Sport

2011.05.22. 13:58

Ugródeszka lehet számára a GD Lagoa

Még csak húszéves, de már túl van egy féléves portugáliai légióskodáson. Ganczer Péter, a Szekszárdi UFC neveltje ősztől új kalandokba szeretne belevágni az öreg kontinensen.

TEOL/Rónai Gábor

Gyorsan kiderült, hogy van érzéke a futballhoz Ganczer Péternek. A most 20 éves fiatalember hamar kinőtte a korosztályos klubokat, és korán berobbant a szekszárdiak felnőttcsapatába.

A fiatal középpályás már 18 évesen 22 mérkőzésen (ebből 16-szor kezdőként) kapott lehetőséget az NB III-as gárdában, s élni is tudott vele. Edzői kedvelték, hiszen minden edzésen ott volt, korához képest taktikailag igen éretten játszott. Nem csoda, hogy felfigyelt rá az Újpest együttese, amely azonnal szerződtette.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Ganczer Péter (Fotó: G.K.)
[/caption]

A lilák ifjúsági csapatában olyan ma már befutott tinikkel játszott együtt, mint Egerszegi Tamás, Tajthy Tamás, vagy Lázár Bence. Úgy tűnt, sínen van a pályafutása, aztán egyik napról a másikra kilenc társával együtt kikerült a lila-fehérek keretéből.

Szerencsére sokat nem bánkódott, és viszonylag gyorsan sikerült is váltania. Nemcsak csapatot, országot is. A portugál ligában érdekelt Portimonense játékosa lett. Igaz, a klub a fejlődés reményében kölcsönadta a második vonalban játszó Grupo Desportivo de Lagoának. Ganczer itt rendszeres játéklehetőséget kapott, egyre inkább felvette a portugál liga ritmusát.

A brazilokkal, argentinokkal, különféle afrikai játékosokkal teletűzdelt keretű kiscsapatban nem okozott csalódást, megalkuvást nem ismerő futballjával gyorsan belopta magát a szakmai stáb és a közönség kegyeibe. Már a második meccs után kiabálták a nevét, buzdították, ez nagyon jólesett neki.

Pedig nem volt könnyű dolga a Lagoánál, meg kellett dolgoznia azért, hogy bekerüljön a kezdőbe. Igaz, hogy csak egy portugál második ligás együttesben futballozott, de azt mondja, neki arra tökéletesen jó volt az elmúlt fél év, hogy megismerjen egy, a magyartól nagyon sokban eltérő futballkultúrát. Arra, hogy a Videoton hányadik lenne a portugál kettőben, arra diplomatikusan annyit felelt: ott lenne az elején. Ma már az angol mellett egyre jobban beszéli a portugál nyelvet is, akivel akarja, azzal megérteti magát.

Nagyon tetszik neki a portugál emberek barátságossága, a nyugodtságuk hamar átragadt rá , azt mondja, ez egy olyan ország, ahol több évet is örömmel eltöltene a futballban. Persze jó lenne, ha egy első osztályú gárda felfigyelne rá, de a spanyol második illetve, harmadik liga is vonzerőt jelentene számára (a német foci távol áll tőle, azt nem szereti).

Még nem tudja, hogy a nyári szünetet követően, a hónap végén melyik országba és melyik klubhoz kell kiutaznia, a menedzsere most is gőzerővel tárgyal a háttérben. A magyar bajnokság sem lenne azonban ellenére, ha egy NB I-es klubtól ajánlatot kapna, az mindenképpen gondolkodóba ejtené.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!