kétszer annyi orosz repülőgépet semmisítettek meg, mint amennyit a Szovjetunió az afganisztáni háború tíz éve alatt veszített el, azaz 278 orosz repülőgépet Ukrajnában, szemben 118 szovjet repülőgéppel, amely Afganisztánban semmisült meg” – írta a főparancsnok.

Zaluzsnij szerint az Ukrajnával vívott háború ugyanolyan szégyen Oroszország számára, mint az afganisztáni volt, és Ukrajna inváziója Oroszország pusztulásához fog vezetni.

Olekszij Danyilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács titkára a Telegram üzenetküldő alkalmazáson kijelentette: Oroszországban a hatalom fokozatosan egy bűnözői terrorista csoport kezébe kerül, az országot nem a kormányzata irányítja.

„A Kreml az irányítás elvesztésének szakaszában van. Az Oroszországi Föderációban a hatalom hamarosan egy bűnözői terrorista csoport kezébe kerül, a hatalmi funkciókat (Ramzan) Kadirov (csecsen vezető) büntetőkülönítményeire és Prigozsin börtöntöltelékeire ruházták át” – írta Danyilov. Utóbbinál a Wagner magánhadseregre utalt, amelyet Jevgenyij Prigozsin orosz üzletember irányít, és amelynek fegyveresei szintén részt vesznek az Ukrajna elleni háborúban.

Olekszij Hromov dandártábornok, az ukrán vezérkar műveleti főigazgatóságának helyettes vezetője csütörtöki sajtótájékoztatóján közölte, hogy információik szerint Oroszország titokban folytatja tovább a mozgósítást, a befejezéséről szóló hivatalos nyilatkozatok ellenére.

„A Kremlnek a mozgósítás befejezéséről szóló nyilatkozatai ellenére érdemes megjegyezni, hogy a kormány titkos üzemmódra állt át, az események nyilvánosságát megnyirbálták, de ezzel egy időben a sorozóirodák utasítást kaptak a katonai regisztráció és a besorozás folytatására, valamint az Ukrajna elleni úgynevezett különleges katonai műveletben való részvételre szerződést kötni kívánó önkéntesek felkutatására, illetve toborzására. Az Oroszországi Föderáció fegyveres erőinek soraiból elbocsátott, sebesült katonákat megpróbálják visszaküldeni. Ezenkívül a fiatal tisztek utánpótlása érdekében az orosz védelmi minisztérium határozattal felgyorsította a diplomás kadétok képzését” – idézte az Ukrajinszka Pravda hírportál a katonai vezetőt.

A vezérkar csütörtöki jelentése szerint eddig Ukrajnában megközelítőleg 74 ezer orosz katona halt meg.

Jurij Szobolevszkij, a herszoni városi tanács alelnöke a Telegramon arról adott hírt, hogy a dél-ukrajnai városban eltűnt a megyeháza tetejéről az orosz zászló. Ezt alátámasztandó fényképet is nyilvánosságra hozott.

Az ukrajnai atomerőműveket üzemeltető Enerhoatom vállalat sajtóközleményében azt írta, hogy az orosz megszállók igyekeznek megjavítani a zaporizzsjai atomerőműnek a támadásokban megrongálódott vezetékeit, és a közeljövőben össze akarják azokat kötni a krími és Donyec-medencei megszállt területekkel. A vállalat emlékeztetett arra, hogy az atomerőművet csütörtökön ismételten lekapcsolták az ukrajnai elektromos hálózatról, miután az orosz tüzérség lövései megrongálták a megmaradt nagyfeszültségű vezetékeket, így jelenleg csak dízelgenerátorokkal működik.

Az Enerhoatom arra is kitért, hogy az atomerőmű és környékének orosz ágyúzása nemcsak az atomerőmű infrastruktúrájában, hanem az állatvilágban is komoly károkat okoz. A létesítmény elaknásított térségében az elmúlt három hónapban legalább harminc kutya, róka és vaddisznó pusztult el. Az atomerőmű blokkjainak hidegleállási állapotba helyezése miatt pedig a hűtőtó hőmérséklete 13 Celsius fokra csökkent, ami a halak tömeges pusztulásához vezetett.

Volodimir, egy fizikatanár iskolájának az orosz ágyúzásokban megsérült tetejét javítja az orosz front és a dél-ukrajnai Mikolajiv közötti egyik faluban 2022. november 2-án
Fotós: Hannibal Hanschke / Forrás: MTI/EPA

Kreml: az orosz részvétel megújítása nem jelenti a gabonaegyezmény meghosszabbítását

Oroszország részvételének megújítása az isztambuli gabonaegyezményben nem jelenti annak meghosszabbítását is – jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő csütörtökön újságíróknak.

Peszkov szerint a november 19-ig hatályos gabonaegyezmény meghosszabbításról tárgyalni kell, valamint értékelni kell az alku hatékonyságát, és azt, hogy az összes fél betartja-e. A szóvivő Vlagyimir Putyin egyik szerdai nyilatkozatára hivatkozva azt mondta, hogy Moszkva a lejárati határidő előtt el fogja dönteni, hogy támogatja-e a hosszabbítást.

Az Ammánban tárgyaló Szergej Lavrov orosz külügyminiszter moszkvai sajtójelentések szerint csütörtökön sürgette, hogy a gabonaegyezmény értelmében mielőbb oldják fel az orosz műtrágya- és gabonaexport blokkolását. Mint mondta, ebben az ügyben nem történt előrelépés annak ellenére sem, hogy Oroszország visszatért a megállapodás végrehajtásához.

„Felszólítottuk az ENSZ főtitkárát (.), hogy teljesítse a saját kezdeményezésére tett vállalásait. Remélem, hogy azok az országok, amelyek továbbra is akadályozzák műtrágya- és gabonaexportunkat, szintén felismerik felelősségüket a főtitkár által javasolt megállapodás támogatóiként, amely két részből állt – egy ukránból és egy oroszból” – mondta Lavrov újságíróknak. Rámutatott, hogy az orosz műtrágya- és gabonaexport „összehasonlíthatatlanul nagyobb” az ukránnál.

Moszkva a hétvégén függesztette fel a gabonamegállapodásban való részvételét, miután Szevasztopolnál szombaton légi és tengeri dróntámadás érte az orosz Fekete-tengeri Flotta hajóit, valamint civil tengeri szállítóeszközöket. Az orosz védelmi minisztérium szerint a támadást az ukrán fegyveres erők hajtották végre, brit segédlettel. Moszkva azt követően döntött az együttműködés felújítása mellett, hogy az orosz védelmi minisztérium szerint az ukrán fél szerdán „hivatalos biztosítékot adott, hogy a tengeri humanitárius folyosót csak a fekete-tengeri kezdeményezés rendelkezéseivel összhangban fogják használni”.

Az Isztambulban kötött megállapodás augusztus 1-jén lépett hatályba, miután július végén Oroszország, Ukrajna, Törökország és az ENSZ képviselői aláírtak két dokumentumcsomagot. Az első memorandum meghatározta azt az eljárást, amelynek betartása mellett az ukrán gabona a fekete-tengeri kikötőkből humanitárius folyosókon keresztül, kötelező ellenőrzéssel elszállítható. A második az ENSZ kötelezettségvállalásáról szólt az orosz műtrágya és mezőgazdasági termékek világpiaci exportjára vonatkozó korlátozások feloldására. A megállapodást aláíró felek szerint a csomag célja a globális élelmezésbiztonság szavatolása.

A megállapodás aláírói által létrehozott Közös Koordinációs Központ ENSZ-képviselője csütörtökön közölte, hogy Oroszország ismét részt vesz a hajók ellenőrzésében a fekete-tengeri gabonakezdeményezés keretében. Mint mondta, noha az ellenőrzésekre várakozó járművek sora jelentősen csökkent, még mindig több mint 120 – főként Ukrajnába tartó hajó – vár engedélyre.

Fogolycsere várható

A donyecki orosz vezetés egyik munkatársa szerint fogolycsere várható ma: Ukrajna és Oroszország is 107-107 rabot fog átadni a másik országnak. 

Bekérették a moszkvai brit nagykövetet az orosz külügyminisztériumba

Bekérették Deborah Bronnert moszkvai brit nagykövetet csütörtökön az orosz külügyminisztériumba a Szevasztopoli-öbölben a hétvégén végrehajtott dróntámadás ügyében.

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő szerdán azt ígérte, hogy Moszkva bizonyítékokat tartalmazó információkat mutat be a misszióvezetőnek Nagy-Britannia részvételéről az orosz Fekete-tengeri Flotta szevasztopoli támaszpontja elleni támadásban és az Északi Áramlat gázvezeték elleni szabotázsakcióban. A szóvivő szerint az alapvető bizonyítékokat a közvélemény is megismerheti majd.

A nagykövet több mint fél órát töltött a külügyminisztériumban, majd távozóban nem kívánt válaszolni az őt az épület előtt váró mintegy húsz fős újságírócsoport kérdéseire. Az RT orosz állami médiaszolgáltató helyszíni beszámolója szerint a bejáratnál egy diákcsoport azt skandálta, hogy Nagy-Britannia terrorista ország.

"Nem lehet figyelmen kívül hagyni azt az sms-t, amelyben Liz Truss brit miniszterelnök egy perccel a gázvezetékek felrobbantása után azonnal jelentést tesz Antony Blinken amerikai külügyminiszternek arról, hogy "elvégeztetett" - jelentette ki Nyikolaj Patrusev, a biztonsági tanács titkára a FÁK-beli kollégáival a Moszkvában, csütörtökön folytatott megbeszélésén.

Patrusev azt hangoztatta, hogy a csővezetékek elleni támadás fő haszonélvezője az Egyesült Államok volt, az orosz védelmi minisztérium szerint pedig a brit haditengerészet is részt vett ennek tervezésében és a végrehajtásában.

Azt, hogy Truss egy perccel az Északi Áramlat felrobbanása után sms-t küldött Blinkenek azzal a szöveggel, hogy "It's done" (Elvégeztetett), a Kim Dotcom néven ismertté vált informatikai vállalkozó és hacker állította a Twitteren. Dotcom szerint az oroszok így tudták meg, hogy Nagy-Britannia felrobbantotta a csővezetékeket. A történetnek a sajtó egy része által felkapott verziója szerint az üzenetet Truss nem arról a telefonról küldte, amelyet sajtóértesülések szerint hackerek törtek fel.

Kim Dotcom (Kim Schmitz) német-finn vállalkozó, a Megaupload és a Mega fájlcserélő szolgáltatás alapítója jelenleg Új-Zélandon él. Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) zsarolással, pénzmosással és csalással vádolja. Az Egyesült Államok kezdeményezte Új-Zélandnál a kiadatását, amit Dotcom a bíróságon támadott meg.

Ukrajna nem vállalt új kötelezettséget a gabonaexportról szóló megállapodásban

Ukrajna nem vállalt új kötelezettséget a júliusi gabonamegállapodásban foglaltakhoz képest - közölte csütörtökön az ukrán külügyminiszter szóvivője. 

A szóvivő a közösségi médiában úgy fogalmazott, Ukrajna sosem használta a fekete-tengeri folyosót hadi eszközök szállítására és nem is tervezi.

Hat hajó indult el Ukrajna kikötőiből a gabonaegyezmény helyreállítása óta

Hat hajó indult el gabonával Ukrajna fekete-tengeri kikötőiből azóta, hogy Oroszország szerdán felújította részvételét a gabonakiviteli megállapodásban - jelentette csütörtökön az Anadolu török állami hírügynökség Hulusi Akar török védelmi miniszter szavait idézve.

Akar beszámolója szerint a gabonafolyosón eddig 426 hajó hagyta el Ukrajnát, több mint 9,7 millió tonna gabonával.

Az egyezmény augusztus 1-jén lépett hatályba, miután július végén Oroszország, Ukrajna, Törökország és az ENSZ képviselői aláírtak két dokumentumcsomagot. A megállapodást aláíró felek szerint a csomag célja a globális élelmezésbiztonság szavatolása.

Az egyezmény november 19-én lejár.

Ezzel kapcsolatban a török védelmi miniszter azt mondta, hogy a megállapodás meghosszabbítását illetően a Recep Tayyip Erdogan török elnök által kijelölt keretek között összpontosítják törekvéseiket.

Moszkva a hét végén függesztette fel az egyezményben való részvételét, miután Szevasztopolnál szombaton légi és tengeri dróntámadás érte az orosz flotta hajóit és civil tengeri szállítóeszközöket. Az orosz védelmi minisztérium szerint a támadást az ukrán fegyveres erők hajtották végre, brit segédlettel.

Szerdán az orosz védelmi minisztérium azt közölte, hogy Oroszország ismét részt vesz a megállapodás végrehajtásában, mivel megfelelő biztonsági garanciát kapott.

A tárca szerint "az ukrán fél hivatalos biztosítékot adott, hogy a tengeri humanitárius folyosót csak a fekete-tengeri kezdeményezés rendelkezéseivel összhangban fogják használni". Kijev az ENSZ és Törökország közreműködésével szerdán juttatott el írásos garanciákat a Közös Koordinációs Központhoz arra vonatkozóan, hogy a fekete-tengeri gabonafolyosót és az ukrán kikötőket nem használja fel Oroszország elleni katonai akciókra.

Az ENSZ BT leszavazta az ukrán "katonai biológiai laborokról" szóló orosz javaslatot

Elutasította helyi idő szerint szerdán az ENSZ Biztonsági Tanácsa Oroszország javaslatát, hogy alakuljon vizsgálóbizottság annak a bizonyítékokkal alá nem támasztott állításnak a feltárására, miszerint Ukrajna és az Egyesült Államok a biológiai fegyvereket tiltó egyezményt sértő "katonai biológiai" tevékenységet végez.

Oroszország a szavazás előtt egy 300 oldalas dokumentumot küldött körbe a tanács tagjainak, melyben azt állította, hogy az amerikai védelmi minisztérium támogatásával ukrajnai biológiai laborokban katonai biológiai tevékenység folyik.

A javaslatot egyedül Kína támogatta. Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Franciaország nemmel szavazott, a BT többi 10 tagja pedig tartózkodott. A határozatot így nem fogadták el mert nem kapta meg a minimálisan szükséges kilenc igen szavazatot.

Dmitrij Poljanszkij, az orosz ENSZ-nagykövet helyettese a szavazás után elmondta, hogy kormánya "rendkívül csalódott" amiatt, hogy a tanács nem reagált pozitívan a bizottság felállítására vonatkozó kérésére.

Linda Thomas-Greenfield, az Egyesült Államok nagykövete azt válaszolta, hogy a Egyesült Államok a határozat ellen szavazott, "mert a javaslat dezinformáción, őszintétlenségen, rosszhiszeműségen és a tanács iránti tisztelet teljes hiányán alapul".

Oroszország azt is állította, hogy Ukrajnának van egy biológiai laboratóriumokból álló hálózata, amely finanszírozást és kutatási támogatást kap az Egyesült Államoktól.

Az amerikai nagykövet szerint Oroszország visszaél a tanácsban betöltött pozíciójával, mert ezekkel a "hamis állításokkal" már a biológiai fegyverek tilalmáról szóló egyezmény 197 részes államának találkozóján is előhozakodott, de állításait semmilyen hiteles bizonyítékkal nem támasztotta alá, és a részt vevő országok túlnyomó többsége légből kapottnak találta az orosz vádakat.

A nem állandó BT-tag Mexikó képviselője szintén úgy nyilatkozott a szavazás után, hogy Moszkva nem hozakodott elő olyan bizonyítékkal, amely indokolná vizsgáló bizottság felállítását, ráadásul a bizottság nem lehetne objektív és független, ha a BT állandó tagjaként Oroszország is részt vesz a munkájában.

Tény, hogy Ukrajnában léteznek biológiai laborok, amelyeket Ukrajna működtet, és amelyek támogatásban részesülnek az Egyesült Államoktól. Ez az együttműködés az 1990-es évekre nyúlik vissza, amikor a cél az egykori Szovjetunió biológiafegyver-készleteinek felszámolása volt. A laborok jelenleg a biológiai fenyegetéscsökkentő programban vesznek részt, melynek célja a pusztító járványok kialakulásának megakadályozása.

"Ukrajnának nincs biológiafegyver-programja. Az Egyesült Államoknak sincs biológiaifegyver-programja. Nem léteznek ukrajnai biológiaifegyver-laboratóriumok, amelyeket az Egyesült Államok támogat" - szögezte la Thomas-Greenfield.

Szicíliában több ezer munkahelyet veszélyeztetnek az Oroszországgal szembeni szankciók

Közel nyolcezer munkahely szűnhet meg a szicíliai Priolo kőolaj-finomítójában és beszállító hálózatában az Oroszországból érkező nyersanyagra kivetett embargó következtében, amivel szemben Róma állami segítséget nyújthat - közölte Adolfo Urso gazdasági fejlesztési miniszter csütörtökön.

Adolfo Urso az országos napilapoknak adott nyilatkozata szerint a Meloni-kormány egyik első gazdasági intézkedése a szicíliai finomító állami támogatása lehet a pénzügyminisztérium vállalatokat támogató garanciaalapja finanszírozásával.

A kormánynak minél előbbi választ kell adnia több ezer dolgozónak, akik munkahelyüket veszíthetik, ha a Lukoil finomító leáll - mondta Pierpaolo Bombardieri, az UIL olasz szakszervezet főtitkára.

A Siracusa városhoz közeli Priolóban működő finomító a moszkvai székhelyű Lukoil energiavállalat tulajdona: a Szicília keleti partján található finomítóba 93 százalékban orosz nyersolaj érkezik. Az ukrajnai háború miatt kivetett szankciók értelmében az utolsó szállítmány november 7-én érkezik meg Priolóba, majd teljesen leállhat az orosz kőolajra kivetett embargóval.

A SkyTG24 hírtelevízió úgy értesült, hogy Priolo sorsa is szerepelhet Giorgia Meloni kormányfő csütörtöki brüsszeli megbeszéléseinek témái között az Európai Unió intézményeinek vezetőivel.

Közép-Ukrajnában folytatódnak a harcok

Az ukrán vezérkar arról tájékoztatott csütörtökön, hogy az orosz erők csapásokat mértek a közép-ukrajnai Krivij Rihre, valamint az északkeleti Szumira és Harkivra. A keleti Luhanszk és Donyeck régiókban is súlyos harcok folynak.

A beszámoló szerint az orosz hadsereg megpróbálja megtartani az ideiglenesen elfoglalt területeket, és arra összpontosítja erőfeszítéseit, hogy bizonyos területeken feltartsa az ukrán védelmi erők műveleteit - közölték.

A dél-ukrajnai zaporizzsjai atomerőművet ismét lekapcsolták az elektromos hálózatról

Ismét lekapcsolták az elektromos hálózatról a dél-ukrajnai zaporizzsjai atomerőművet, Európa legnagyobb ilyen létesítményét, miután az orosz tüzérség lövései megrongálták a megmaradt nagyfeszültségű vezetékeket, így csak dízelgenerátorokkal működik - közölte csütörtökön az Enerhoatom ukrán atomenergetikai vállalat.

Az orosz kézben lévő, de ukrán dolgozók által üzemeltetett erőműben 15 napra elegendő üzemanyag van a generátorok működtetéséhez - írta az ukrán cég.

Az ukrán vezérkar arról tájékoztatott csütörtökön, hogy az orosz erők csapásokat mértek a közép-ukrajnai Krivij Rihre, valamint az északkeleti Szumira és Harkivra. A keleti Luhanszk és Donyeck régiókban is súlyos harcok folynak.

A beszámoló szerint az orosz hadsereg megpróbálja megtartani az ideiglenesen elfoglalt területeket, és arra összpontosítja erőfeszítéseit, hogy bizonyos területeken feltartsa az ukrán védelmi erők műveleteit - közölték.

Újraindult a gabonaszállítás

Csütörtökön újraindult a fekete-tengeri gabonaszállítás, egy nappal azután, hogy Oroszország felújította részvételét az isztambuli gabonamegállapodásban. Ukrajna szerint 290 ezer tonna élelmiszerrel indultak el a teherhajók európai és ázsiai országok felé.

Újra van áram Kijevben

Minden háztartásban visszaállították az áramszolgáltatást Kijev régióban - közölte a régió kormányzóka, Olekszij Kuleba.

Megérkeztek az első orosz szakemberek Zaporizzsjába

Oroszország bejelentette, hogy a zaporizzsjai atomerőmű az orosz Roszenyergoatom fennhatósága alá kerül, és már meg is érkeztek az első orosz szakemberek a létesítményhez. 

Nyolc orosz cirkálórakéta áll kilövésre készen a Fekete-tengeren

Az ukrán hadsereg négy lőszerraktárt és üzemanyagot szállító járműveket semmisített meg délen - közölte az ukrán déli parancsnokság. Az ukrán hadvezetés szerint Oroszországnak jelenleg hét hajója van a Fekete-tengeren, köztük egy hadihajó és egy rakétahordozó, nyolc Kalibr cirkálórakétával a fedélzetén.

Több mint 12 ezren érkeztek Ukrajnából szerdán

Magyarországra tegnap az ukrán-magyar határszakaszon 6659 fő, a román-magyar határszakaszon belépők közül 5505 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett - közölte a legfrissebb adatokat az ORFK.

A beléptetettek közül a rendőrség 317 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

Az ukrajnai háború elől szintén tegnap 37 ember, köztük 14 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

Dupla pénzt ígérnek a besorozott oroszoknak

Az oroszok olyan fizetéseket ígérnek az önkénteseknek és a mozgósított férfiaknak, amelyek több mint kétszerese az átlagos civil fizetéseknek - közölte az ISW amerikai agytröszt. A Kremlnek a közeljövőben valószínűleg nagyobb mértékben kell majd a szövetségi költségvetéshez nyúlnia, hogy fedezni tudja a fizetések költségeit - áll a jelentésben.

Részletek az Északi Áramlat elleni támadásról

Részleteket hoztak nyilvánosságra az Északi Áramlat gázvezeték ellleni támadásról, a robbanásokban -  a Nord Stream AG közlése szerint - 

a Balti-tengerben lévő vezeték mintegy 250 méteres szakasza megsemmisült.

Titokban segíthet Észak-Korea az oroszoknak

A Fehér Ház azzal vádolta Észak-Koreát, hogy titokban jelentős mennyiségű tüzérségi lövedéket szállított Oroszországnak az ukrajnai invázió támogatására, miközben megpróbálja azt a látszatot kelteni, mintha azokat a Közel-Kelet vagy Észak-Afrika országaiba küldenék - írta a The Guardian.

Zaporizzsja külvárosait lövik az oroszok

A terület kormányzója, Olekszandr Starukh felszólította a lakosokat, hogy maradjanak az óvóhelyeken. Anatolij Kurtev, a zaporizzsjai városi tanács titkára elmondta, hogy a légvédelem iráni gyártmányú drónokat semmisített meg Zaporizzsjában.

Figyelmeztet az orosz külügy

Oroszország szerint az atomhatalmak "a fegyveres konfliktus szélén tántorognak". Az orosz külügyminisztérium közleményében azt írta, hogy a tömegpusztító fegyverekkel való provokációk "katasztrofális következményekkel" járhatnak.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában