Sport

2011.07.12. 14:53

A pályán a legkisebb a különbség

Más futballkultúra, más közeg. Ehhez nehéz felnőni, a pályán azonban nem olyan nagy a különbség, hogy ne lehetne esélye a Paksnak.

Rónai Gábor

Máté Csaba, az MVM Paks edzője vasárnap este ott ült Oslóban, a Valerenga stadion lelátóján. A szakember nem kirándulni járt Norvégiában, Kis Károly jobbkeze a paksiak csütörtöki Európa-liga ellenfelét, az IL Tromsöt térképezte fel. A válogatott egykori másodedzője – Máté Erwin Koeman segítője volt a nemzeti csapatnál – örömmel osztotta meg tapasztalatait a TEOL.hu olvasóival.

– Az elején le kell szögeznem, egy másfajta futballkultúrába csüöppentem – mondta Máté Csaba. – Tizenkétezer néző, kordonok nélküli stadion, sehol egy rendőr, családias hangulat – irigylésre méltó a közeg. Ebben jóval előttünk járnak a norvégok.

A zöld gyepen viszont nem tapasztaltam akkora különbséget, ilyen iramú, színvonalú meccseket az NB I-ben is lehet látni. Ami az ellenfelünket illeti, ugyanazt láttam élőben, amit már videón is többször láttunk a Tromsőtől.

Nem a hagyományos, felívelgetős focit játsszák. Sok a techikás, gyors futballistájuk, mindent elmond róluk, hogy több válogatott játékos is van a keretükben, akik Bajnokok Ligája- és Európa Liga-tapasztalattal is rendelkeznek.

Van néhány játékosuk, akikre külön is oda kell figyelnünk. Ilyen a szenegáli Modji Kara, akit már az Arsenal is figyel, ráadásul a mértékadó Transfermarkt.de oldal 2,5 millió euróra taksálja az értékét.

De ott van Yttergaard Jensen, aki ugyanolyan veszélyes. Szerencsére néhány kulcsemberük sérült, így a finn Koppinen, vagy a norvég örök góllövőlistát vezető Rushfeldt játéka is kérdéses.

– Azt gondolom, nem szégyen kimondani, hogy a Tromsö magasabbra taksált csapat mint a mi klubunk – folyatatta Máté Csaba. – A Tromső vérbeli profi csapat, így ezzel ők is tisztában vannak, viszont szó sincs arról, hogy lebecsülnének bennünket. Hogy melyik gárda lesz ott a harmadik fordulóban?

Ha a tőlünk megszokott fegyelmezett futballal rukkolunk elő, ugyanaz a szervezettség és küzdőszellem jellemez minket, mint ami eddig is jellemezte a Paksot, akkor olyan eredmény születhet csütörtök este Székesfehérváron, ami nyitottá teszi a visszavágót.

A paksiak szerdán délután már a Sóstói Stadionban készülnek a találkozóra, amely 20 órakor kezdődik, és amelynek játékvezetője a portugál Joao Capela lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!