Sport

2010.09.19. 10:07

A kisdorogi futballcsoda nyomában

Harmincegy rúgott és nulla kapott gól. Ezzel a mérleggel áll a megyei II. osztály Nyugati csoportjának élén a Kisdorog együttese. Vajon meddig tart a csoda?

TEOL/Rónai Gábor

Káprázatos. Egy szóval így jellemezte egy biciklijét toló sapkás férfi (annyit kért, csak azt írjuk le, hogy ő a Jóska, mindenki tudni fogja, kiről van szó) a kisdorogi csapat bajnoki szereplését. Négy meccs, négy győzelem. Ez még nem is lenne annyira kirívó, hiszen ilyenre akadt már példa a futballtörténelemben, no de arra, hogy négy meccsen 31 gólt rúgjon, és egyet se kapjon egy gárda, nem mindennapi. Három évvel ezelőtt az Őcsény kezdte hasonlóan jól a megyei első osztályú bajnokságot: a későbbi bajnok öt meccsen nem kapott gólt, a széria a hatodik körben (addig 15–0 volt a gólkülönbség) tört meg, amikor Gerjenben a 80. percben megzörrent a hálójuk.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Horváth Péter (fehérben) a magyarkeszi kapitányával, Kovács Zoltánnal fut versenyt. Őket is alaposan kitömték (Fotó: Gottvald Károly)
[/caption]

No, de ez azért mégsem 31 rúgott gól, ami még akkor is dicséretes, ha a megye kettőben sikerült összehozni. A menetelés értékét növeli, hogy a dorogiak a címvédő Magyarkeszit (7–0) és a tavalyi bronzérmes Tolnanémedit (9–0) is elgázolták, s minden bizonnyal hasonló sors vár vasárnap 15.30 órától a tabellán jelenleg hatodik helyen álló, hat gólt rúgó, és ugyanennyit kapó Pincehelyre is. Ezek után talán nem számít meglepetésnek, hogy a góllövőlistán kisdorogi futballista áll az első három helyen: Horváth Péter kilencszer, bátyja, Gábor nyolcszor talált be, Brunner Attila pedig ötöt rúgott. Nem túl jó előjel a pincehelyiek számára, hogy vasárnap mindhárman ott lesznek a pályán...

„Nincs itt szó semmiféle titokról, egyszerűen arról van szó, hogy sokkal többet edzünk, és nagyon jó a srácok hozzáállása. Amúgy én már a bajnoki rajt előtt megmondtam a fiúknak, hogy az első öt meccsen harminc gólt fogunk rúgni, de ők csak nevettek rajtam” – nyilatkozta Bőhm János a menetelő gárda szakmai igazgatója. A sokat látott szakembernek felvetettük: mit dob fel, ha csapata eléri az 50–0-s gólarányt? „Most megígérem, hogy hatalmas bulit csapunk” – vágta rá gondolkodás nélkül.

Azért, hogy összejöjjön a nagy buli, a legtöbbet a stabil lábakon álló védelem, no meg a jelenlegi legjobb mesterlövész, Horváth Péter és csatártársai tehetnek a legtöbbet. „Alaposan feljavult a helyzetkihasználásunk” – világított rá a gólzáporra Horváth Péter. „Nagyon együtt van a társaság, minden összejön nekünk. Hogy célom lenne a gólkirályi cím megszerzése? Szó sincs róla, számomra mindegy ki talál be, a lényeg, hogy folytassuk győzelmi sorozatunkat” – tette hozzá a Tolnanémedi ellen öt gólt szerző támadó.

A kisdorogi történethez hozzátartozik, hogy ez a gárda – bár szeretett volna indulni – nem kapott szabad utat a megyei I. osztály felé. Az utánpótláscsapatok kiállításával ugyanis – a hozzájuk hasonló településekkel egyetemben – náluk is gondok adódtak. „Ha azon múlik a megye egyes szereplésünk, hogy lesz-e U17-es csapatunk, akkor mostanában biztosan nem fogunk az első osztályban szerepelni. Egy nyolcszáz lakosú településen, ahol nincs iskola, nagyon nehéz utánpótláscsapatot kiállítani. A gyerekeket nehéz hazacsábítani, pláne úgy, hogy ha ott focizhatnak, ahol tanulnak. Persze szeretnénk feljutni, és megméretni magunkat a megyei élvonalban, úgy gondolom, a jelenlegi csapatunkkal is ott végeznénk valahol a középmezőnyben” – mondta Miszler Tibor, az egyesület elnöke.

Majdnem elfelejtettem: Jóska azt is mondta, vasárnap, a Pincehely ellen is ott fogja támasztani a korlátot a futballpályán. Mert hiszi, a csoda náluk nem csak három napig tart...

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!