SÉTA

2010.12.22. 12:21

Hanukarácsony

Mit tehet az ember, ha házastársa eltérő vallású, mint ő, és egyikük sem akar lemondani ünnepeiről?

Máté Fanni, VBG, Paks

Emlékszünk arra, amikor a Jóbarátokban Ross karácsonyi tatunak öltözött? Az ő célja is az volt, hogy a fiát, Bent megismertesse a zsidó hagyományokkal. Erre a problémára találták ki a hazánkban talán még kevésbé ismert hanukarácsonyt (angolul chrismukkah). Ennek lényege, hogy a modern nézeteket valló zsidó, illetve a vegyes vallású családok egyedi ünnepet hoznak létre, melyben karácsonyi és hanukai szokások, ételek is helyet kapnak. Hanukarácsony idején a családok flódnit, fánkot, mézeskalácsot és bejglit esznek, esetleg karácsonyfát állítanak, minden nap meggyújtják a nyolc gyertyát a hanukai menórán és megajándékozzák szeretteiket.

Magyarországon tudomásom szerint 2008-ban ötvözték először a két ünnepet, hiszen akkor a hanuka és a karácsony kezdete egy napra esett. Idén pedig megtartották az első hanukarácsonyi vásárt Budapesten. A szervezők célja az volt, hogy a keresztény, vagy akár a kevésbé vallásos emberek megismerjék a zsidó szokásokat. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!