Hirdetés

2024.01.22. 00:01

Az elmúlt év a terület-előkészítésről szólt

Az atomerőmű-építés első, előkészítési szakasza lezárult és 2023 augusztusában a beruházás átlépett a második, a valós fizikai építkezés szakaszába. Az elmúlt évben jelentős előrehaladás történt a terület-előkészítésben, ami idén folytatódik.

PR cikk

Forrás: Paks II. Zrt.

A Paks II. Atomerőmű területén jól haladnak a terület-előkészítési munkák. A körültekintően végzett, a hatóság által felügyelt munkálatok három kulcsfeladatra tagolhatók: a talaj kiemelése, a résfal megépítése és a talajszilárdítás. A munkagödör, amelyet az elmúlt évben mélyítettek, már most érzékelteti a Paks II. beruházás méreteit. A talajt az első szakaszban több mint másfél millió köbméter föld kitermelésével mínusz öt méteres szintig emelték ki, de egyes helyeken a húsz métert is meghaladja majd a gödör mélysége. Az itt elvégzett munka volumenét jól érzékelteti, hogy az elmúlt időszakban kitermelt 1,5 millió köbméternyi föld 27 kilométernyi autópálya földmunkájának felel meg.

Mivel a létesítmény mellett van egy működő atomerőmű, ezért a két új egység területét résfallal vették körül. Az 1 méter vastagságú, 32 méter mélységű, 2,7 km hosszúságú föld alatti vízzáró fal feladata, hogy a talajvíz csak kontrolláltan és minimális mértékben juthasson be a munkagödörbe, illetve megakadályozza, hogy a környező területeken lecsökkenjen a talajvíz szintje. A résfalazás bevált mélyépítési technológia, amit évtizedek óta alkalmaznak világszerte és hazánkban is. A résfal elkészült, a következő fázis a talajszilárdítás.

A novemberben elindult talajszilárdítással a blokkok épületei alatti talaj megerősítése történik meg szintén a nemzetközi gyakorlatból ismert technológiával. Célja az, hogy a szilárdított talajra épülő létesítmény állékonysága és földrengésállósága biztosított legyen. A beruházás folyamán mintegy 17 hektáros területen végeznek talajszilárdítást az Országos Atomenergia Hivatal felügyelete mellett. A munka során két méter átmérőjű spirállal felszerelt lánctalpas cölöpfúrókat alkalmaznak. Az oszlop középpontjának pontos pozícióját a talajszilárdító gép szoftvere rögzíti, majd ezt követően az adatok feldolgozásra kerülnek egy 3D-szoftver segítségével, annak érdekében, hogy egy homogén szilárdított talajtömb jöjjön létre. Az új atomerőművi blokkok alatti talaj megerősítése érdekében átlagosan napi száz, összességében 75 ezer furat, illetve ugyanennyi, egymással átfedésben lévő cementált talajoszlop készül. A munkák során egymillió tonna cementet használnak fel.

A talajszilárdítást a résfal kivitelezéséhez hasonlóan a Bauer Magyarország Kft. végzi. A cég számos helyen végzett már hasonló tevékenységet, a több mint kétszáz éves múltra visszatekintő Bauer csoport leányvállalataként nemcsak a hazai mélyépítési piac szerves résztvevője, hanem Európa-szerte számos sikeres projektet is maga mögött tudhat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában