Oktatás

2024.01.31. 08:44

Helyettes államtitkár: a béremeléssel erősödik a tanárok, oktatók szakmai elhivatottsága

A nagymértékű fizetésemelés segítségével erősödik a tanárok szakmai elhivatottsága, amire azért is van szükség, mert a megújult szakképzési rendszerben új feladatok hárulnak rájuk a régiek mellett, és meg kell tanulniuk lépést tartani az olyan új technológiákkal, mint a minisztérium által fejlesztett digitális tankönyvek – mondta Pölöskei Gáborné, a Kulturális és Innovációs Minisztérium szakképzésért felelős helyettes államtitkára a Magyar Nemzet szerdai számában olvasható interjúban.

MW

Illusztráció/Tanulók a Balatoni Kulináris Műhely oktatókonyhájában

Forrás: MTI

Fotó: Máthé Zoltán

A politikus a cikkben emlékeztetett: hamarosan érkeznek az átlagosan 32,2 százalékkal megemelt bérek a szakképzésben dolgozó tanárok számláira is. A helyettes államtitkár kiemelte: szükség van a tanárok motivációjára és elkötelezettségére a szakképzés átalakításában, hiszen ez több munkával jár a mindennapokban. A régi feladatok mellett újakat kellett megtanulni, és ezeket folyamatosan frissíteni is kell. Megváltoztak az oktatási tartalmak, a módszerek, illetve a számonkérés is, hiszen elindult a számítógépen végzett projekt- és interaktív vizsgáztatás. „A rendszer sok újításával lépést tartani csak elhivatottan lehet, ezért nagyon örülök annak, hogy ki tudtuk vívni a magas béremelést” – jelentette ki a helyettes államtitkár.   

Pölöskei Gáborné emlékeztetett: 

a mostani több mint 32,2 százalékos emelésen kívül 2020-ban már történt egy 30 százalékos, tavaly pedig egy 15 százalékos bérnövekedés a szakképzésben, azaz három év alatt majdnem megduplázódott az oktatók fizetése. 

Azért is örül a bérfejlesztésnek, mert az oktatók tavaly május–júniusban elvégzett teljesítményalapú értékelésén nyugszik, és a mostani emelésnél is ezt fogják figyelembe venni. „Ezzel lehetőséget biztosítunk arra, hogy aki jobban tanít, jobban foglalkozik gyermekeinkkel, az átlagnál akár jóval magasabb bért is hazavihet” – hívta fel a figyelmet. 

A helyettes államtitkár arról is beszélt, hogy 

pályakezdőket a szakképzésben bruttó 582 ezer forinttal veszik fel, ami igen jelentős, akár 40 százalék feletti növekedés. Ennek eredményeként több fiatal csatlakozik a rendszerünkbe oktatónak 

– állította.   

Szerinte a béremelés mellett a szakképzés nagy vonzereje a projektoktatás is, a vállalati kapcsolatok, a digitális oktatás lehetősége, az innovatív ötletek beemelése a tanítás folyamatába. Szólt arról is, hogy a Covid-időszakban kialakították a digitális tananyagtárat, ahová az oktatók által fejlesztett csaknem nyolcezer tananyag került fel. A rendszernek ma már nyolcvanezer felhasználója van – mutatott rá Pölöskei Gáborné, aki kiemelte, hogy a módszertani fejlesztések elsajátításához létrehozták az Innovatív Képzéstámogató Központot (IKK), ahol továbbképzéseket szerveznek.   

A KRÉTA rendszerben most 760 digitális tananyag érhető el, ezeket mindenki fel tudja használni – érzékeltette a változást a helyettes államtitkár.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában