Sport

2010.06.17. 07:26

A Terminátor is rajthoz áll a világbajnokságon

Éppen egy hét múlva, jövő csütörtökön kezdődik a Commitment Dupla Ultratriatlon Világbajnokság Bonyhádon és Dombóváron. Az eddigi nevezések alapján kijelenthető: bombaerős mezőny áll rajthoz.

TEOL

Az egyik legnagyobb név kétség kívül a svájci Adrian Brennwald, akit a sportág „Terminátoraként” tartanak nyilván, hiszen rendre rajt-cél győzelmeket arat. A 35 éves sportoló 2007-ben világbajnoki, 2009-ben Európa-bajnoki címet szerzett a dupla ironman távon. Már több mint 260 versenyen vett részt, és közel száz dobogós helyezést ért el. Természetesen Bonyhádra is azzal a céllal érkezik, hogy az ő nyakába akasztják majd a győztesnek járó aranyérmet.

Nem lesz könnyű dolga, hiszen igazán komoly vetélytársakkal kell megküzdenie. Egyikük az olasz Vincenzo Catalano 2004-ben 32 ironmant teljesített, ezzel megdöntötte a világrekordot, és a Guinness-rekordok könyvébe is beírta a nevét. Két évvel később megdöntötte a saját világcsúcsát azzal, hogy egy év alatt 36 ironman-t tudott le.

A francia világbajnok Emmanuel Conraux-tól is tarthatnak versenytársai, hiszen a hajdani idegenlégiós nem kíméli magát, sorra nyeri a kíméletlen erőpróbákat. A tavalyi bonyhádi világkupa futamon a bronzérmet sikerült elcsípnie. Eljön a „Legenda” is. Guy Rossi már 62 éves, de számolni kell vele. A francia sportoló három évben nyerte meg az ultratriatlon világkupa sorozatot, és 1968-ban az olimpiai lánggal is futhatott. Brennwald, Catalano, Conraux, Rossi. Ők négyen a favoritok, de legalább még egy tucat versenyzőnek van esélye arra, hogy győztesként tudja le a 7,6 km úszásból, 360 km kerékpározásból és 84,4 km futásból álló távot.

És, hogy mi a helyzet a magyarokkal? Egy nagy hiányzója biztosan lesz a világbajnokságnak. Szőnyi Ferenc ígérete szerint eljön ugyan Bonyhádra, de csak nézőként. Pedig a komáromi sportoló tavaly világrekorddal nyerte meg a „Tíz nap, tíz iromnan” versenyt a mexikói Monterrey-ben, s mondani sem kell, most is esélyes lett volna a végső sikerre.

A négyfős női mezőnyben Suraya Oliver büszkélkedhet a legjobb eredményekkel: ő az egyetlen nő Nagy-Britanniában, aki világbajnok lett az ultratriatlon sportágban. A világbajnokságon több olyan sportoló is lesz, aki életében először teljesít dupla ironman távot. Ők joggal bízhatnak a bonyhádi közönségben, akik az előző két év világkupa futamain éjjel-nappal bíztatták a versenyzőket.

Az elmúlt hetekben néhányan lemondták részvételüket, így jelenleg kilenc kiadó hely van az indulói listán. A szervező Easy Star SE várja háromfős csapatok jelentkezését, akik váltóban teljesítenék a távot. Az első csapatnevezés már meg is érkezett: a „Három Páncélos” nevű gárdát a Lippai Zoltán, Stelios Simiakis, és Hámori „Fajankó” János trió alkotja. További információk: www.vasember.hu oldalon szerezhetők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!