Ukrán válság

2023.01.13. 06:17

Több száz civil rekedt Szoledarban

324. napja tart a háború a szomszédban.

Fejlámpával világít egy lány anyja mellett egy föld alatti óvóhelyen a kelet-ukrajnai Donyec-medencében levő Szoledarban 2022. december 21-én

Forrás: MTI/AP

Fotó: Libkos

Az oroszok szerint befejeződött Szoledar bevétele

Csütörtök este befejeződött a sikeres támadó műveletek folytatása szempontjából fontos Szoledar város "felszabadítása" - közölte pénteken az orosz védelmi minisztérium.

A tárca szóvivője, Igor Konasenkov altábornagy szerint a város elfoglalását a légierőnek, valamint a rakéta- és tüzérségi csapatoknak az erődítményekre és az utánpótlási vonalakra mért tűzcsapásai tették lehetővé, valamint az, hogy az orosz légideszant-alakulatok egy másik irányból rejtett manővert hajtottak végre, és az uralkodó magaslatokat megszállva északról és délről blokkolták a várost.

A beszámoló szerint a város elfoglalása közben három ukrán harci repülőgépet és egy helikoptert lőttek le, a légvédelem pedig elfogott tíz, az orosz erők által elfoglalt állásokra HIMARS, Vilha és Uragan sorozatvetőkből kilőtt rakétát. Az elektronikus hadviselés eszközei elfojtották az ukrán irányítás rendszerét és megakadályozták a drónok bevetését.

A szóvivő szerint az orosz hadsereg intézkedéseinek összessége biztosította a rohamosztagok - korábbi tájékoztatás szerint a Wagner zsoldoscsoport - sikeres támadását. Mint mondta, csak az elmúlt három nap folyamán több mint hétszáz ukrán katonát és több mint háromszáz egységnyi fegyverzetet semmisítettek meg Szoledar közelében.

Kijev: az éjszakai heves harcokat követően is kitartanak az ukrán katonák Szoledarnál

Az éjszakai heves harcokat követően pénteken is kitartanak az ukrán katonák Szoledarnál - szögezte le Hanna Maljar ukrán helyettes védelmi miniszter a közösségi médiában tett helyzetjelentésében. 

"Éjszaka Szoledarban heves összecsapások folytak" - írta a tárcavezető-helyettes a Telegram-oldalán. - 

"Az ellenség szinte minden erejével a donyecki térség irányába fordult, és továbbra is intenzív támadásokat folytat. Harcosaink bátran próbálják megtartani védvonalaikat. Ez a háborúnak egy nehéz szakasza, de győzni fogunk" 

- fogalmazott Maljar. 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön megígérte, hogy "mindent megad" hadseregének, amely továbbra is ellenáll az orosz támadásoknak Szoledarban és Bahmutban is. 

Az orosz védelmi tárca pénteken azt jelentette be, hogy a támadó orosz erők előző este teljes mértékben átvették az ellenőrzést Szoledar fölött.

Franciaország is tankokat szállít Ukrajnának

Franciaország két hónapon belül AMX 10-RC harckocsikat szállít Ukrajnának - közölte az ország fegyveres erőinek minisztere. Sebastien Lecornu az ukrán kollégájával folytatott megbeszélést követően nyilatkozatot adott ki, amelyben kijelentette, hogy "reméli", hogy márciusig leszállítják a harckocsikat.

Megismételte továbbá, hogy Franciaország általánosságban támogatja Ukrajnát az Oroszország elleni harcban.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök már régóta kérte a sorozatgyártású, német gyártmányú Leopard II harckocsikat, amelyet több európai szövetséges, köztük Németország, Lengyelország, Finnország, Hollandia és Spanyolország is használ.

A hét elején a Sky News exkluzívan hozta nyilvánosságra, hogy az Egyesült Királyság fontolgatja Challenger 2 harckocsik küldését. Egy ilyen lépés jelentős segítséget jelentene Ukrajnának, és arra ösztönözhetne más NATO-szövetségeseket, különösen Németországot, hogy kövessék a példáját.

Újabb tankok Ukrajnának

Német Leopard 2 típusú harckocsikat adhat Ukrajnának Finnország - mondta Sauli Niinistö finn elnök.

Tank driving training of Slovak servicemen and women
Leopard 2 harckocsi terepgyakorlaton Alsó-Szászországban
Fotós: PHILIPP SCHULZE  / Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP

Elmondta azonban, hogy nagyszámú tankról nem lehet szó, mivel Finnország Oroszország szomszédja, és még nem csatlakozott a NATO-hoz - írta a Deutsche Welle.

Amerika szerint az oroszok Szerbiából toboroznának

Láttuk, hogy a Wagner-csoport Szerbiából és máshonnan próbál zsoldosokat toborozni, és ezt szerintünk nem lehet megengedni

- mondta Derek Chollet, az amerikai külügyminisztérium tanácsadója.

Oroszország 21 alkalommal lőtte Szumi területét

Az orosz hadsereg január 12-én 21 alkalommal lőtt több, az orosz határhoz közeli települést - közölte Dmytro Zsivicszkij, a Szumi terület kormányzója. Az orosz erők aknavetőkkel lőtték Esman és Seredyna-Buda településeket.

Az ukránok azt állítják, visszaverték az orosz támadásokat

Az ukrajnai Luhanszk és Donyeck térségében a jelentések szerint az éjszaka folyamán visszaverték az orosz támadásokat. Az ukrán fegyveres erők vezérkara közölte, hogy az orosz hadsereg több települést is támadott az éjszaka folyamán.

Emellett Oroszország reggel 6 órától öt rakétatámadást indított Kosztyantyinivka, Kramatorsk és Zaporizzsja városok ellen - jelentette a helyi média.

USA: Szerbia csatlakozzon az oroszok elleni szankciókhoz!

Az Egyesült Államok magas rangú megbízottja csütörtökön komoly aggodalmát fejezte ki a Wagner orosz zsoldoscsapat kísérletei miatt, amelyekkel katonákat próbál toborozni Szerbiában és a világ más részein.

Derek Chollet, az amerikai külügyminisztérium tanácsosa egyben sürgette Szerbiát, hogy vezessen be szankciókat Oroszország ellen "Úgy gondoljuk, hogy az országoknak alá kell írniuk a szankciókat, és azért gondoljuk ezt, mert Oroszország cselekedeteit nemcsak el kell ítélni, hanem meg is kell büntetni" – mondta Chollett.

Az oroszok szerint szétverik az ukránokat Szoledarban

Andrej Bajevszkij donyecki orosz tisztviselő szerint kisebb ellenállási gócok vannak a városban, de ezeket az orosz csapatok szétverik.

"Általánosságban elmondható, hogy a hadművelet sikeresen alakult, és Szoledar nyugati külvárosa már teljesen az ellenőrzésünk alatt áll" – mondta Bajveszkij.

Magyarország segít

Magyarország területére 2023. január 12-én 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 6070 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 6911 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett. Az ukrajnai háború elől 2023. január 12-én nem érkeztek Budapestre vonattal. 

Mit tegyünk, ha az erdőben sétálva aknába botlunk? - ukrán oktatóvideó

A három főszabály a videó szerint: Maradj távol! Ne nyúlj hozzá! Ne pánikolj!

Fehérorosz rakétatámadástól tartanak az ukránok

Az ukrán légierő parancsnokságának szóvivője a Fehéroroszországból érkező rakétatámadások lehetőségére figyelmeztetett. Jurij Ihnat televíziós nyilatkozatában azt mondta, hogy

Fehérorosz területről indították a legtöbb ballisztikus rakétát Oroszország ukrajnai inváziójának kezdetén. 

Több száz civil rekedt Szoledarban

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön kijelentette, hogy a keleten fekvő Bakhmut és Szoledar védelmét ellátják mindennel, amire szükségük van ahhoz, hogy

A háború legvéresebb harcai során sakkban tartsák az orosz csapatokat.

Kijev korábban közölte, hogy csapatai azért harcolnak, hogy megőrizzék az ellenőrzést a keleti, mostanra szétvert ipari városok felett, amelyeket orosz zsoldosok a hét elején állításuk szerint elfoglaltak.

Ukrajna szerint több száz civil rekedt Szoledarban, mivel a nagyrészt elpusztított sóbányászváros ellenőrzéséért folyó véres harcok folytatódnak. Pavlo Kyrylenko, Donyeck kormányzója az ukrán állami televíziónak elmondta, hogy

559 civil maradt Szoledarban, köztük 15 gyermek, akiket nem tudtak evakuálni.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában