Ukrán válság

2023.03.16. 15:38

Menczer Tamás: Minszkben is a békét képviselte a magyar külügyminiszter (videó)

A magyar kormány békét akar, az európai parlamenti képviselők és a brüsszeli bürokraták ezzel szemben háborút - jelentette ki a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára a Facebook-oldalára csütörtökön feltöltött videóban.

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatok fejlesztéséért felelős államtitkára az Országgyűlés egyik korábbi ülésén

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Tamás

Menczer Tamás azt mondta, megint kiderült, hogy ki a békepárti, és ki a háborúpárti.

Józan ésszel mindenki tudhatja, hogy ennek a háborúnak tárgyalás, párbeszéd és kommunikációs csatornák nélkül nem lesz vége

- tette hozzá.

Ráadásul az egyik oldalon egy atomhatalom áll, Oroszország, és ez rendkívül veszélyes. Egy atomhatalommal tárgyalni kell a békéről - hangsúlyozta az államtitkár.

Megjegyezte: egyre többen beszélnek a harmadik világháború esélyéről, atomhatalmak összecsapásáról, a NATO és Oroszország összeütközéséről, és azt mindenképpen el kell kerülni, "ez egyet jelentene mindannyiunk pusztulásával".

Békepártisága miatt bírálják Szijjártó Pétert

A konfliktus elkerülését csak tárgyalással, párbeszéddel lehet elérni - mondta Menczer Tamás. Ez a magyar kormány álláspontja, és ezt képviseli Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Ezt képviselte néhány héttel ezelőtt is, amikor Belaruszba, Minszkbe utazott. Ott is a tárgyalás, a párbeszéd fontosságáról beszélt, és minden érintett felet arra hívott fel, hogy az eszkaláció helyett a tárgyalás és a béke irányába lépjen

- emelte ki.

Úgy folytatta: szerdán megérkezett az Európai Parlament válasza. Az európai parlamenti képviselők többsége bírálja Szijjártó Pétert a minszki út miatt, mondván: ők mást gondolnak a háborúról, az azzal kapcsolatos hozzáállásról.

Speciel ez igaz, ugyanis a magyar kormány békét akar, az európai parlamenti képviselők és a brüsszeli bürokraták ezzel szemben háborút. Mi tárgyalásokat akarunk és azonnali tűzszünetet, ezzel szemben ők háborút akarnak. A békepárti hozzáállása miatt bírálják az európai parlamenti képviselők és a brüsszeli bürokraták a magyar kormányt, bele akarnak kényszeríteni bennünket ebbe a konfliktusba

- fogalmazott az államtitkár.

De a magyar kormány minden nyomásgyakorlás ellenére kitart a béke mellett - jelentette ki.

"Ha az európai parlamenti képviselők és a brüsszeli bürokraták a békepárti álláspont miatt bírálják Szijjártó Péter külügyminisztert, akkor azt kell mondanom, hogy bírálom és elítélem az európai parlamenti képviselőket és a brüsszeli bürokratákat, mert háborúpártiak és háborút akarnak" - hangoztatta.

Menczer Tamás hozzátette: "bírálom és elítélem" őket azért is, mert történelmi a felelősségük abban, hogy az európai érdekkel szemben cselekszenek. Az európai érdek ugyanis a béke, életet menteni csak békével lehet - mondta.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában