SÉTA

2011.01.19. 12:45

Erre a csörög a labda, gurítsuk be a kapuba

A csörgőlabdát férfi és női látássérült, vak és gyengénlátó sportolók játsszák.

Dömény Diána, I. Béla Gimnázium, 11.D

A csapatok 3 tagja van egyszerre a pályán, a cél, hogy az ellenfél kapujába gurítsák a labdát és így gólt szerezzenek. A benne lévő csörgők irányítják, tájékoztatják a játékosokat annak helyzetéről, így a mérkőzés közben csak a fülükre hagyatkozhatnak a sportolók. Érthető tehát, hogy a verseny helyszínén néma csend van, hogy a játékosok koncentrálni tudjanak, és azonnal reagálhassanak a labdára. A meccs összesen 20 percig tart, ami két 10-10 perces félidőből áll.

Minden résztvevő maszkot, fekete szemüveget visel, hogy egyenlő eséllyel versenyezzenek a különböző látássérültséggel rendelkező sportolók. Mivel ez a játék remekül fejleszti a koncentrációkészséget és a reflexeket is, olyan fiataloknak vagy felnőtteknek is hasznos lehet, akiknek jó a látásuk. Ha a társaságnak kedve támad ehhez a sporthoz, mielőtt bekötnék egymás szemét, azért alaposan vegyék szemügyre a mérkőzés helyszínét. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!