Kétszer ad, aki gyorsan ad

2022.11.29. 14:55

Sürgősségi segélyt vitt Herszonba az Ökumenikus Segélyszervezet

Az elsők között vitt sürgősségi segélyt a felszabadított Herszonba az Ökumenikus Segélyszervezet; az azonnal fogyasztható élelmiszerekből, ivóvízből és tisztasági termékekből álló 30 tonnás, két kamionnyi segélyszállítmány elérte a frontvonalon fekvő város nélkülözőit - közölte a segélyszervezet sajtóreferense kedden az MTI-vel.

Az Ökumenikus Segélyszervezet Herszonban és az agglomerációban megkezdte a segítségnyújtást

Forrás: Ökumenikus Segélyszervezet

Kis Boáz a segélyről beszámoló közleményében azt írta: Herszont az oroszok a katonáik visszavonulása után levágták az összes közműhálózatról, fűtés, víz- és áramellátás nélkül hagyva az egykor csaknem háromszázezer lakosú kikötővárost és a környező vidéki településeket. A folyamatos orosz tüzérségi- és rakétatámadásoknak kitett herszoni lakosság túlnyomó része csak a humanitárius segélyekből jut élelmiszerhez.

Az Ökumenikus Segélyszervezet Herszonban és az agglomerációban megkezdte a segítségnyújtást.

A közleményben idézik a segélyszervezet kijevi képviseletének vezetőjét, a szállítmány átadását a helyszínen irányító Szatmári Barnabást, aki azt hangsúlyozta, hogy 

Herszonban a helyzet kritikus: a városban maradt  nagyjából 80 ezres lakosság közszolgáltatások nélkül várja sorsa jobbra fordulását. Néhány kivétellel a boltok sem működnek, így a város lakóinak túlélése jelenleg is a humanitárius segítségtől függ. A várost a felszabadítása óta a 600 méterre, a folyó túlpartján fekvő orosz állásokból naponta érik tüzérségi támadások, amelyeknek sok civil esik áldozatul 

- tette hozzá.

Mobiltelefonjaikat töltik helyi lakosok a dél-ukrajnai Herszonban 2022. november 24-én
Fotós: Roman Pilipej / Forrás: MTI/EPA

Herszont több mint fél éven át elvágták a külvilágtól, sokan a felszabadítás után tudtak csak először kapcsolatba lépni szeretteikkel. Az ehhez szükséges elektronikai eszközöket melegedő sátrakban, aggregátorok működtetett töltőpontokon töltik fel. A vízellátás hiányában a tisztálkodáshoz a vizet a Dnyeper folyóból merik, ívóvízhez pedig vagy humanitárius segélyeken keresztül, vagy ívóvízosztó pontokon jutnak hozzá.

A segélyszervezet szerint a szállítmány hétvégi célba juttatása sem volt könnyű: a városba vezető utak és hidak romokban hevernek, az alsóbbrendű kerülőutakat pedig sár borítja. Emellett nagyon sok a feltáratlan aknamező, ami tovább nehezíti a bejutást a városba és az azon belüli mozgást is. 

Habár a város lakóépületeinek többsége ép és néha gázellátása is van, a környező falvakról ez nem mondható el, ami a fagyok beköszöntével humanitárius katasztrófával fenyeget.

A Dnyeper folyóból vesznek vizet emberek Herszonban 2022. november 21-én
Fotós: Bernat Armangue / Forrás: MTI/AP

Szatmári Barnabás kiemelte, hogy a segélyszervezet által biztosított 30 tonna fogyasztásra kész élelmiszer és ivóvíz azonnali segítséget nyújt a legkiszolgáltatottabb helyzetbe került mintegy 3500 háztartásnak.

A segélyszervezet további humanitárius szállítmányokat készít elő.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában