Sport

2011.01.16. 15:55

A magyar „Terminátor” a Melbourne Parkban is bizonyíthat

Hétfőn Melbourne-ben elkezdődnek a küzdelmek az idei első Grand Slam-tornán, az ausztrál teniszbajnokságon; amire hosszú évek óta nem volt példa, a főtáblán csupán egy játékos, Arn Gréta képviseli a magyar színeket.

Balázs László

Többen nem is lehetnek, mert a kvalifikációban, gyenge ranglistás helyezése miatt egyetlen magyar sem kapott helyet. Balázs  Attila ugyan a 193. a rangsorban, tehát indulhatott volna a selejtezőben, de nem élt a lehetőséggel.

A hölgyeknél Szávay Ágnes, aki sérülése miatt későn kezdte meg a felkészülést és edzőt is váltott – Köves Gábor az új tréner – csak a jövő hónapban kezd versenyezni. Ugyanez vonatkozik Czink Melindára, aki hosszú ideig lovaglóizom-sérüléssel bajlódott, s várhatóan csak a Fed Kupa csoportmeccsein tér vissza február elején.

Arn viszont, akit aucklandi tornagyőzelme után „Terminátornak” neveztek el az újságok, meglepetésemberré lépett elő. Új-Zélandon valósággal lelépte a volt világelső Marija Sarapovát, a döntőben pedig a címvédő belga Yanina Wickmayer ellen nyert, imponáló tenisszel. Természetesen más egy 220 ezres aucklandi viadal és megint más az Australian Open.

A legnagyobb hiányzó a címvédő Serena Williams, aki júliusi, wimbledoni győzelme után megsérült, s felépülése még mindig  folyamatban van, ezért nem lehet ott Ausztráliában. Nővére, Venus egész évben térdsérüléssel küzdött, s négy hónap kihagyás után egy hongkongi bemutató tornán tért vissza a múlt héten, ám ott simán kikapott az orosz Vera Zvonarjovától.

A világelső dán Caroline Wozniackinak sem megy: a héten már az első körben búcsúzott Sydneyben. Kim Clijsters viszont remek formában van, a US Open belga bajnoka az elsőszámú esélyes Melbourne-ben is. Mellette honfitársa, Justine Henin, a hazai közönség bíztatását élvező Samantha Stosur és a sokszor hullámzó teljesítményt nyújtó Zvonarjova juthat el a csúcsig.

A férfiaknál az ötödik diadalára készülő Roger Federer, valamint Rafael Nadal álomdöntője várható. A svájci megnyerte a dohai tornát és címvédőként érkezik a Melbourne Parkba. Nadal az elmúlt napokban megfázással küszködött. Amennyiben elhódítja a trófeát, megvalósítja a teniszezők legnagyobb álmát, azaz sorozatban megnyeri mind a négy GS-tornát.

A 24 esztendős balkezes mallorcai eddig kilenc GS-tornán diadalmaskodott, tavaly győzött a Roland Garroson, Wimbledonban és a US Openen is. A két gigász mellett Andy Murray, Novak Djokovics, Nyikolaj Davigyenko és Robin Söderling is esélye.

Balázs László -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!