Ukrán válság

2023.01.24. 05:59

Az oroszok éjjel-nappal ágyúzzák és támadják az ukrán állásokat

A 335. nap krónikája.

Magányos kerékpáros Bahmutban 2023. január 20-án. Az orosz erők ostroma miatt az ukrán hatóságok a kelet-ukrajnai Donyecki területen fekvő város kiürítésére szólították fel a lakosságot, ennek ellenére mintegy nyolcezren az otthonmaradást választották. A városban megszűnt a villany-, a gáz-, a vízszolgáltatás és a távfűtés

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Oleh Petraszjuk

Meghalt két brit állampolgár Kelet-Ukrajnában

A bejelentés szerint, amelyet az egyik áldozat, a 28 éves Chris Parry családjának képviseletében a londoni külügyminisztérium tett közzé,

 Parry és a 47 esztendős Andrew Bagshaw akkor vesztette életét, amikor a Donyeck megyei Szoledar városából próbáltak helyi lakosokat evakuálni. 

A városért az elmúlt hetekben heves harcokat vívtak az ukrán és a orosz erők, és a moszkvai védelmi minisztérium nemrégiben bejelentette a hadműveleti szempontból fontos település elfoglalását. 

Andrew Bagshaw családja sajtóorgánumok útján közzétett kedd esti tájékoztatásában azt közölte, hogy 

a két brit a szoledari lakosság humanitárius célú evakuálásában vett részt, és éppen egy idős asszonynak segítettek a város elhagyásában, amikor járművüket tüzérségi találat érte. 

Chris Parry családja a londoni külügyi tárca által ismertetett közleményben beszámolt arról, hogy Parry már tavaly márciusban, az orosz invázió kezdete után Ukrajnába utazott, és négyszáznál is több ember életét mentette meg. 

Parry a délnyugat-angliai Cornwall megyében, Bagshaw - brit állampolgárságának megtartásával - Új-Zélandon élt. 

A BBC brit közszolgálati médiatársaság keddi beszámolója szerint utoljára január 6-án látták őket, amint éppen Szoledar felé tartottak. A Wagner nevű orosz zsoldosmilícia nem sokkal később azt közölte, hogy megtalálta egyikük holttestét. 

Cherilyn Mackrory, aki Chris Parry egykori cornwalli lakhelyének választókörzetét képviseli a londoni alsóházban, kedd este közölte a BBC-vel, hogy Parry halálát a brit külügyminisztérium is megerősítette.

Harckocsik szállítását sürgeti az amerikai szenátus Ukrajnában járt küldöttsége

A kijevi vezetés további nemzetközi fegyveres támogatását sürgette az amerikai szövetségi törvényhozás Ukrajnában járt küldöttségét vezető Lindsey Graham republikánus szenátor keddi sajtótájékoztatóján. 

A politikus a múlt heti látogatást összegezve úgy fogalmazott, hogy 

az ukrajnai háború fordulóponthoz érkezett, amelyben a harckocsik központi kérdéssé váltak.

 A küldöttség meggyőződött arról, hogy az ukrán hadseregnek nehézjárművekre - német Leopard, valamint amerikai Abrams harckocsikra - van szüksége - mondta, hozzátéve: Kelet-Ukrajnában nem sikerülhet az orosz erők visszaszorítása harcjárművek nélkül. 

A politikus emellett nagy hatótávolságú rakéták küldését is szorgalmazta az orosz ellentámadás megállítása érdekében, amely Bahmut közelében orosz előrehaladást hozott. 

Lindsey Graham célnak nevezte az oroszok kiszorítását Ukrajnából az ukrán erőknek adott olyan fegyverzet segítségével, amellyel a hadszíntéren képesek legyőzni az orosz hadsereget. Ahogy fogalmazott, "nem cél amerikai katonákat küldeni Ukrajnába, és nem cél a harmadik világháború kirobbantása sem, hanem az a cél, hogy megállítsák a támadást, és kiszorítsák Oroszországot Ukrajnából, és felelősségre vonják" a cselekedetei miatt. 

Egyben felszólította az amerikai védelmi minisztériumot, hogy vizsgálja felül álláspontját az Abramsokat illetően, ugyanis ezek küldése mintaként is szolgálna Németország számára. 

Lindsey Graham az ukrán kormányt érintő korrupciós botránnyal kapcsolatos kérdésre válaszolva hangsúlyozta: elvárják, hogy Ukrajna megtegye az ígért lépéseket a korrupció megfékezésére és megváltoztassa törvényeit. A szenátor egy hosszú út kezdetéről beszélt, amelynek során az üzleti gyakorlat megváltozik Ukrajnában. Hozzátette, hogy az Ukrajna felé irányuló fegyverszállításokért felelős amerikai katonai vezetés az átláthatóságot és elszámoltathatóságot tartja szem előtt. 

A kongresszus felsőházi küldöttsége a múlt héten járt Ukrajnában, ahol mások mellett találkozott Volodimir Zelenszkij elnökkel is. A küldöttségben a republikánus Lindsey Graham mellett Richard Blumenthal és Sheldon Whitehouse demokrata szenátor kapott helyett.

Putyin: Oroszország több mint háromszor annyi Patriot-szintű rakétát gyárt, mint az Egyesült Államok

Oroszország több mint háromszor annyi, a Patriotokkal egyenértékű légvédelmi rakétát gyárt, mint amennyit az Egyesült Államok - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden Novo-Ogarjovóban.

Putyin akkor beszélt erről, amikor a rezidenciáján fogadta Vjacseszlav Gladkovot, Belgorod megye kormányzóját.

Az Egyesült Államokban például Patriot rakétákat gyártanak - a mi országunk háromszor több ilyen rakétát gyárt. Még többet is, mint háromszor annyit

 - mondta az államfő.

"Ami pedig általában a különböző célú légvédelmi rakétákat illeti, az orosz gyártás a világ egészének gyártásával vethető össze. Mindennek tetejébe maguk a rendszerek is modernek és megbízhatóak. Ettől függetlenül, persze, minden megtörténhet, de összességében a rendszer megfelelően működik" - tette hozzá.

"A gyakorlati harci alkalmazás megmutatta, hogy Oroszország légvédelmi rendszere az egyik legjobb a világon" - hangoztatta az orosz elnök.

Gladkov egyebek között elmondta, hogy az Ukrajnával határos belgorodi régióban a háború kezdete óta a területet ért találatok következtében 25 ember vesztette életét és további 96 sebesült meg.

A NAÜ nem talált katonai felszerelést az ukrajnai atomerőművekben

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség ellenőrzéseinek eredménye negatív volt, nem találtak katonai felszerelést az ukrajnai nukleáris létesítményekben - jelentette ki Rafael Grossi, a szervezet főigazgatója kedden az Európai Parlament külügyi bizottságának meghallgatásán.

Grossi cáfolta az orosz Külső Hírszerző Szolgálat hétfői bejelentését, miszerint Ukrajna atomerőművek területén tárol nyugati országoktól kapott rakétákat és tüzérségi lőszert.

A főigazgató emlékeztetett: 

ez a második alkalom, hogy a NAÜ-nek sikerült megcáfolnia az orosz részről jövő valótlan állításokat, hogy ezekben a létesítményekben "veszélyes, illegális tevékenységek" folynak.

Orosz vezetők novemberben arra figyelmezettek, hogy Ukrajna úgynevezett "piszkos bombával" készül támadást elkövetni, vagyis olyan robbanószerkezettel, amely hagyományos töltetet tartalmaz, de radioaktív szennyezőanyagot szór szét. A NAÜ ezt követően alapos vizsgálatot folytatott, amelynek végén arra az eredményre jutott, hogy a vizsgált helyszíneken nem volt nyoma nukleáris tevékenységnek, illetve radioaktív anyagoknak.

Grossi a múlt hét elején utazott Ukrajnába, hogy a NAÜ Csernobilban, illetve három működő atomerőműben biztonsági szakértőkből álló állandó jelenlétet létesíthessen, ahogy azt december közepén a szervezet bejelentette. Az elképzelések szerint mintegy tucatnyi szakértő tartózkodna állandó jelleggel Ukrajnában. A megfigyelők jelenléte egyrészt az esetleges támadások kockázatának mérséklését szolgálja, másrészt a szakemberek állandó jelentéseket tesznek majd a létesítmények biztonságosságáról, illetve szükség esetén műszaki támogatást nyújthatnak.

Európai Bizottság: Ukrajnának többet kell tennie a korrupció ellen

Az Európai Bizottság üdvözli, hogy az ukrán hatóságok komolyan kezelik a korrupciós vádakkal kapcsolatos vizsgálatokat, azonban a korrupcióellenes küzdelemben több előrelépésre van szükség

 - jelentette ki Ana Pisonero, a testület szóvivője kedden Brüsszelben.

A szóvivő azzal kapcsolatban válaszolt a sajtó kérdéseire, hogy több magas rangú ukrán tisztségviselő is bejelentette lemondását, miután a sajtó nyilvánosságra hozta, hogy túlárazottan vásároltak ellátmányt a hadseregnek.

"Ukrajnának hatékony vizsgálatokat kell lefolytatnia, valamint hiteles eredményeket kell felmutatnia az eljárások és az elmarasztaló ítéletek terén" - tudatta a szóvivő.

Ukrajna óva inti Fehéroroszországot attól, hogy beszálljon a háborúba

Ukrajnának nincsenek agresszív szándékai Fehéroroszországgal szemben, és óva inti a szomszédos országot attól, hogy az Oroszországi Föderáció oldalán részt vegyen a háborúban - jelentette ki kedden Oleh Nyikolenko ukrán külügyi szóvivő az Ukrajinszka pravda hírportál tudósítása alapján. Ukrajna Lukasenka belorusz elnök kijelentésére reagált, aki azt mondta, megnemtámadási szerződést kívánnak kötni Fehéroroszországgal az ukránok. 

Oroszország minden lehetséges módon megpróbálja bevonni Fehéroroszországot egy közvetlen háborúba. Ukrajna óva inti Minszket az esetleges további agresszív tervektől. A magunk részéről megerősítjük, hogy nincs semmilyen agresszív szándék Fehéroroszországgal szemben

 - szögezte le a kijevi külügyi tárca képviselője. Hangsúlyozta, hogy Ukrajna készen áll az események bármilyen alakulására, és kizárólag az önvédelemhez való, az ENSZ Alapokmányában biztosított jogának gyakorlásával él. "Az ukrán védelmi erőknek és a kormánynak világos cselekvési terve van arra az esetre, ha megnövekszik a fehérorosz fenyegetés" - fűzte hozzá Nyikolenko.

Újabb magas rangú ukrán politikusokat mentettek fel

További magas rangú tisztségviselőket, hat miniszterhelyettest és öt megyei kormányzót mentett fel hivatalából az ukrán kormány kedden.

Az UNIAN ukrán hírügynökség idézte Oleh Nemcsinov kabinetminisztert, aki ismertette a távozók névsorát. Eszerint 

mennie kellett Vjacseszlav Sapovalov védelmi miniszterhelyettesnek, Ivan Lukerja és Vjacseszlav Negoda közösségi és területfejlesztési miniszterhelyettesnek, valamint Vitalij Muzicsenkónak, a szociálpolitikai tárca helyettes vezetőjének.

A testület egyben támogatta Volodimir Zelenszkij államfő rendelettervezetét, amely szerint elbocsátják Valentin Reznicsenko Dnyipropetrovszk megyei, Olekszandr Sztaruh Zaporizzsja megyei, Olekszij Kuleba Kijev megyei, Dmitro Zsivickij Szumi megyei és Jaroszlav Janusevics Herszon megyei kormányzót.

Sapovalovot, aki az ukrán fegyveres erők logisztikájáért volt felelős a védelmi tárcánál, nemrég olyan vádak érték, hogy túl magas áron szerzett be élelmiszereket a hadseregnek - emlékeztetett az Ukrajinszka Pravda. A hírportál a védelmi minisztériumra hivatkozva hozzátette: Sapovalov maga kérte elbocsátását, hogy az őt ért vádak miatt ne kerüljön veszélybe az ukrán fegyveres erők stabil ellátása. Sajtóértesülések szerint Reznicsenko és Kuleba kormányzók is maguk kérték felmentésüket tisztségükből, míg a többi vezető közös megegyezéssel távozott.

A nap folyamán Kirilo Timosenko, az ukrán elnöki hivatal helyettes vezetője is felmentését kérte, amit Zelenszkij nem sokkal később rendeletben jóvá is hagyott.

Zelenszkij elnök hétfő esti videobeszédében már előre jelezte, hogy korrupciós vádak miatt a héten személyi változások lesznek a kormányban, a régiókban és a biztonsági erők különböző szintű vezetői posztjain. Ezek közül, mint mondta, néhányat már végre is hajtottak, míg mások hamarosan következnek.

Megnemtámadási szerződést kötne Ukrajna Fehéroroszországgal

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz államfő kedden kijelentette, hogy az ukránok felkérték őt egy megnemtámadási paktum megkötésére Ukrajnával - közölte a Belta állami hírügynökség.

A fehérorosz elnök, aki Vlagyimir Putyin közeli szövetségese, egy kormányzati és rendvédelmi tisztségviselők részvételével megtartott ülésen közölte: 

azt kérik tőlünk, hogy semmilyen körülmények között ne kezdjünk háborút Ukrajnával. Azt javasolják, hogy kössünk egy megnemtámadási paktumot.

Az elnök ezzel együtt megvádolta Ukrajnát, hogy területén olyan nyugati katonákat képeznek ki, akiknek az a céljuk, hogy destabilizálják Fehéroroszországot.

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök 
Forrás: Orosz Külügyminisztérium/AFP

Kijev egyelőre nem reagált az fehérorosz elnök kijelentésére. Azt a felvetést, hogy Lukasenka megvitatja-e az állítólagos ajánlatot Vlagyimir Putyinnal, a Kreml nem kommentálta.

Ez a német álláspont

Németország nem szigetelődött el abban a kérdésben, hogy kell-e Leopard típusú német harckocsikkal támogatni az orosz támadás ellen védekező Ukrajnát - jelentette ki Boris Pistorius német védelmi miniszter kedden Berlinben.

A négy napja kinevezett miniszter Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral folytatott első hivatalos megbeszélése után, kettejük közös tájékoztatóján kifejtette: míg egyes országok "nagyon határozottan követelik", hogy Ukrajna támogatói a világ legerősebb és legmodernebb nyugati harckocsijának számító Leoparddal is segítsék a védekezést, mások "éppen olyan alaposan mérlegelni akarnak, mint a német kancellár".

Új ukrán intézkedés

Közzétették kedden az ukrán elnök honlapján azoknak az állami tisztségviselőknek és biztonsági vezetőknek a névsorát, akik számára megtiltották a külföldi utazást szabadság "vagy bármilyen más nem állami célból".

A tilalom hatálya alá esnek a miniszterek és miniszterhelyettesek, a parlamenti képviselők, a végrehajtó hatalom központi szerveinek vezetői és helyetteseik, az ukrán elnöki hivatal vezetője és helyettesei, az államfő által létrehozott más szolgálatok vezetői, a biztonsági szolgálat vezetői, a jegybank elnöke és helyettesei, a televíziótanács, a számvevőszék és a központi választási bizottság összes tagja.

A névsorban szerepel a nemzetbiztonsági és védelmi tanács titkára és helyettesei, az ombudsman, az alkotmánybíróság tagjai és más bírák, ügyészek és minden olyan tisztségviselő is, aki mozgósítás esetére fegyverrel rendelkezik.

Kirúgták az ukrán elnöki hivatal vezetőjét

Felmentését kérte tisztségéből kedden Kirilo Timosenko, az ukrán elnöki hivatal helyettes vezetője.

A tisztségviselő, aki 2019 májusa óta tölti be hivatalát, egy január 23-i dátumú képet tett közzé Telegram-csatornáján, és annak aláírásában megköszönte az iránta tanúsított bizalmat az államfő, valamint az összes tisztviselő részéről, akikkel együtt dolgozott a poszton. Lemondását nem indokolta meg.

Az ukrán média szerint Kirilo Timosenko távozása része lehet a Volodimir Zelenszkij elnök által bejelentett személyi változtatásoknak. A lemondásának elfogadásáról szóló rendeletet az elnök honlapján tették közzé.

Újabb ukrán vezető távozik

Lemondott az ukrán védelmi miniszter-helyettes Olekszij Sapovalov, aki többek között az ukrán hadsereg logisztikájáért volt felelős.

Videón a szétlőtt mariupoli acélmű

Nyilvánosságra került egy videó az Azovstal acél- és vasműről, amelyet heves lövöldözés tönkretett Mariupol déli kikötővárosában, amelyet most orosz erők foglalnak el. Az üzem volt az ukrán csapatok utolsó állása az ostromlott városban. Tavaly májusban kénytelenek voltak kiüríteni a területet, miután hetekig ellenálltak az orosz támadásoknak.

Szankciókat sérthetett egy volt FBI-tisztviselő

Vádat emeltek egy volt magas rangú FBI-tisztviselő ellen, amiért az amerikai szankciók megsértésével segített egy orosz oligarchának. Charles McGonigalt, aki az ügynökség New York-i kémelhárítási részlegét vezette, mielőtt 2018-ban nyugdíjba vonult, azzal vádolják, hogy Oleg Deripaska orosz milliárdos megbízásából dolgozott együtt egy volt szovjet diplomatából lett orosz tolmáccsal.

McGonigal, aki nyugdíjba vonulása előtt felügyelte az orosz oligarchák, köztük a Deripaska elleni nyomozást, állítólag azon dolgozott, hogy 2019-ben feloldják a Deripaska elleni szankciókat, és 2021-ben pénzt vett el tőle egy rivális oligarcha kivizsgálására.

Az 54 éves McGonigalt és a tolmácsot, a 69 éves Szergej Sesztakovot szombaton tartóztatták le, és vádat is emeltek ellenük a rendkívüli gazdasági hatalmak nemzetközi törvényének megsértése és a megsértésére irányuló összeesküvés, valamint pénzmosás és pénzmosás elkövetésére irányuló összeesküvés miatt.

Hollandia F-16-os vadászgépeket küldene Ukrajnának

Miközben a nyugati világ Németországtól várja a döntést a Leopard 2 harckocsikkal kapcsolatban, a holland kabinet azt közölte, hogy megvizsgálja F-16-os vadászrepülőgépek szállítását Ukrajnának, ha a kijevi kormány kéri őket.

Az F-16 Falcon egy sokoldalú, gyors, jól manőverezhető vadászrepülőgép, minden időjárási körülmény között képes megtalálni a célpontokat, és észlelni tudja az alacsonyan szálló repülőgépeket. 800 km-es körzetben képes repülni, nagy pontossággal szállítani hasznos terhét, megvédeni magát az ellenséges repülőgépekkel szemben, és visszatérni a kiindulópontra.

Hollandia kész F-16-os gépeket küldeni Ukrajnának
Fotós: BENOIT DOPPAGNE / Forrás: Belga via AFP

A Sky Newsnak nyilatkozó Philip Ingram korábbi hírszerző szerint valószínű, hogy idővel több nyugati repülőgép is Ukrajnába kerül, mert az ukránoknak szükségük van rájuk. A nehézséget az jelenti, hogy a pilóták nem tudnak egyszerűen átváltani egyik repülőgépről a másikra – különösen az éles harci műveletek intenzitásával. "Amit azonban az ukránokkal kapcsolatban tapasztalunk, amikor gyorsított kiképzésen megtanulják kezelni a nyugati fegyverrendszereket, az az, hogy hetek alatt megtanulják azt, ami a nyugati pilótáknak hónapokig tart" – tette hozzá Ingram.

Lengyelország engedélyt kér Leopard 2 harckocsik átadására

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök azt mondta, hogy Varsó hivatalos engedélyt fog kérni német Leopard 2 tankok Kijevbe küldésére. Josep Borrell, az EU külpolitikai vezetője a harckocsik kérdésével kapcsolatban kijelentette, hogy Németország nem akadályozza a harckocsik kivitelét. Azt mondta: "Nem fogják megtiltani ezeknek a fegyvereknek az exportját, ha bármely EU-ország, amely rendelkezik ilyen fegyverekkel, ezt meg akarja tenni."

NATO-bővítéssel is kalkulál az új orosz haderőfejlesztési terv

Valerij Geraszimov, a Kreml vezérkari főnöke az Argumenty iFakty moszkvai hírportálnak nyilatkozva azt mondta: "Oroszország új haderőfejlesztési tervét Vlagyimir Putyin már jóváhagyta, de módosítható, ha az Orosz Föderáció katonai biztonságát fenyegető meglévő és új veszélyek megváltoznak. Ma ilyen fenyegetések közé tartozik az észak-atlanti szövetség Finnország és Svédország felé való terjeszkedési törekvése, valamint Ukrajnának az országunk elleni hibrid háborújának eszközként való felhasználása."

Ágyúzások éjjel-nappal

Az orosz erők éjjel-nappal ágyúzzák és támadják az ukrán állásokat a konfliktus frontvonalán – mondta Volodimir Zelenszkij elnök. "Látjuk, hogy Oroszország hogyan tömöríti erőit, és tudjuk, hogyan kell reagálni" - fogalmazott az ukrán államfő.

11 hónapja tart a háború

Pontosan 11 hónapja kezdődött az orosz-ukrán háború. A mai a konfliktus 335. napja. Volodimir Zelenszkij éjszakai videójában azt mondta: ez a nap is ugyanúgy telik majd, mint az eddigi 334: minden erőiket egyesítve harcolnak a szabadságért és függetlenségért.

Az ukrán elnök ezúttal a légvédelmi tüzéreket dicsérte, amiért orosz repülőgépeket, helikoptereket és rakétákat lőttek le, és kiemelte a Donyeckben harcoló 35. tengerészgyalogos és a 79. légi rohamdandár harcosainak bátorságát és eredményeit.

Szankciók, személyi változások

Ukrajna szankciókat vezetett be 22 orosz állampolgárral szemben, akik "a spiritualitás leple alatt terror- és népirtó politikát támogatnak" - jelentette be éjszakai videóüzenetében az ukrán elnök, de sem a konkrét személyeket, sem a szankciók formáját nem részletezte.

Volodimir Zelenszkij emellett azt is mondta, hogy személyi változásokról döntöttek minisztériumok és más kormányzati szervek, a régiók és a rendészeti rendszer különböző szintű tisztviselőivel kapcsolatban. Részleteket itt sem árult el.

Kiutazási tilalom

A központi kormányzat, valamint a helyi önkormányzatok valamennyi tisztviselője, a rendfenntartók, népképviselők, ügyészek és az összes, az államnak dolgozó számára kiutazási tilalmat rendelt el az ukrán elnök. Volodimir Zelenszkij éjszakai videóüzenetében bejelentette: az érintettek ezentúl csak hivatalos ügyben utazhatnak külföldre, a magánutazásokat, különösen a nyaralásokat megtiltják. A kiutazási feltételek részleteit öt napon belül kidolgozza a Minisztertanács.

Az államfő szerint ugyanis a harcokkal közvetlenül nem érintett hátországi városokban élők teljesen megfeledkeztek a valóságról, a háború figyelmen kívül hagyása azonban olyan luxus, amelyet senki sem engedhet meg magának.

Magyarország segít

Magyarország területére 2023. január 23-án az ukrán-magyar határszakaszon 4750 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 3673 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett. A beléptetettek közül a rendőrség 133 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

Az ukrajnai háború elől 2023. január 23-án 58 ember, köztük 19 gyermek érkezett Budapestre vonattal - közölte a rendőrség.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában