Békefórum

2022.11.11. 17:35

Novák Katalin Párizsban: erős, sikeres Európára van szükségünk

A béke útjában álló akadályok lebontásán kell dolgoznunk - hangsúlyozta Novák Katalin köztársasági elnök az ötödik párizsi békefórumon pénteken.

Novák Katalin Párizsban

Forrás: MTI

Fotó: Bruzák Noémi

A köztársasági elnök kiemelte: 

az Ukrajna elleni orosz támadást a kezdetektől fogva egyértelműen elítéljük, az álláspontunk nem változott. Mindent meg kell tennünk a békéért

 - hangsúlyozta.

Novák Katalin tíz pontban foglalta össze, melyek a béke ellen ható tényezők. Elsőként azt emelte ki, hogy békét annál nehezebb teremteni, minél régebb óta tart a viszály, a harcok elhúzódása egyre nagyobb pusztítást, szenvedést okoz, és a háború eszkalációjához vezet.

Hiányzik a valódi szándék a tűzszünetre, a tárgyalások megkezdésére, s a háborús felek nem ismerik fel, hogy a harc nem visz közelebb a békéhez

 – mondta.

Nincs elegendő és elszánt akarat a felek közötti közvetítésre, dezinformáció és hangulatkeltés nehezíti a megértést és súlyos károkat okoz - hangsúlyozta, hozzátéve: tudatos provokációk nehezítik a közös megoldás keresését. Putyin orosz elnök európai államok területi követeléseiről beszél, ezzel is próbálja szembeállítani az országokat és mélyíteni az ellentétet - mondta el az államfő.

 

Novák Katalin kiemelte, hogy a hidegháború óta nukleáris fenyegetéssel nézünk szembe, továbbá tisztázatlan terrorista cselekmények állnak a megoldások útjába. Tisztességtelennek nevezte az energiával és élelmiszer-ellátás megakadályozásával való fenyegetést.

 

A köztársasági elnök azt hangsúlyozta, hogy nincs közös stratégiai gondolkodás. Végül a nemzeti kisebbségek elleni feszültségkeltésre és atrocitásokra hívta fel a figyelmet, amelyek a sebeket csak mélyítik, a megértést pedig nehezítik.

Emlékeztetett, hogy nemcsak köztársasági elnök, hanem édesanya is, három gyermek édesanyja, így számára is kiemelten fontos a gyermekek jövője.

NOVÁK Katalin
Novák Katalin köztársasági elnök (j6) magyar diákok között a párizsi Békefórumnak helyet adó Palais Brongniartban 2022. november 11-én
Fotós: Bruzák Noémi / Forrás: MTI

"Mindent meg kell tennünk a jövő generációi érdekében, hogy lezárjuk ezt a konfliktust és visszaállítsuk a békét" - hangsúlyozta.

 

Novák Katalin elmondta, hogy Magyarországot képviseli, amely Ukrajnával szomszédos ország, így ez a háború közvetlenül is érint bennünket. Kárpátalján 150 ezer magyar ember él, éppen ezért jól tudjuk, mennyire érzékeny a jelenlegi helyzet. Számunkra is nagyon fontos visszaállítani a békét - hangsúlyozta.

 

Arra a kérdésre válaszolva, hogy mi az igazságos béke, elmondta: november 11-e Franciaországban, Európában fontos nap, és Magyarország történelmében is meghatározó. Emlékeztetett: több mint 100 éve, a fegyverszünetet követően olyan békét sikerült kötni, amely Magyarország számára nem volt igazságos, hiszen területének kétharmadát elvesztette. Magyar szemszögből ez nem volt igazságos béke - mutatott rá, kiemelve: nehéz meghatározni, hogy pontosan mi is az igazságos béke, ezért elkerülhetetlen, sőt szükséges, hogy minden szempontot figyelembe vegyünk. Oroszország egy szuverén államot támadott meg, így egyértelművé kell tenni számára, hogy ilyen nem történhet meg- hangsúlyozta.

Az államfő korábban Facebook-oldalán azt írta, 

"a Békefórumot megelőzően Párizsban Gérard Larchet-val, a francia Szenátus elnökével napjaink kihívásairól beszéltünk és egyetértettünk abban, hogy erős, sikeres Európára van szükségünk."

A Franciaország második legfontosabb közjogi méltóságával folytatott megbeszélést megelőzően Novák Katalin a szerb elnökkel is találkozott. Aleksandar Vucic "régi barát, stratégiai partner. Alig várom, hogy hamarosan az Európai Unió tagjaként üdvözölhessük a szerbeket" - olvasható a bejegyzésben.  

Közös nyilatkozatot adott ki a francia Szenátus elnöke és a magyar köztársasági elnök

Közös nyilatkozatot adott ki Gérard Larcher, a francia Szenátus elnöke és Novák Katalin magyar köztársasági elnök pénteki találkozójukat követően - közölte a Sándor-palota az MTI-vel. 

Mint emlékeztetnek, a francia Szenátus elnöke, Gérard Larcher november 11-én, pénteken fogadta Novák Katalint, Magyarország köztársasági elnökét.     

A találkozó alkalmat adott az Európai Unió, Franciaország és Magyarország közötti kapcsolatok aktualitásainak, valamint többek között az Ukrajna elleni orosz agresszió és a háború következményeinek áttekintésére 

- olvasható az MTI-hez eljuttatott nyilatkozatban.     

Novák Katalin köztársasági elnök reményét fejezte ki, hogy Magyarország és Franciaország a következő időszakban is a pragmatizmus talaján állva mélyíti tovább a két ország viszonyát, ezen konvergenciák mentén erősítve az európai összetartozást.     Larcher elnök kiemelte 

Magyarország egyedülálló és szolidáris küldetését az Európai Unión belül, és emlékeztetett a Magyarország és Franciaország közötti kapcsolatrendszer jelentőségére.     

A francia fél felvetette továbbá a Szenátus és a magyar parlament közötti parlamenti megbeszélések intenzívebbé tételét valamennyi, a kétoldalú kapcsolatok fejlesztését szolgáló témakörben - áll a nyilatkozatban.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában