Hirdetés

2023.12.13. 00:01

Átfogó tájékoztatást kapott a TEIT delegációja

Az aktuális és közeljövőben várható munkálatokról és a Paks II. projekthez kapcsolódó infrastruktúra-fejlesztésről kaptak tájékoztatást ismét a környező települések vezetői. A TEIT polgármesterek ezúttal személyesen jártak az építési területen.

PR cikk

Az új blokkok építése és a meglévők üzemidejének további meghosszabbítása az ország energiaellátása érdekében elengedhetetlen (Fotó: Paks II)

Az új blokkok építésével kapcsolatos munkák előrehaladásáról rendszeresen tájékoztatást kap a Társadalmi Ellenőrző Információs és Településfejlesztési Társulás. A TEIT térség polgármesterei a napokban személyesen jártak az építései területen, s nézték meg, hogy halad a területelőkészítés. Jákli Gergely elnök-vezérigazgató átfogó képet adott számukra a projekt helyzetéről kiemelve, hogy arra koncentrálnak, hogy a két új blokk mielőbb megépüljön, s megkezdje a termelést. Hangsúlyozta, hogy ez kulcsfontosságú a térség jövője szempontjából. Kitért arra, hogy a Paks II. Atomerőmű nemzetközi együttműködésben épül meg, abban számos nyugati beszállító részvételével. Mint mondta, nem azonosítottak olyan kockázatot, amely ne lenne kezelhető.

A kapcsolódó térségfejlesztési feladatokra térve elmondta, hogy az orosz fővállalkozó legalább kilencezer fizikai munkás foglalkoztatásával számol. A cél, hogy számukra a leggyorsabban készüljön el a szükséges szálláshely. A terv az, hogy ezt a 6-os út, a Duna és az építési terület között alakítják ki. Működése szigetszerű lesz, azaz a területen lesznek üzletek, szolgáltatások, ügyintézési és kikapcsolódási lehetőség. Jákli Gergely azt mondta, hogy az orosz fővállalkozó tájékoztatása szerint várható még mintegy ezer magasabban kvalifikált orosz szakember érkezése családostól. – Arra készülünk, hogy ők Pakson vagy a környező településeken találnak majd otthonra – ezt már Szabó Péter Paks polgármestere mondta, aki arra is kitért, hogy Paks városának az a feladata egyebek mellett, hogy számukra lakhatási és ellátási lehetőséget biztosítsanak, de önkormányzati feladat például az építési szabályzat módosítása is.

A TEIT polgármesterek személyesen is bejárták Paks II. építési területét (Fotó: Paks II)

A stratégiai kérdések után a területen jelenleg folyó és rövidesen induló munkálatok kerültek fókuszba. Kiss László Gábor programigazgató részletesen beszélt a talajszilárdítás technológiájáról, amit a helyszínen is megnéztek a településvezetők. Elmondta, hogy a következő hónapokban ezzel a tevékenységgel párhuzamosan a felvonulási területen is megsokasodnak a feladatok, sorra készülnek majd a különféle üzemek, csarnokok és az ezekhez szükséges infrastruktúra.

Az új blokkok építésével kapcsolatos munkák előrehaladásáról kaptak tájékoztatást a polgármesterek (Fotó: Paks II)

A TEIT delegáció nevében dr. Filvig Géza elnök köszönte meg a beszámolót. Hangsúlyozta, hogy a társulás több mint harminc éve veszi ki részét az atomenergetikával kapcsolatos lakossági tájékoztatásban, s keresi az együttműködés lehetőségeit a Paks II. projekt kapcsán is. Hozzátette, mindenki tisztában van azzal, hogy az új blokkok építése és a meglévők üzemidejének további meghosszabbítása az ország energiaellátása érdekében elengedhetetlen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában