Közös fellépés

2023.11.15. 19:29

Benyújtotta határozati javaslatát a kormány az Iszlám Állam elleni katonai szerepvállalás módosításáról

Szalay-Bobrovniczky Kristóf tárcavezető előterjesztése alapján legfeljebb húsz - váltási időszakban negyven - katona teljesítene szolgálatot az Iszlám Állam elleni nemzetközi hadműveletekben.

MW

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter beszédet mond a NASAMS légvédelmi rakétarendszer átadásán a gyõri Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezred laktanyájában 2023. október 26-án

Forrás: MTI

Fotó: Bodnár Boglárka

A kormány nevében a honvédelmi miniszter benyújtotta az Országgyűlésnek az iraki katonai szerepvállalásról szóló módosító javaslatát - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) szerdán az MTI-vel.

Mint írták, Szalay-Bobrovniczky Kristóf tárcavezető előterjesztése alapján legfeljebb húsz - váltási időszakban negyven - katona teljesítene szolgálatot az Iszlám Állam elleni nemzetközi hadműveletekben. A megbízatás a katonáknak 2025. december 31-ig szól - ismertették.

"Szalay-Bobrovniczky Kristóf tájékoztatása szerint a NATO kollektív védelmi feladataiban, a terrorizmus elleni közös fellépéséhez a szövetség megbecsült tagjaként Magyarország továbbra is hozzájárul" - olvasható a közleményben.

A tárcavezető hozzátette: a magyar kormány álláspontja továbbra is egyértelmű, az Európát sújtó migrációt meg kell fékezni, és a bajt helyben kell kezelni. A migráció és a terrorizmus kéz a kézben jár, az Iszlám Állam harcosai európai városokba és a magyar déli határhoz is érkeznek, ezért kiemelt jelentőségű, hogy a migrációt és a terrorizmust megfékezzük és a Magyar Honvédség - a korábbiak alapján 2023. december 31-ig tartó -  iraki szerepvállalását 2025. december 31-éig meghosszabbítsa az Országgyűlés.

A most benyújtott határozat alapján a Magyar Honvédség a terrorszervezet elleni koalíciós hadműveletekben partnerképesség-építési, katonai segítségnyújtási és tanácsadási, valamint csapatkísérő feladatokban is részt vesz majd - írták.

A Magyar Honvédség katonái 2015. augusztus 25. óta szolgálnak Irak kurd régiójában az Iszlám Állam nevű terrorszervezet elleni nemzetközi művelet keretében - emlékeztettek.

A javaslatról várhatóan még az idén dönthet az Országgyűlés - közölte a Honvédelmi Minisztérium.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában