Sokszínűség

2023.03.13. 12:40

Gulyás Gergely: Magyarország szabadabb, mint a nyugat-európai országok

A Miniszterelnökséget vezető miniszter az Alapjogokért Központ és a Magyar Nemzeti Médiaszövetség szervezte rendezvényen kiemelte: Magyarországon nagyon különböző értékvilágok jelennek meg a fő irányú sajtóban, a radikális szélsőbaloldaltól a radikális jobboldalig mindennek megvan a fóruma, minden megtalálható, és mindenkinek van lehetősége arra, hogy a magyar közélet vitáiban részt vegyen.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter felszólal az Alapjogokért Központ és a Magyar Nemzeti Médiaszövetség Igazságháborúk II. című konferenciáján Budapesten 2023. március 13-án

Forrás: MTI

Fotó: Bruzák Noémi

Magyarország ma lényegesen szabadabb, mint a nyugat-európai országok, és erre a médiaviszonyok egyértelmű bizonyítékot jelentenek - hangsúlyozta a Miniszterelnökséget vezető miniszter az Igazságháborúk II. című konferencián, hétfőn Budapesten.

Gulyás Gergely - az Alapjogokért Központ és a Magyar Nemzeti Médiaszövetség által szervezett rendezvényen - kiemelte: Magyarországon nagyon különböző értékvilágok jelennek meg a fő irányú sajtóban, a radikális szélsőbaloldaltól a radikális jobboldalig mindennek megvan a fóruma, minden megtalálható, és mindenkinek van lehetősége arra, hogy a magyar közélet vitáiban részt vegyen.

Szerinte éppen ezért a viták teljes körűbbek és szabadabbak, mint Nyugat-Európában, ahol az önmagát korábban konzervatívnak nevező sajtó már minden fontos kérdésben feladta a pozícióit.

Gulyás Gergely kijelentette: 

 

Magyarországon a sajtószabadság nem kérdőjelezhető meg, mindenki a saját meggyőződésének megfelelően írhat, és egy-egy vélemény miatt senkit nem lehet megbélyegezni.

 

A miniszter szerint a 21. század fenyegetése az, hogy a balliberális témák kizárólagosságra tesznek szert, s aki ezeket nem fogadja el, az nem lehet a politika részese. Ebből a szempontból Közép-Európában van egy komoly ellenállás - hangoztatta, hozzátéve: Közép-Európa, és különösen Magyarország nem adta fel azt a célkitűzést, hogy a normalitás a jövőben is érvényre juthasson.

Gulyás Gergely azt mondta: nem vitás, hogy társadalmi változások zajlanak, amelyek Nyugat-Európában nem a konzervatív világnak kedveznek. Kérdés ugyanakkor, hogy maradnak-e a társadalomban olyan, egyébként a társadalmat összefűző, hosszú távon működtetni képes elvek és fundamentumok, amelyeket mindenki helyesnek és vitathatatlannak fogad el.

"Azt látjuk, hogy a nyugat-európai jogalkotás, az Európai Unió nyugati tagállamainak jogalkotása általában túllépett ezeken a kérdéseken. Nem leverték a lécet, hanem egyszer és mindenkorra levették a lécet" - fogalmazott, majd megjegyezte: Nyugat-Európa legtöbb országában már a jobboldali pártok sem hajlandók vitákat vállalni azokról a témákról, amelyekről a hétfői konferencia is szól.

 

A miniszter szerint az EU azoknak az erőknek a szavát igyekszik felerősíteni egy-egy tagállamban, amelyek a választásokon kisebbségben maradtak.

 

Közölte, ez egy legitimáció nélküli és antidemokratikus kísérlet arra, hogy "zsarolással, pénzek visszatartásával, fenyegetéssel, szavazati jog megvonásával" próbálják előnyben részesíteni azokat a politikai célkitűzéseket, amelyek egy demokratikus megmérettetésben nem kapták meg a szükséges többséget.

Emlékeztetett arra, a 19. században a modern államok kialakulásának időszakában az alapvető szabadságjogok érvényesüléséhez kellett a klasszikus liberalizmus, amely követelte, hogy legyen sajtószabadság, véleménynyilvánítási szabadság és gyülekezési szabadság.

A 19. századi klasszikus liberalizmus azonban semmiben nem tévesztendő össze azzal a politikai irányzattal, amely ma nevezi így önmagát - mutatott rá a miniszter, aki szerint jó esély van arra, hogy a társadalom legfontosabb tartópillérei hosszú távon is fennmaradjanak. Kérdés azonban, lesz-e olyan vezetése, lesznek-e olyan intézményei az EU-nak, amelyek képesek tolerálni azt, hogy az általuk kizárólagossá tett gondolkodással szemben álló értékvilág is létezik. Ma ez a legnagyobb küzdelem - húzta alá a miniszter.

Kijelentette: 

 

ha igazságháborúkról beszélünk, akkor azt mondhatjuk, hogy az igazság az, ami szabaddá tesz, és a szabadság az, ami megadja a garanciát arra, hogy az igazságot meg lehessen írni.

 

Gulyás Gergely szerint a jelenlegi helyzetben a magyar kormánynak részt vennie az európai közéleti vitákban, és ugyanígy kell tennie az olyan "gondolatgyáraknak" is, mint amilyen például az Alapjogokért Központ. Minél több véleménynyilvánítási fórum van, annál nagyobb az esély arra, hogy hosszú távon is eredményes lehet az a magyar politika, amely a nemzeti karakter megőrzését tűzte ki célul - szögezte le.

SZÁNTHÓ Miklós
Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ főigazgatója felszólal az Alapjogokért Központ és a Magyar Nemzeti Médiaszövetség Igazságháborúk II. című konferenciáján Budapesten 2023. március 13-án
Fotós: Bruzák Noémi / Forrás: MTI

Szánthó Miklós: Magyarország a józanság és a médiaszabadság szigete

Az Alapjogokért Központ főigazgatója a Magyar Nemzeti Médiaszövetséggel közösen szervezett rendezvényen arról is beszélt, nem hiába mentek 1848-ban a márciusi ifjak az utcára, a Landerer és Heckenast nyomdába, szabadságharc kezdődött. Szerinte jelenleg is szabadságharc van, harc folyik a kultúráért a világban. 1848-ban is, és most is az a cél, hogy több alternatíva is elérhető legyen a nyilvánosságban, és legitimnek számítson, a nyilvánosság valóban legyen sokszínű és plurális - írja a Magyar Nemzet.

A klasszikus liberális célkitűzések fényében ma már „ez a mese” nagyon megváltozott a főigazgató szerint. A liberálisok ugyanis kizárólag maguknak követelik a jogot, hogy ők lehessenek a zsűri, ők értékeljék a teljesítményeket.

A nagy liberális eredmények mára elfajzottak. Annak idején a tömegdemokráciáért küzdöttek, ma aki a tömegek demokráciájára hivatkozik, populistának minősítik – mutatott rá Szánthó Miklós.  

A főigazgató elmondta: a szólásszabadságot a politikai korrektség jegyében korlátozzák, a sajtószabadságot a fake news nevében próbálják letörni. Volt egy ígéret arról, hogy az internet és a közösségi média elhozza majd a totális sajtószabadságot, mindenki hozzáfér majd minden információhoz, de ez nem így lett.

Az első generációs, klasszikus liberális jogokat felülírják a második-harmadik-negyedik generációs jogok. Woke, safe space-ek, mind korlátozzák a klasszikus szabadságjogokat. Magyarország a nyugattal és a kelettel szemben is még mindig a józanság és a médiaszabadság szigete. A média ezért szuverenitási és politikai kérdés – vélekedett Szánthó Miklós. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában