Ferenc pápa: a jó pásztor életét adja juhaiért (videó)

A pápalátogatás kiemelt eseménye a Kossuth téri ünnepi szentmise volt. Közös imádsággal, fél tízkor kezdődött az egyházfő szentmiséje. Orbán Viktor miniszterelnök feleségével közösen vett részt az ünnepi eseményen.

Ferenc pápa a budapesti Kossuth téren bemutatott szentmisén háromnapos magyarországi apostoli látogatásának harmadik napján, 2023. április 30-án

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

Novák Katalin: Ferenc pápa azt kérte tőlünk, hogy váljunk nyitott kapukká

Ferenc pápa azt kérte tőlünk a Kossuth téren, hogy váljunk nyitott kapukká. Ezzel megerősített abban, hogy folytassam az ajtónyitogatás programját. A közös célt is kijelölte a pápa: “a következő nemzedékeknek pedig a remény jövőjét nyújtsuk, ne a háborút; egy bölcsőkkel és nem sírokkal teli jövőt.” Köszönjük, Szentatya!

– írja közösségi oldalán a köztársasági elnök.

 Ismét magyarul szólalt meg a pápa

Kedves testvéreim, azt kívánom nektek, hogy Krisztus örömét terjesszétek: Isten éltessen titeket! Hálás vagyok nektek ezekért a napokért, a szívemben hordozlak benneteket, és kérlek, hogy imádkozzatok értem. Isten, áldd meg a magyart!

 – mondta a Kossuth téren megtartott szentmise után a szentatya, az Isten éltessen és az Isten, áldd meg a magyart mondatokat magyarul kimondva –hívta fel a figyelmet a Híradó.hu.

Ferenc pápával közös képet is megosztott Semjén Zsolt

A miniszterelnök-helyettes fotókat posztolt Facebook-oldalán az egyházfő Kossuth téri szentmiséjéről is. 

Orbán Viktor: Imádkozzunk magyar hazánkért

A kormányfő is részt vett a pápai szentmisén a Kossuth téren. 

Imádkozzunk magyar hazánkért, hogy a feltámadott Megváltó öröme adjon nekünk megújulást és jövőbe vetett reménységet! 🇭🇺🙏🇭🇺 – írja közösségi oldalán a miniszterelnök.

Novák Katalin is részt vett a szentmisén

A köztársasági elnök is ott volt a pápai szentmisén a nemzet főterén. Erről a közösségi oldalán egy fotót is megosztott. 

Ferenc pápa: Lépjünk ki a komfortzónánkból!

Az egyházfő negyed tízkor érkezett meg a Kossuth Lajos térre, ahol a nyitott oldalú pápamobillal vitték az emberek között. 

@hirtv_official Ferenc pápa megérkezett a Kossuth térre, hogy megtartsa szentmiséjét! Kövesd a HírTv-n a Pápalátogatást élőben! #pápa #foryou #latogatas #kossuthtér #nekedbelegyen #budapest #vatikan #francesco #tv #elo #hirtv_official ♬ eredeti hang - HírTV

Közös imádsággal, fél tízkor kezdődött az egyházfő szentmiséje. Orbán Viktor miniszterelnök feleségével közösen vett részt az ünnepi szentmisén. Novák Katalin köztársasági elnök, valamint Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter is a Kossuth Lajos téren hallgatta a szentmisét – adta hírül a Magyar Nemzet.

Én azért jöttem, hogy életük legyen és bőségben legyen. Így tesz a jó pásztor: életét adja juhaiért. Jézus tehát, mint egy pásztor, aki a nyáját keresi, azért jött, hogy megkeressen minket, amikor elveszettek voltunk; eljött mint pásztor, hogy kiragadjon minket a halálból; mint egy olyan pásztor, aki ismeri és végtelen gyengédséggel szereti juhait – aki az atya nyájába vezetett és az Ő gyermekeivé tett minket. Szemléljük hát a jó pásztor képét és időzzünk el két cselekedeténél, amelyeket az evangélium szerint a juhaiért tesz: először nevükön szólítja, majd pedig kivezeti őket

– kezdte a prédikációt Ferenc pápa.

Üdvösségünk történetének kezdetén nem mi állunk. A kiindulópont Isten hívása, a vágyakozása utánunk, hogy elérjen minket, az értünk érzett aggodalma, az irgalmának bősége, amellyel meg akar menteni a bűntől és a haláltól, hogy életet adjon bőségben és vég nélküli örömöt. Jézus az emberiség jó pásztoraként jött, hogy nevünkön szólítson és hazavezessen minket

 – hangoztatta Ferenc pápa. 

FERENC pápa
Ferenc pápa a budapesti Kossuth téren bemutatott szentmisén háromnapos magyarországi apostoli látogatásának harmadik napján, 2023. április 30-án
Fotó: Koszticsák Szilárd / Forrás: MTI

Kiemelte, hogy ezért hálával emlékezhetünk meg Jézus szeretetéről, amit már akkor tanúsított irántunk, amikor még távol voltunk tőle. Leszögezte, hogy miközben mindnyájan, mint a juhok, tévelyegtünk, és ki-ki a maga útjára tért, Jézus magára vette gyarlóságainkat és maga hordozta vétkeink terhét, hogy visszavigyen minket az atya szívéhez.

FERENC pápa
Résztvevők Ferenc pápa szentmiséjén a Parlament előtti Kossuth téren az egyházfő háromnapos magyarországi apostoli látogatásának harmadik napján, 2023. április 30-án
Fotó: Illyés Tibor / Forrás: MTI

Olyanok voltatok ugyanis, mint a tévelygő juhok, de most megtértetek lelketek pásztorához és oltalmazójához

– idézte Péter apostolt a Szentleckéből Ferenc pápa. Kiemelte, hogy még ma is, minden élethelyzetünkben, mindabban, ami a szívünket nyomja, a veszteségeinkben, a félelmeinkben, a vereség időnként ránk törő érzésében, a szomorúság börtönében, ami azzal fenyeget, hogy elveszi a szabadságunkat, Ő hív minket. – Jó pásztorként jön, és nevünkön szólít minket, hogy elmondja, az Ő szemében milyen értékesek vagyunk. Jön, hogy meggyógyítsa sebeinket és magára vegye gyengeségeinket, hogy az Ő nyájában egységre hívjon minket és megismerjük az atyát és egymást – hangoztatta.

Ahogy ma reggel itt vagyunk, érezzük meg annak örömét, hogy Isten szent népe vagyunk: mindannyian az Ő meghívásából születtünk; Ő gyűjtött egybe minket és ezért vagyunk az Ő népe, az Ő nyája, az Ő egyháza. Ezért hívott itt egybe minket, különbözzünk bár egymástól és tartozzunk bár különböző közösségekhez, hogy szeretetének nagysága mégis egyetlen ölelésben egyesítsen minket

– mondta Ferenc pápa. Mint fogalmazott, olyan szép, ahogy most együtt vagyunk: püspökök és papok, szerzetesek és világi hívek; olyan jó, hogy ezt az örömöt más keresztény felekezetek küldötteivel, a zsidó közösség vezetőivel, a civil szervezetek képviselőivel és a diplomáciai testülettel is megoszthatjuk.

FERENC pápa
Résztvevők Ferenc pápa Kossuth téri szentmiséjén a Szabadság téren felállított kivetítők előtt az egyházfő háromnapos magyarországi apostoli látogatásának harmadik napján, 2023. április 30-án
Fotó: Czeglédi Zsolt / Forrás: MTI

Hangsúlyozta: 

A katolicitás az, hogy akiket a jó pásztor név szerint szólított meg, arra hívott, hogy szeretetét befogadjuk és továbbadjuk, hogy az Ő nyáját befogadóvá tegyük és sohasem kirekesztővé.

„És ezért mindannyian arra kaptunk meghívást, hogy ápoljuk a testvériség és az együttműködés kötelékeit, megoszlás nélkül, anélkül, hogy közösségünket saját tulajdonunknak tekintenénk, anélkül, hogy elmerülnénk a saját területünk védelme fölötti aggódásban, hanem megnyílva a kölcsönös szeretet előtt” − mondta a szentatya. 

Legyen bennünk bátorság

– Miután a pásztor nevén szólította juhait, kivezeti őket. Először a nyájba tereli őket, most pedig kivezeti őket. Isten először az ő családjába gyűjt össze minket, hogy az ő népévé váljunk, majd pedig elküld a világba, hogy bátran és félelem nélkül az örömhír hirdetőivé, a minket megújító szeretet tanúivá váljunk – mondta el Ferenc pápa. 

Megjegyezte, hogy ezt a mozgást – belépni és kilépni – egy másik, Jézus által használt képpel is megragadhatjuk, mégpedig a kapu képével. Kiemelte, hogy Jézus a kapu, amely szélesre tárult, hogy beléphessünk az atya közösségébe és megtapasztalhassuk irgalmát; majd felhívta a figyelmet, hogy a nyitott kapu nemcsak arra szolgál, hogy belépjünk valahová, hanem arra is, hogy elhagyjuk azt a helyet, ahol vagyunk. 

Miután visszavezetett minket Isten karjai közé és az egyház közösségébe, Jézus az a kapu, amely a világba irányít minket: arra buzdít, hogy menjünk ki és találkozzunk testvéreinkkel

– nyomatékosította a szentatya. Mint mondta: 

senkit sem kizárva mindannyian erre kaptunk meghívást: hogy kilépjünk a komfortzónánkból és legyen bennünk bátorság eljutni az összes perifériára, ahol szükség van az evangélium világosságára.

A jelenkor társadalma magánnyal fenyeget

A pápa szerint a „kifelé” lét azt jelenti, hogy Jézushoz hasonlóan mindannyian nyitott kapukká válunk. 

Szomorú és fájdalmas zárt kapukat látni: önzésünk zárt kapuit azok előtt, akikkel nap mint nap elmegyünk egymás mellett; individualizmusunk zárt kapuit egy olyan társadalomban, amely sokakat azzal fenyeget, hogy elsorvasztja őket a magány; a szenvedők és a szegénységben élők iránti közönyünk zárt kapuit; a zárt kapukat azokkal szemben, akik idegenek, mások, menekültek, szegények. Végül pedig egyházi közösségeink zárt kapuit: bezárkózva magunk közé, bezárkózva a világ előtt, bezárkózva azok előtt, akik nincsenek rendben, bezárkózva azok előtt, akik Isten bocsánatára vágynak. Kérlek benneteket: nyissuk ki a kapukat!

– mondta Ferenc pápa.

Legyünk nyitottak és befogadóak

– Ezt különösen magamnak, illetve püspök- és paptestvéreimnek ismétlem: nekünk, pásztoroknak. Mert a pásztor, mondja Jézus, nem rabló és nem tolvaj, vagyis nem él vissza a szerepével, nem nyomja el a rábízott nyájat, nem lopja el a teret laikus testvéreitől, nem gyakorol merev tekintélyt – húzta alá Ferenc pápa. 

Hozzátette: bátorítsuk magunkat, hogy egyre inkább nyitott kapuk legyünk. – Isten kegyelmének segítői, szakértői a közelségnek, akik készek felajánlani az életüket, ahogyan Jézus Krisztus napról napra megmutatja nekünk az értünk megtört élő kenyeret az oltáron – húzta alá a szentatya. – Legyetek nyitott kapuk – üzente Ferenc pápa a laikusoknak, a katekétáknak, a lelkipásztoroknak, a politikai és társadalmi felelősséget viselőknek, valamint azoknak is, akik nehézségekkel együtt a mindennapi életüket élik.

Engedjük be szívünkbe az élet urát, utána pedig lépjünk ki és váljunk mi magunk is nyitott kapukká a társadalomban. Legyünk nyitottak és befogadóak egymás felé, hogy segítsük Magyarországot a testvériség és a béke útján növekedni

– mondta a szentatya.

Szeretteim, Jézus, a Jó Pásztor nevünkön szólít minket és végtelen gyengédséggel gondoskodik rólunk. Ő a kapu és aki Őrajta keresztül lép be, annak örök élete van: Ő a mi jövőnk, a bőséges élet jövője. Ezért soha ne csüggedjünk el, soha ne engedjük, hogy megfosszanak minket attól az örömtől és békességtől, amit Ő adott nekünk, ne zárkózzunk be a problémákba vagy a közönyösségbe. Hagyjuk, hogy a mi Pásztorunk kísérjen minket! Vele az új élet fényében ragyogjon az életünk, a családjaink, keresztény közösségeink és egész Magyarország! 

− zárta szavait Ferenc pápa.

Ezer éve a nyugati kereszténység keleti határán élünk

„Szentséges Atya! Hálás köszönetet mondunk azért, hogy apostoli látogatásra eljött hozzánk. Amikor péteri szolgálata elején arról beszélt, hogy az Egyháznak el kell mennie a perifériákra, a szívünkből szólt. Akkor püspöki karunk jegyzőkönyvben állapította meg, hogy mi, magyar katolikus közösség – mint sokan mások is – periféria vagyunk. Évszázadokig a városunkat átszelő Duna a Római birodalom határa volt. Később a Frank birodalom is eddig terjesztette ki a befolyását. Az Oszmán török birodalom északi határvidéke voltunk itt, Európa szívében. A nyugati kereszténységnek is ezer éve a keleti határán élünk − mondta Erdő Péter.

FERENC pápa; ERDÕ Péter
Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek (k) Ferenc pápa szentmiséjén a Parlament előtti Kossuth téren az egyházfő háromnapos magyarországi apostoli látogatásának harmadik napján, 2023. április 30-án
Fotó: Koszticsák Szilárd / Forrás: MTI

A bíboros úgy fogalmazott: köszönjük, Szentatya, hogy eljött hozzánk. Olyan néphez, akinek a nyelvéhez még hasonlót is nehéz találni az egész világon. Olyan néphez, amely ezer éve szeretettel ragaszkodik ahhoz a nyugati kereszténységhez, amelyről sokszor úgy érezte, hogy megfeledkezett róla.

Köszönjük, hogy eljött meglátogatni a szegényeket és a menekülteket. Azokat a menekülteket, akik innen, a szomszédból, Ukrajnából érkeztek. Köszönjük, hogy meglátogatta a szegényeket, a beteg gyermekeket, a fiatalokat, akik a legnagyobb kihívást és a legnagyobb lehetőséget jelentik Egyházunk számára. Köszönjük, hogy elhozta az irgalmasság és a gyöngéd szeretet örömhírét.

Elhozta hozzánk a dialógus és a béke üzenetét

Erdő Péter szerint a Duna mentén élő népek megtanulták, hogy a nagy folyó nem csak határ, hanem ha a bölcs hozzáértéssel hidakat építünk, akkor össze is köti a népeket, északon és délen, keleten és nyugaton.

Ennek példája számunkra első keresztény királyunk, Szent István, akit ma a katolikus és az ortodox egyház egyaránt szentként tisztel, hiszen olyan időben hirdette Krisztust, amikor még teljes volt az egység Kelet és Nyugat egyházai között.

Köszönjük, Szentatya, hogy elhozta hozzánk a dialógus és a béke üzenetét, amely ma különösen is időszerű. Isten bőséges áldását kérjük Szentséged személyére és szolgálatára! Kérjük, adja ránk apostoli áldását! 

− mondta Erdő Péter. 

„Közel vagyok hozzátok, imádkozom értetek és megáldalak benneteket”

Mivel hamarosan visszatérek Rómába, szeretném kifejezni hálámat püspöktestvéreim, a lelkipásztorok, a szerzetesek, a szerzetesnők és az egész szeretett magyar nép felé azért a fogadtatásért és szeretetért, amelyet ezekben a napokban megtapasztaltam. És kifejezem hálámat azoknak, akik messziről jöttek ide, és azoknak, akik oly sokat dolgoztak ezért a látogatásért

 – fogalmazott Ferenc pápa a szentmise végén elmondott beszédében. Továbbá a szentatya megköszönte Erdő Péter bíboros szavait, majd köszöntötte Novák Katalin köztársasági elnököt, Orbán Viktor miniszterelnököt, valamint a magyar társadalom jelen lévő képviselőit.

Isten fizesse meg!

– mondott mindenkinek köszönetet Ferenc pápa. A szentatya külön megemlékezett a betegekről, az idősekről, azokról, akik nem tudtak itt lenni, azokról, akik egyedül érzik magukat és azokról, akik elvesztették az Istenbe vetett hitüket és az életbe vetett reményüket.

FERENC pápa
Résztvevők Ferenc pápa Kossuth téri szentmiséjén az Alkotmány utcában felállított kivetítők előtt az egyházfő háromnapos magyarországi apostoli látogatásának harmadik napján, 2023. április 30-án
Fotó: Balogh Zoltán / Forrás: MTI

Közel vagyok hozzátok, imádkozom értetek és megáldalak benneteket – mondta. A pápa köszöntötte a diplomatákat és a más keresztény felekezetekhez tartozókat, majd köszönetet mondott a jelenlétetükért, valamint azért is, mert Magyarországon a különböző felekezetek és vallások kapcsolatban vannak egymással és kölcsönösen támogatják egymást.

Ezután a szentatya felidézte Erdő Péter bíboros szavait, hogy „a nyugati kereszténység keleti határán élünk ezer éve”.

Olyan szép, hogy a határok nem elválasztó vonalakat jelentenek, hanem kapcsolódási pontokat; és hogy a Krisztusban hívők azt a szeretetet helyezik előtérbe, ami egymással összeköt és nem a történelmi, kulturális és vallási különbségeket, amelyek egymástól elválasztanak

– hangoztatta Ferenc pápa. Mint mondta, az evangélium egyesít bennünket, és azáltal, hogy visszatérünk a forráshoz, a keresztények útja Jézus akarata szerint folytatódik, akinek az a szándéka, hogy egy nyájban egyesüljünk.

Forduljunk a Szűzanyához

Forduljunk most a Szűzanyához. Őrá bízok minden magyart, a Magyarok Nagyasszonyára, akit királynőként és patrónaként hívtok segítségül. És innen, e nagyszerű városból és e nemes országból az ő szívére szeretném bízni az európai kontinens hitét és jövőjét, amelyre e napokban sokat gondoltam, különösképpen a béke ügyét. Szent Szűz, tekints a különösen sokat szenvedő népekre

– mondta a Pápa. Úgy folytatta, „tekints különösen a szomszédos, meggyötört ukrán és az orosz népre, neked szentelt népeidre. Te, aki a Béke Királynője vagy, öntsd az emberek és a népek vezetőinek szívébe a vágyat, hogy a békét építsék, hogy a következő nemzedékeknek a remény jövőjét nyújtsák, ne a háborút; egy bölcsőkkel és nem sírokkal teli jövőt; egy testvérekkel és nem falakkal teli világot" . Ferenc pápa azt kívánta a híveknek, hogy Krisztus örömét terjesszék. 

Hálás vagyok nektek ezekért a napokért, a szívemben hordozlak benneteket, és kérlek, hogy imádkozzatok értem. Isten áldd meg a magyart!

− zárta szavait Ferenc pápa.

FERENC pápa
 Szentmise a Kossuth téren 2023. április 30-án
Fotó: Máthé Zoltán / Forrás: MTI

Elkezdődött a szentmise

Ferenc pápa elfoglalta helyét a színpadon. Megkezdődött az ünnepi szentmise. A szentatya felvette az erre az alkalomra készített miseruháját. 

A húsvéti ünnepkör színvilágával, Magyarország és a kereszténység egyik közös szimbólumát, a folyó jelképét megjelenítve készítette el Ferenc pápa budapesti miseruháját Fecske Orsolya festőművész.

Így üdvözölték a pápát a Kossuth téren

Fotó: MAJOR KATA  / Forrás: Origo

Több kisgyereket is megáldott Ferenc pápa

Ferenc pápa több kisgyermeket is megáldott a Kossuth téren. 

Megérkezett Ferenc pápa a Kossuth Lajos térre

Ferenc pápa most megy körbe a Kossuth Lajos téren a pápamobilban. Folyamatosan integetnek neki, és tapsolnak a téren lévő tízezrek. 

FERENC pápa
Ferenc pápa érkezik szentmiséjére pápamobilján a Parlament előtti Kossuth téren háromnapos magyarországi apostoli látogatásának harmadik napján, 2023. április 30-án. Mögötte Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek
Fotó: Illyés Tibor / Forrás: MTI

Hamarosan érkezik a szentatya

Az óriáskivetítőkön megjelent egy felvétel arról, hogy érkezik a térre a pápai konvoj, amit a tömeg halk ujjongással fogadott. Közben a hangosbemondón is arról tájékoztattak, hogy rövidesen megérkezik a Kossuth térre Ferenc pápa, hogy köszöntse a híveket.

Orbán Viktor Facebook-oldalán is élőben követhető a szentmise

Kövesse Ferenc pápa szentmiséjét élőben a Facebook és a YouTube oldalamon! – írja közösségi oldalán a miniszterelnök.

A Hír TV élőben közvetíti a szentmisét

Ferenc pápa magyarországi látogatásának csúcspontja a 9:30-kor keződő szentmise a Kossuth Lajos téren. A misét élőben nézheti a HírTV-n! 

Megtelt a Kossuth tér és környéke

A tér és környéke mostanra lényegében megtelt, a tömeg most már a beléptetési pontokig ér. Az emberek igyekeztek úgy helyezkedni, hogy legalább az óriás kivetítőkön lássák a szertartást. Némi nehézséget okoz a mosdók megközelítése, amelyekhez a zsúfolt tömegben nehéz eljutni. Aki mégis átküzdi magát a tömegen, az azt kockáztatja, hogy vissza nem jut, és ha mégis, akkor addigra már valaki elfoglalja a helyét.

Egyre kevesebb a szabad hely

A magasba tartott táblák, zászlók arról árulkodnak, hogy nemcsak Magyarország, hanem a Kárpát-medence minden részéből érkeznek a hívek a Kossuth téri pápai szentmisére. Nagyon sok székely zászlót látni a tömegben. Ahogy az emberek belépnek a térre, a csoportok próbálnak nagyobb szabad helyet keresni maguknak, majd bekapcsolódnak a közös imádságba. 

Forrás: Magyar Nemzet

Közben a hangosbemondó arról tájékoztatott, hogy azoknál a szektoroknál, ahol a szentatya majd elhalad, fél 9-től, biztonsági okok miatt nem engedik a mozgást. Arra kérték az embereket, hogy lehetőség szerint addig keressék fel a mosdókat.

Fontos információ a térről, hogy nemcsak a beléptetési pontoknál, hanem bent, a lezárt területen is rengeteg az önkéntes, akik mindenkinek segítenek. 

A téren sokfelé látni mentőautókat, így ha valakinek szüksége lenne rá, közel lesz a segítség.

Ferenc pápa a Karmelitában

Orbán Viktor miniszterelnök a közösségi oldalán osztotta meg azokat a képeket, amelyek a szentatya Karmelitában tett látogatásakor készültek.

A nagy tömeg ellenére zavartalan a beléptetés

Bár folyamatosan hatalmas a tömeg a beléptetési pontokon, a hívek türelmesen viselkednek, és igyekeznek egymást segítve minél hamarabb bejutni a Kossuth térre.

Az összetartozó csoportok bevárnak minden tagot, a vezető pedig egy a közösség nevét viselő táblát tart a magasba, hogy senkit ne veszítsenek el.

FERENC pápa
Résztvevők a Parlament előtti Kossuth téren Ferenc pápa szentmiséje előtt 2023. április 30-án
Fotó: Koszticsák Szilárd / Forrás: MTI

Többször előfordul ugyanakkor, hogy az emberek – az előzetes, részletes tájékoztatás ellenére – olyan eszközöket, így üvegeket, termoszokat vagy nagyobb PET-palackokat próbálnak bevinni a térre, ami tilos. Ezek a beléptetési pontok mellett a földön gyűlnek egymás mellett.

A helyek nagy részét már elfoglalták

Nagyobb tömeg alakult ki a Báthory utca és a Honvéd utca sarkán lévő beléptetési pontnál, mert a metrótól mindenki ide jött – adta hírül a Magyar Nemzet. A biztonságiak próbálták jelezni az embereknek, hogy a Nádor utcai beléptető pontnál is be lehet jutni, itt kevesebben állnak. Egy darabig erre nem reagált senki, majd a tömeg egy része megindult másik beléptető pont felé.

Közben a kivetítőn megjelent a látkép a Kossuth térről, ahol lehet látni, hogy már nagyon sokan vannak, a helyek nagy részét elfoglalták. 

A beléptetés már reggel 7 körül hosszú időt vett igénybe, körülbelül fél órát kellett várakozni a bejutásra.

Bár a tömeg nagy a beléptetési pontok előtt, rengeteg az önkéntes, akik kék dzsekiben és fehér pólóban vannak, segítenek az embereknek, hogy minél előbb bejussanak a lezárt területre.

Rengetegen igyekeznek a pápai szentmisére

Órákkal a délelőtt 9 óra 30 perckor kezdődő pápai szentmise kezdete előtt már valósággal özönlik a tömeg a fővárosi Kossuth tér felé – írja a Magyar Nemzet.

A budai oldalon már 6 óra előtt annyi embert lehet látni az utcákon, tereken, mint hétköznap reggel.

Párok, családok, kisebb-nagyobb csoportok gyülekeznek mindenhol, és leginkább tömegközlekedési eszközökkel igyekeznek a pesti oldalra jutni. Úti céljuk könnyen felismerhető, mert többen sárga-fehér zászlócskát tartanak a kezükben, de a legjellemzőbb ismertető jelük az összecsukható kisszék. Nagyon gyorsan fogynak a parkolóhelyek a Déli pályaudvar közelében is, ahová egymás után érkeznek a hívek. 

Jó tudni, hogy a 2-es metró a szertartás idejére a Kossuth téren nem áll meg, csak legközelebb a Deák téren, ahol az addig szinte tömött szerelvény ki is ürül.

Novák Katalin: Ferenc pápa arra kért, legyek a béke követe

Ferenc pápa arra kért, legyek a béke követe, tegyek meg személyesen is mindent a mielőbbi béke érdekében

– írta a Facebook-oldalán megosztott fotóhoz a köztársasági elnök.

A Kossuth téri szentmise Ferenc pápa látogatásának legnagyobb eseménye

A vasárnap délelőtt a budapesti Kossuth téren bemutatandó pápai szentmise lesz Ferenc pápa magyarországi apostoli látogatásának legnagyobb eseménye. A szentmisén mindenki részt vehet előzetes regisztrálás nélkül. Akik a 25 ezer ember befogadására képes téren nem kapnak helyet, a környező utcákban, kivetítőről nézve követhetik nyomon az eseményeket.

Épülõ színpad Budapesten, a Parlament előtti Kossuth téren Ferenc pápa magyarországi látogatásának előestéjén, 2023. április 27-én
Fotó: Koszticsák Szilárd / Forrás: MTI

A szervezők azt javasolják a résztvevőknek, hogy gyalog vagy tömegközlekedéssel érkezzenek, tekintettel arra, hogy parkolni a környéken nem lehet.

A térre tilos bevinni üvegtárgyakat, üvegkulacsot, fémpalackot, termoszt, szeszes italt, kerékpárt, rollert, távirányítható eszközöket.

Víz PET-palackban fél literig vihető be. Tilos a pirotechnikai eszközök, illetve bármilyen, a közbiztonságra különösen veszélyes tárgyak bevitele. Élő állat bevitele a jogszabályban meghatározott segítő és vakvezető kutyák kivételével szintén tilos.

A Kossuth téri szentmise megközelítése
Forrás: MTI

Ugyanakkor a rendezvényekre bevihetők összecsukható, kisméretű zarándokszékek, zászlórudak és táblák, transzparensek, a rudak hossza azonban - a Kossuth téri szentmise zarándokterületeinek kivételével - nem haladhatja meg a másfél métert.

A Szentatya érkezését fél 8-tól közös rózsafüzér előzi meg, a tizedek elhangzása között pedig különböző fellépőink lesznek, akik az egyházzene mindenféle műfaját képviselik.

Közreműködik az Erdődy Kamarazenekar, a Központi Papnevelő Intézet három kispapból álló szkólája, a terézvárosi Avilai Nagy Szent Teréz-plébániatemplom Capella Theresiana kórusa, Maczkó Mária népdalénekes és egy alkalmi együttes, amely a hazai keresztény zenekarok, dicsőítő formációk frontembereiből állt össze. Tagjai: Borka Zsolt, Csiszér László, Gável András, Gável Gellért, Nagy Lajos, Sillye Jenő, Sillye Gergő, Sillye Gábor, Simon Bence, Takács Antal, Varga Attila, Varga Emese és Levente. Harmath Dénes orgonaművész improvizációkkal készül.

A Szentatya 9 órától járja körbe a teret a pápamobilon.

Ezalatt szólal meg először az Operaház zenekara, valamint az említett egyesített kórus; majd ők szolgálnak a fél 10-kor kezdődő ünnepi szentmise közben is. A szertartáson elhangzik többek között César Franck Panis angelicus, Liszt Ferenc Tu es Petrus, Sergey Rachmaninov Bogoroditse Devo, Marco Frisina Supplices te rogamus és Kodály Zoltán Magyar mise című műve.

A pápalátogatás harmadik napjára is kijut az útlezárásokból

Vasárnap 1 órától 12 óráig le lesz zárva a Szent István körút–Bajcsy-Zsilinszky út–Bank utca–Széchenyi utca–Duna által határolt terület, valamint 14 óráig az Újpest rakpart a Jászai Mari tértől, a Széchenyi felső rakpart a Jászai Mari tér és a Kossuth tér között, valamint az Alkotmány utca, a Honvéd utca, a Szalay utca, a Szemere utca egy-egy szakasza.

A lezárások érintik mindemellett a Stromfeld Aurél út–Apor Vilmos tér–Jagelló út–BAH csomópont–Hegyalja út–Erzsébet híd– Március 15. tér–Pesti alsó rakpart–Markó utca–Balassi Bálint utca–Kossuth Lajos tér útvonalat, majd a VIII. kerületi Szigony utcát és Práter utcát is

Ferenc pápa elutazásának tervezett idejére, vasárnap 17 órától 18 óráig lezárják a Szigony utca–Baross utca–Illés utca–Korányi Sándor utca–Üllői út–Könyves Kálmán krt.–Gyáli út–Nagykőrösi út–M5-ös autópálya–M0-s autóút–M4-es autóút–Liszt Ferenc-repülőtér 2. útvonalat.

A pápalátogatás miatt időszakosan nem parkolhatnak autók például a Károly körút, a Bajcsy-Zsilinszky út, a Rákóczi út, a Baross tér, a Kerepesi út, a Könyves Kálmán körút, a Pázmány Péter sétány egy-egy szakaszán, valamint a Műegyetem felső rakpart teljes területén.

Ferenc pápa magyarországi tartózkodását folyamatosan követhetik a HírTV-n. Az előkészületekről és a szentatya programjáról minden részlet megtalálható a HírTV oldalán.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában