Ítélet

2023.01.30. 13:17

Döntött a bíróság: bűnös a DK-s Varju László

A baloldali képviselőt garázdaságban és a választás rendje elleni bűntettben találta a bűnösnek a Főváros Törvényszék az MTVA székházában történt 2018-as botrány miatt. Varjunak a 900 ezer fontos pénzbírságot és a 474 ezer forintos perköltséget is fizetnie kell.

Varju László, a DK képviselője

Forrás: MTI

Fotó: Soós Lajos

A Fővárosi Törvényszék ma kihirdetett ítéletében 

 

bűnösnek mondta ki a DK-s Varju László képviselőt garázdaság vétsége és választás rendje elleni bűntettben, ugyanakkor felmentette a súlyos testi sértés vádja alól. Ezért a törvényszék a képviselőt összesen 900 ezer forint pénzbüntetésre ítélte.

 

számolt be róla a Mandiner

Mint írják, az eljáró bíró indoklásában elmondta: Varjuék jogszerűen tartózkodtak az MTVA Kunigunda utcai épületben 2018 decemberében. Ugyanakkor idézte az ügyben született korábbi polgári peres ítélet, amely azt állapította meg, hogy bár valóban jogszerűen tartózkodtak az intézményben a képviselők, Varju László erőszakkal akart bejutni egy stúdióba.

A törvény nem adott arra lehetőséget, hogy a képviselők az élő adást megzavarják és beolvassák a petíciójukat

 – hívta fel a figyelmet a bíróság. 

A biztonsági őrök magatartása jogszerű volt, így fel sem merül Varju részéről a jogos védelem. 

Varju kihívóan közösség elleni magatartást valósított meg a bíróság szerint, ugyanakkor nem akart szándékosan sérülést okozni az egyik őrnek – tette hozzá a lap. 

Mint ismert, Varju ellen 2020 áprilisában emelt vádat az ügyészség. Az egyik vádpont szerint a képviselő a DK jelöltjeként a 2018-as országgyűlési választások előtt egy kávézóban találkozott egy független jelölttel, akinek – a választáson való győzelmi esélyeinek növelése érdekében – anyagi juttatást ígért, annak visszalépéséért cserébe. A független jelölt azonban elutasította az ajánlatot.

A másik két vádpont szerint 2018. december 16-án az MTVA székházba bejutó ellenzéki képviselők öt pontból álló követelést akartak a köztelevízió adásában beolvastatni, a biztonsági őrök azonban megakadályozták őket ebben. Másnap azonban folytatódott az ellenzéki botránykeltés, a dulakodásban pedig Varju nekirontott a biztonsági szolgálat sorfalának.  Varjut a biztonságiak ki akarták vezetni, majd vele szemben – erőszakos ellenállása miatt – testi kényszert alkalmaztak, azonban Varju László továbbra is ellenszegült, és egy biztonsági őrnek nyolc napon túl gyógyuló sérülést okozott.

Az ítélet elsőfokú, nem jogerős, fellebbezett ellene az ügyészség és Varju László is.

A teljes cikket itt olvashatja el

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában