SÉTA

2012.11.09. 12:52

Ledöntötték az óriási víztornyot

Az idei őszi szünetet Gerjenben, rokonoknál töltöttem. Bele is csöppentem rögtön egy ívóvízminőség-javító programba, így alkalmam volt egy érdekes és különleges eseményen részt venni. A program részeként a település új víztornyot kapott, a régit pedig ledöntötték. Kíváncsiságom vitt el a nem mindennapi eseményre.

Bálint Edit, Bonyhád, Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium, 11.B.

Már hajnalban markolók és munkások lepték el a helyszínt, és nagyon ügyeltek arra, hogy minden rendben menjen. Amikor megérkeztünk a vízmű telepre éppen az új tornyot állították fel. A hatalmas daru rakta össze, és bizony nem volt egyszerű feladat, mert itt minden milliméternek stimmelnie kellett. Szerencsére sikerült felállítani az új víztornyot, így tovább haladhatott a munka.

A régi víztornyot, mely méterekkel alacsonyabb, mint utódja, nehéz kötelek tartották. A daru már fentről fogta a tornyot, amikor elkezdték elvágni a feszítő köteleket, amik nagy csattanással ütköztek neki a toronyszár falának. Amikor az utolsó kötél is elszakadt, a torony imbolyogni kezdett. Félelmetes látvány volt a hatalmas méreteivel, hiszen most már a levegőben lógott, és ha a daru nem tartja, bizony eldől.

A precíz és előre eltervezett munka során szerencsére nem történt baleset. Még az időjárás is a szakembereknek kedvezett, egyetlen halvány fuvallat sem zavarta meg a munkát, ami a Duna parti településen igen ritka. A 47 éves víztorony tehát véglegesen nyugdíjba vonult, átadva helyét az újnak. Reméljük, az is ilyen sokáig szolgáltatja a vizet Gerjennek!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!