Sport

2011.07.04. 16:25

A legjobb atléták jönnek Szekszárdra

Pars Krisztián, Fazekas Róbert és Kiss Dániel. Csak néhány név azok közül, akiket láthat majd a nagyérdemű az augusztusi szekszárdi felnőtt ob-n.

TEOL/Balázs László

Hungary's Robert Fazekas competes in the men's discus throw qualifications at the 2010 European Athletics Championships at the Olympic Stadium in Barcelona on July 31, 2010. AFP PHOTO / MIGUEL RIOPA (Photo credit should read MIGUEL RIOPA/AFP/Getty Images)

Fotó: AFP/Getty Images

Nem akármilyen eseménnyel avatják a közelmúltban elkészült szekszárdi atlétikai centrumot: augusztus 6-7-én itt rendezik meg a 116. felnőtt országos bajnokságot. A sportág hazai csúcseseményére közel négyszáz sportolót várnak. Már a részvételért is keményen meg kell küzdeniük az atlétáknak, hiszen csak nevezési szinttel lehet bejutni az ob-ra.

A viadallal zárul a világbajnokság szintteljesítési időszaka, azaz a Magyar Atlétikai Szövetségnek a verseny utáni héten kell leadnia azoknak a nevét, akik teljesítették a vb-szerepléshez szükséges IAAF kvalifikációs szintet. (A dél-koreai Daeguban augusztus 27-én kezdődik a 13. szabadtéri világbajnokság.)

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Fazekas Róbert is eljön a megyeszékhelyre
[/caption]

A kvalifikáció megszerzése mellett az ob egy nagyon jó lehetőség arra, hogy a válogatott atléták ráerősítsenek formájukra.
A pálya kész van – remélhetőleg a rongálók messze elkerülik az objektumot –, a környékére azonban ráfér a csinosítás. A két szekszárdi klubnak, az AC Szekszárdnak és a Szekszárdi AK SE-nek is félre kell tenni az érdekellentéteket, hiszen szükség lesz az összefogásra.

Mintegy száz atlétikához értő és a sportok királynőjét szerető önkéntesnek nyújt kétnapos elfoglaltságot a bajnokság. Egy ilyen versennyel sokat lehet profitálni – s itt nem a kifejezés értelmező szótárban is szereplő „nyereség, haszon” szavaira kell gondolni.  

Kit láthatnak majd a nézők Szekszárdon? A vb-szintesek közül a kalapácsvető Pars Krisztiánt és Orbán Évát. A szombathelyi Dobó SE versenyzője a magyar atlétika első világbajnoka akar lenni. A VEDAC junior Eb 6. helyezett kalapácsvetője érett versenyző lett az elmúlt évek során, stabilan dob 68-69 méter körül.

A diszkoszvető Fazekas Róbert májusban Csehországban 64,06-ot dobott – világbajnoki és ötkarikás B szint –, a szombathelyiek 2002-es Eb-győztesét csak az Eb-címvédő Piotr Malachowski tudta legyőzni.
Háromezer méteres akadályfutónk, a veszprémi Minczér Albert egyéni csúcsán négy másodpercet (8:27.49) javítva Strasbourgban váltotta meg koreai repülőjegyét.

A 110 gátas Kiss Dánielnek – aki a tavalyi barcelonai Eb-n bronzérmes lett – sem kell izgulnia, csakúgy, mint a békéscsabai súlylökőnek, Márton Anitának, aki az ázsiai vb-n szeretne bekerülni a tizenkettes döntőbe. Akinek még nincs daegui minősítése – többek között a nyolcszázas Kazi Tamás és a hosszútáv futó Papp Krisztina –, annak az ob az utolsó csatlakozási pont.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!