Sport

2011.01.13. 20:15

Unja a hagyományos edzést? Itt a tuti, ezt próbálja ki!

Aki már unja a hagyományos edzésformákat, érdemes kipróbálnia valami újat. A zumba- és a speedfitness mindenkit kirángat a szürke hétköznapokból.

TEOL/Molnár Ágnes

Sokan amiatt nem edzenek rendszeresen, mert a testmozgás vagy nagyon fárasztó, vagy nagyon unalmas. Az utóbbi hónapokban azonban bombaként robbant be a köztudatba két új, izgalmas mozgásforma, a zumba- és a speedfitness.

Utóbbi hatékony és időkímélő jellege miatt emelkedik ki hagyományos edzésformák közül. Deli Kinga tréner elmondta, a módszer lényege, hogy a fő izomcsoportokra elektródák kerülnek mellény és pántok segítségével, miközben az egyén az impulzusok alatt egyszerű gyakorlatokat végez.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A Hot Iron rajongói tábora is szépen növekszik. Aki kedvet kapott hozzá, Szekszárdon ezt az edzésformát is kipróbálhatja (Fotó: Mártonfai Dénes)
[/caption]

Ezek egyedülálló módon a hajlító és feszítő izmokra egyaránt hatnak, és intenzíven erősítik még a mélyen fekvő kötegeket is. A koncentrált hatás miatt pedig elegendő 15-20 perces edzés, ami remek lehetőség azoknak, akik a családjuk, vagy a munkájuk miatt állandó időhiányban szenvednek.

A speedfitness alakformálási, izomépítési, fogyási, továbbá rehabilitációs és teljesítményfokozási célokra is remekül alkalmazható. További előnye, hogy a művelet közben a személyi tréner az illetővel együtt végzi a gyakorlatokat, figyel rá, és segít, amiben csak szükséges.

A személyi edzés tehát még jobban növeli a minőséget és a hatékonyságot. Hogy teljes legyen az élmény és a hatás, a sportolók a mozgás előtt energizáló innivalót, megfelelő méretű öltözéket, a végén pedig fehérjeturmixot is kapnak. Persze ennél a mozgásformánál sem maradhat el a levezetés, a munka végeztével a lazító program kellemesen megnyugtatja, regenerálja a fáradt izmokat.

Bár ezidáig nem sok lehetőség kínálkozott azoknak, akik hát- és deréktáji fájdalmakkal küzdenek, ez a módszer azonban remek az ő számukra is. Ez az edzésforma a megyében egyelőre csak Szekszárdon érhető el.
– A zumbafitness egy egészen más mozgásfajta, a lényege, hogy a motiváló latin zenéhez könnyen követhető, egyszerű mozdulatok társulnak – ismertette Lukács Betti edző.

A módszer Kolumbiából ered, egy Beto nevű aerobik oktató véletlenül otthon hagyta a szokásos lemezeit, és rögtönöznie kellett: kedvenc latin dallamaira találta ki a koreográfiát. A résztvevők az óra végére rajongókká váltak, azóta pedig világszerte nőnek e mozgás hívei. Az órákon a legtöbb latin ritmus felsorakozik, megfűszerezve pop, country, rock&roll, hip-hop, valamint hastánc és flamenco zenékkel, mozdulatokkal. Mindez már önmagában is garancia a remek hangulatra. Az egy órás edzés fejleszti az állóképességet, elősegíti a fogyást, és erősíti az izmokat is.

– A zumba további nagy előnye, hogy a résztvevők nem csak alakot formálnak, de táncolni is megtanulnak – mondta az edző. Csak néhány ezek közül, a teljesség igénye nélkül: salsa, twist, country, samba, flamenco. Aki kipróbálná ezt az edzésfajtát, a megyében Szekszárdon és Pakson is lehetősége van rá.

Manapság egyre nagyobb népszerűségnek örvend a Hot Iron is. Ez a mozgásforma egy egyedülálló, súlyzórudas módszer a gyors, ugyanakkor tartós eredmény eléréséhez. Nagy előnye, hogy utóégető hatással bír, vagyis az edzés utáni 24-48 órában az izmok a regenerációs munka hatására kalóriákat égetnek, amiért semmit sem kell tenni. A nők eme sport segítségével feszesebb kart és lábat, valamint csökkenő csípőbőséget érhetnek el, míg a férfiak jelentős izomnövekedéssel számolhatnak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!