Sport

2011.10.04. 12:05

DOVASE-s sikerek Nyitrán

A dombóvári Tóth Lili Anna káprázatos idővel győzött, Greschner Dóra idei legjobbjával második lett a Nyitrán megrendezett U16-os válogatott versenyen.

Balázs László

A szlovákiai Nyitrán idén először nem három, hanem öt nemzet – cseh, horvát, szlovák, szlovén és magyar – serdülő sportolói vettek részt. A házigazdák kiváló körülményeket biztosítva, kifogástalanul szervezték meg a viadalt.

A kitűnő időjárásban a magyar válogatott tagjai jól teljesítettek: az összesített pontversenyben az első helyet szerezték meg, miután tizennégy első helyet értek el, ebből négy kettős győzelem volt.
A DOVASE atlétái közül Tóth Lili Anna 2000 m-es síkfutásban, Greschner Dóra súlylökésben lett a válogatott tagja.


A serdülő ob-n két aranyérmet szerző dombóvári futó az atlétikai szövetség döntése alapján szakmai meghívottként vehetett részt a versenyen. 2000 m-es távon Lili egyedüli 13 évesként vette fel a küzdelmet idősebb ellenfeleivel szemben.

A rajt után a 12 versenyzőt felvonultató mezőnyben a negyedik helyen futott – két körön át a többieket leszakító, nagy tempót diktáló négyes élboly tagjaként versenyzett. A harmadik körben feljött a második pozícióba. Az utolsó körben az

első helyért a meglehetősen jó eredményekkel rendelkező horvát ellenfelével küzdött. Az utolsó kanyarban ritmust váltva előzött, s ezzel eldöntötte a versenyt.

A dombóvári kislány hatalmas egyéni csúccsal (több, mint 6 mp-et javított korábbi rekordján) utasította maga mögé a mezőnyt. A 6:30.94-es időeredmény minden bizonnyal korosztályos csúcseredmény is egyben. Fazekas Gáspár edző tanítványa – mivel csak meghívottként indult – hivatalosan aranyérmet nem vehetett át, és pontot sem kapott a magyar csapat az eredményére, a szervezők mégis egy oklevéllel és egy aranyéremmel jutalmazták a teljesítményét.

A 15 éves Greschner Dóra nyári súlyos bokasérülése után ismét kiváló formát mutatott. A négy fordulóból álló sorozatban egyre magabiztosabban lökött, minden esetben javítva előző eredményén. Végül mindössze 17 cm-rel szorult a második helyre cseh ellenfele mögé. Tarr Imre edző tanítványa 13,08 méteres lökéséért – mely idén a legjobb eredménye – megérdemelten vehette át az ezüstérmet.

A 31 versenyszámból álló viadal összetett győztese Magyarország (408,5 pont), második Csehország (362,5 pont), harmadik Horvátország (303 pont), negyedik Szlovénia (280 pont), ötödik pedig Szlovákia (208 pont) lett.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!