Sport

2011.07.20. 20:47

Észak meghódítására készül a Paks

Ma este már Tromsőben edzett az MVM Paks csapata, amely csütörtökön 19 órától Európa Liga-selejtezőt játszik norvég riválisával

Rónai Gábor helyszíni jelentése

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A paksiak a tromsői reptéren. Négy órakor szállt le a különgép a norvég városban (Fotó: TEOL)
[/caption]

Három és félórás repülőút után szállt le a bajnoki ezüstérmes paksiakat szállító külön gép Tromsőben. Az atomcsapat népes delegáció kíséretében landolt Norvégia nyolcadik legnagyobb városában (olvassa el keretes írásunkat), mindenki ott ült a repülőn, aki az elmúlt időszakban valamit is tett azért, hogy ilyen magasságokba eljusson a paksi futballklub.

Hat éve ilyentájt még azt tervezgette a vezetés, hogy bele merjen-e vágni az NB I-es kalandba, most pedig már azért szorít mindenki, hogy a Paks még tovább írja európai futballtörténelmét.

– Lehet, hogy egy ideig ez lesz csapatunk utolsó nemzetközi kupameccse, ezért úgy gondoltuk, mindenkinek itt kell lennie velünk, aki ezekhez a sikerekhez hozzásegített bennünket – adott magyarázatot Haraszti Zsolt ügyvezető arra, hogy miért is voltak a szokottnál többen a norvégiai járaton.

Mi újságírók (a Tolnai Népújság és a TEOL.hu mellett a Nemzeti Sport és a TelePaks képviseltette magát) persze nem osztottuk a véleményt, úgy voltunk vele, ha már Norvégiába eljutottunk, jó lenne megspékelni mindezt egy skóciai kirándulással (a harmadik fordulóban a Hearts of Midlothian lenne az ellenfél), szép tájakban tudniillik ott sincs hiány.
A játékosok vidáman töltötték a kiutat, egy kisebb csoport kártyázással, más zenehallgatással, illetve olvasással ütötte el az időt.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Komp a tromsői kikötőben. Itt voltak elszállásolva a paksi futballisták
[/caption]

Kis Károly vezetőedző persze ekkor is a taktikán agyalt, hiába nézte már „rongyosra” a szakmai stábbal egyetemben a Tromsö meccseit tartalmazó videó kazettákat, a repülőn is azon meditált, mivel lehetne meglepni a székesfehérvári 1–1-el páholyba kerülő riválist.

Nem irigyeltük Kis Károlyt, hiszen a Tromsö félelmetes formában játszik hazája bajnokságában, legutóbb otthon vágott egy sima négyest (4–1) a Valerengának.

Leszálláskor borult, esős idő fogadta stábunkat, a nap erőlködött ugyan, de nem tudta áttörni az erős réteget húzó felhőtakarót. Végül is senki sem lepődött meg, hiszen a meteorológia ezt ígérte, meg aztán Norvégia nem éppen arról híres, hogy 35 Celsius-fokok lennének arrafelé.

Égeréknek felüdülés lesz ilyen időben a csütörtöki találkozó, s arra is mérget vehetünk, hogy ők nem fognak „kávészünetet” kérni meccs közben (a norvégok a fehérvári meccs 23. percében egy rövid ivószünetet igényeltek, pedig fél kilenc után már nem volt az a nagy hőség), hogy felmelegítsék magukat.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Az Il Tromsö stadionja. Kérdés, hogy alkalmazkodnak majd a műfűhöz a paksi futballisták
[/caption]



A paksi együttes este már a meccs helyszínén gyakorolt, Kis Károly vezetőedző nagy valószínűséggel a Csernyánszki– Heffler T., Éger, Fiola, Báló– Sifter, Sipeki– Bartha, Böde, Vayer (Magasföldi)– Magasföldi (Hrepka) összeállításban küldi pályára együttesét az összecsapáson, melyen a török Yunus Yildirim fújja majd a sípot.

Norvégia nyolcadik legnagyobb városa

Tromsö Troms megye székhelye. Itt található a világ legészakibb egyeteme, sörfőzdéje, botanikus kertje és planetáriuma; a város a világ legészakabbi püspökségének (katolikus egyházkormányzati egység, a Tromsö-i Területi Prelatúra) is székhelye, csupa fából épített temploma még Norvégiában is kuriózumnak számít. A település a XVIII. században kapott városi oklevelet, lakossága akkor még a száz főt sem érte el. A népességrobbanás a második világháború után indult meg, 1964-ben 32 ezren lakták Tromsőt, jelenleg 57 ezres lélekszámával az ország nyolcadik (a fővárosban, Oslóban 857 ezren élnek) legnagyobb városa.

A paksiak a tromsői reptéren. Négy órakor szállt le a különgép a norvég városban (Fotó: TEOL) Az Il Tromsö stadionja. Kérdés, hogy alkalmazkodnak majd a műfűhöz a paksi futballisták Komp a tromsői kikötőben. Itt voltak elszállásolva a paksi futballisták -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!