Hirdetés

2024.02.27. 07:59

Segítség a vállalkozóknak – Komplex programmal segít a kamara

A helyi igényekhez igazított, vállalkozásokat segítő program megvalósítását kezdi a napokban a Tolna Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara. Ennek nyitánya – egybekötve egy szakmai nappal – Bonyhádon lesz február 29-én, csütörtökön.

PR cikk

Hornok Jenő, az iparkamara vállalkozásfejlesztési osztályvezetője

– Ez a Nemzetgazdasági Minisztérium támogatásával, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara koordinálása mellett megvalósuló VF/44/5/2023_TMKIK számú Vállalkozás Fejlesztési Projekt – mondta Hornok Jenő, az iparkamara vállalkozásfejlesztési osztályvezetője. Ennek keretében az ország többi iparkamarájához hasonlóan sokféle programmal segítik a kezdő, s a már sok év óta működő vállalkozókat, vállalkozásokat egyaránt. Rendeznek fórumokat, workshopokat, s ami lényeges – folytatta a kamara térségfejlesztési koordinátora –, időszaki irodákat hoznak létre a meglévő dombóvári iroda mellett Bonyhádon és Tamásiban. A helyi vállalkozások képviselői így helyben találkozhatnak a kamara szakembereivel, a kamara által biztosított szolgáltatások a helyszínen válnak elérhetővé. 

A csütörtöki bonyhádi szakmai napon a környezetvédelmi felelősségbiztosítás lesz a központi téma egy január elsejétől életbe lépő jogszabály apropóján. Környezetvédelmi szakmérnök és biztosítási szakértők adnak tájékoztatást, az új szabályozásról, kinek és miért szükséges ilyen biztosítást kötnie. Lényegében arról van szó, ha a vállalkozási tevékenység végzése során valamilyen környezetkárosító esemény következik be, akkor az a felelősségbiztosítás nyújt fedezetet a vétkes fél részére a helyreállítási költségek tekintetében. 

Ezt az első szakmai napot az év első felében még további tíz tájékoztató esemény, fórum követi. Ezeken a résztvevők tájékoztatást kapnak egyebek mellett a hulladékgazdálkodásról, a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt-ről, a kereskedelmet érintő új visszaváltási rendszerről, zöldgazdaságról, digitalizációról, a technikai és technológiai megújulás lehetőségeiről. A kezdő vállalkozók hasznos információkat hallhatnak vállalkozásidításról, az adózási, vállalkozásszervezési és marketing ismeretekről, a már működő cégek képviselői pedig egyebek mellett forráskoordinációs lehetőségekről, visszatérítendő vagy vissza nem térítendő támogatásokról, üzleti kapcsolatok építéséről, külpiaci lehetőségekről. Ez utóbbi során a kamarai hálózatra építve az Enterprise Europe Network ad a nemzetközi ambíciókkal rendelkező kis- és középvállalkozások számára támogatást az elérhető több ezer, unión belüli, illetve azon kívüli ajánlat révén. Az induló mentorprogramban a vállalkozások között együttműködési lehetőségek vizsgálata, feltérképezése kerül a fókuszba, olyan témák tárgyalása mentén, mint az alapanyagbeszerzés, a működésiköltség-racionalizálás, a megújuló energiák alkalmazási lehetőségei, az alvállalkozói/beszállítói együttműködések. 

Elkészül a potenciális fejlesztési területek vármegyei adatbázisa és készül egy hiteladatbank is, ezek nagyban hozzájárulnak a vállalkozások fejlesztési elképzeléseinek megvalósításához. 

A Vállalkozás Fejlesztési Projekt része a március 5-i szakmai tanulmányút is, amelyet a Tolna Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara szervez a SIRHA Budapest, Közép-Kelet Európa legjelentősebb nemzetközi élelmiszeripari kiállításának első szakmai napjára. 

A vállalkozásokat segítő programról részletesebb információkat kaphatnak a teol.hu erről szóló podcastját meghallgatva.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában