Sport

2011.03.11. 14:55

Ötödik kupagyőzelmének fut neki az ASE

Három csapat összesen nyolc trófeát nyert. A négyes döntő mezőnyének kakukktojása a Soproni KC, amely eddig még a finálé közelébe sem jutott soha.

TEOL/Balázs László

Vasárnap és hétfőn Szolnokon rendezik meg a férfi Magyar Kupa négyes döntőjét. A tornának 2002 és 2007 után harmadszor lesz a Tisza-parti megyeszékhely a házigazdája. Korábban mindkét alkalommal a házigazda Olaj csapata nyerte meg az aranyérmet.

A szolnokiak négy évvel ezelőtti keretéből ma már egyetlen egy játékos sem szerepel a jelenlegi együttesben, a csapat akkori vezetőedzője, Pór Péter viszont jelenleg is a szakmai munka első számú irányítója. Ő ráadásul a kilenc évvel ezelőtti kupasikerből is kivette a részét, hiszen 2002-ben Goran Miljkovics edző segítőjeként dolgozott a Tiszaligetben.

A Szolnok nyilván azért pályázott egyedüli a rendezésre, mert otthon akarja tartani a serleget. Valószínűleg a pillanatnyi forma és a jobb egyéni teljesítmények döntik majd el a meccseket. Az ASE a vasárnapi első elődöntőben (17 óra) a házigazda ellen próbálja meg kiharcolni a döntőt.

A két csapat a mostani idényben eddig csupán egyszer találkozott egymással: decemberben Pakson az európai kupaszerepléstől fáradt Szolnokot 86–71-re győzte le Horváth Imre csapata. A piros-kékek a csapategységükben bízhatnak; Vojvoda Dávid érkezésével  mezőnyben erősebb lett az ASE. A kispad hossza pedig garanciát jelent arra, hogy a paksiak bármelyik csapat ellen győzelmi eséllyel lépnek pályára.

– Papíron nem mi vagyunk a favoritok. A Szolnok és az Albacomp is bajnokesélyes alakulat. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy más nem nyerhet címeket – mondta Horváth Imre, a paksiak vezetőedzője. – A pályán szembe kell nézni a realitással, de meglepetéseket is láttunk már. Hazai pályán jó meccset játszottunk a Szolnokkal, akkor talán egy kicsit halványabbak voltak. Az összecsapás végén számunkra is meglepő nagy különbség alakult ki.

– Idegenben azért ez egy más mérkőzés lesz. Ők sem verhetetlenek, hiszen a Kecskemét elkapta őket a csarnokukban. Sok jó versenyzőtípus van a piros-fekete csapatban, így az eredménykényszer nem okozhat nekik problémát. A labda gömbölyű, a gyűrű 305 centiméter magasan van – szeretnénk meglepetést okozni. Körtélyesi Gergely a hét elején bokasérülést szenvedett, azóta nem edzett. Meglátjuk, hogy vasárnapig mennyit javul a lába. 

Az Albacomp eddig kétszer (1999, 2000), az ASE négyszer (2001, 2003, 2005, 2008) nyert kupát. A Final Four meglepetéscsapata a Kis Rába-menti Takarék Soproni KC alakulata. A hűség városának csapata története legnagyobb sikerét érte el azzal, hogy bejutott a döntőbe, s ha a Kelley, Szabó Zsolt, Townes trió jó napot fog ki, bárkit megszoríthatnak.

A döntő programja. Március 13., vasárnap: Szolnoki Olaj KK–Atomerőmű SE 17, Albacomp–Soproni KC 19.30. Március 14., hétfő: bronzmérkőzés 15.15, döntő 18 óra.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!