SÉTA

2012.07.27. 12:48

Veszélyes ám ez a világ

A modellek világa sokkal keményebb, mint ahogy azt az ember elsőre gondolná. Míg a szerencsésebbek szép karriert futnak be és leköszönnek, vannak, akik az életükkel fizetnek az álmukért.

Bálint Edit, Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium 11.B.

Végig vonul a hosszú és egyenes kifutón, mindenki csodálja őt, kattognak a vakuk, készülnek a fotók, pózol a kifutó végén, aztán visszasétál a színfalak mögé. Ő egy topmodell, úgyis mondhatnám szupermodell.
A kamerák kereszttüzében él, megjelenésének mindig tip-topnak kell lennie, különben más munka után nézhet. Persze kívülről mi csak a csillogást, a sok pénzt, a sikert, fényűzést látjuk, és azt a varázslatosnak tűnő életmódot, ami a modell szakmával együtt jár.

De nem kell feltétlenül azt hinni, hogy ez csak móka és kacagás, képzeljük csak el: vannak olyan topmodellek, akik a bemutatók előtti napokban például egész nap csak egy almát ehetnek, és fél liter vizet ihatnak. Azért ez így elég karcsú, akárcsak ők maguk. És ahogy feljebb téved a szemünk, csak az ürességet látjuk, ahogy az arcukat fürkésszük.

Érzelemmentesség tükröződik a szemükből, nem mosolyognak, arcuk sem rebben, ha végig vonulnak a kifutón. Nem elég, hogy alig ehetnek, még napozniuk sem szabad, mert náluk a fehér bőr a trendi.

Nemrég olvastam egy fiatal lányról, aki topmodell lett. Folyamatosan kapta a munkákat, bejárta az egész világot, igazi szupersztár lett. A legnagyobb divatházak állandó modellje volt, rengeteg pénzt keresett.

Aztán egyszer vége lett a nagy karriernek: a már így is túl sovány lánnyal közölték: ha nem fogy le még ennél is többet, nem foglalkoztatják többet, és akkor elbúcsúzhat a modell karriertől. A lány fogyózni kezdett, és majdnem az anorexia felé vette az irányt, amikor egy váratlan szerelem megmentette az életét. Onnantól kezdve nem törődött a kilókkal, mert egyszerűen nem tudott annyit fogyni, amennyit kellett volna. Önként mondott fel, és otthagyta a kifutókat, visszavonult, vagyis vonult volna, ha tud. De a vakuk továbbra is követték mindenhova, a lány pedig kihasználta ezt.

Rendesen elkezdett enni, és bár hosszú időbe telt, mert a gyomra nagyon összeszűkült, de normális lett a súlya, és sokkal egészségesebbé is vált ezáltal. Beiratkozott az egyetemre, és diplomás ember lett belőle. Férjhez ment, és gyerekei születtek. Boldogan élte tovább az életét, és nem törődött többé a rivaldafénnyel.

Természetesen ellenpéldát is találhatunk, tömegével lehetne felsorolni azokat a modelleket, akik meghaltak, mert valamilyen étkezési problémában szenvedtek. De nem csak az evési zavarok lehetnek a tragikus befejezés okai, hanem a folyamatos munka és rohanás, hogy hónapokig távol vannak az otthonuktól, ha egyáltalán van valahol otthonuk. És ez bizony kellő indok, hogy valaki önként vessen véget az életének.

Remek példa az Angelina Jolie főszereplésével látható film, a Kifutó a semmibe. Ugyan megoszlanak a vélemények az alkotásról, mert a történet szomorú, de mégis van benne valami. Szintén egy modellről szól, aki mélyről jött, a csillagokig repült. 18 évesen már befutott volt, de sajnos nem élte túl a csillogás világát. Nyolc évvel később az AIDS áldozata lett.

Palvin Barbara mindent eszik, csak mértékkel

Szerencsére azért ellenpéldákat is találunk. Magyar büszkeségünk, Palvin Barbara például majd kicsattan az egészségtől, és csontsoványnak sem mondható, mégis a legnagyobb divat és kozmetikai cégek reklámarcaként tűnik fel. Barbi egy magazinnak elmondta, ha két hét alatt le szeretne adni mondjuk 5 kilót, akkor van egy olyan diéta, hogy csak tojást, vagy csak húst eszik. De mivel nagyon szereti mindkettőt, ez nem jelent számára gondot. – Egyébként mindent eszem, csak mértékkel – árulta el a lány.



Bálint Edit, Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium 11.B. Palvin Barbara mindent eszik, csak mértékkel Szerencsére azért ellenpéldákat is találunk. Magyar büszkeségünk, Palvin Barbara például majd kicsattan az egészségtől, és csontsoványnak sem mondható, mégis a legnagyobb divat és kozmetikai cégek reklámarcaként tűnik fel. Barbi egy magazinnak elmondta, ha két hét alatt le szeretne adni mondjuk 5 kilót, akkor van egy olyan diéta, hogy csak tojást, vagy csak húst eszik. De mivel nagyon szereti mindkettőt, ez nem jelent számára gondot. – Egyébként mindent eszem, csak mértékkel – árulta el a lány.

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!